Kategórie
Tlačové správy

Teplovzdušné fritézy

Dobré hranolky i bez litrov oleja.

Vyprážané jedlo (kuracie nugetky)

Vyprážané pokrmy patria k výživovo najmenej vhodným, napriek tomu sa tešia veľkej obľube. Teplovzdušné fritézy sľubujú, že pripravia výborné pražené jedlá len s použitím minimálneho množstva oleja. Spotrebiteľská organizácia dTest preto nechala v laboratóriu otestovať 22 modelov teplovzdušných fritéz, aby zistila, ako dobré hranolky, kuracie nugety a ďalšie pochúťky dokážu vyrobiť. A pozrela sa i na jednoduchosť ich obsluhy, spotrebu elektriny, kvalitu spracovania a bezpečnosť.

Zatiaľ čo vo fritovacom hrnci sa pokrmy vyprážajú úplne ponorené v horúcom olejovom kúpeli, teplovzdušné fritézy využívajú horúci vzduch prúdiaci vo vnútri fritovacej nádoby.

„V podstate fungujú podobne ako teplovzdušné rúry, ale v menšej a inak konštruovanej komore. Na rozdiel od klasického fritovacieho hrnca stačí k potravinám pridať malé množstvo oleja, zvyčajne jednu lyžicu na kilogram surovín,“ vysvetľuje fungovanie teplovzdušných fritéz šéfredaktorka časopisu Hana Hoffmannová.

Do laboratória sa poslali teplovzdušné fritézy v cenovom rozpätí od 37 až do takmer 460 eur. Jednotlivé modely sa odlišovali dizajnom – niektoré mali oválny tvar pripomínajúci vajíčko, iné boli hranaté a niektoré vyzerali ako miniatúrne rúry s priehľadnými dvierkami. Rozdiely boli tiež v objeme fritovacieho koša – maximálna kapacita testovaných fritéz sa pohybovala od necelých 370 (model Jata JEFR1221) až po 1 670 gramov mrazených hranoliek (model Tesla AirCook & Steam QS500).

Na celkovom hodnotení mali najväčšiu váhu ale samozrejme praktické skúšky.

„V laboratóriu sme nechali vyprážať zemiakové hranolky, kuracie nugetky a jarné závitky. Pridali sme i dve menej tradičné úlohy: vo fritézach sme nechali piecť slaný koláč (quiche lorraine) a čokoládovú tortu. Pri všetkých pokrmoch sme hodnotili dĺžku prípravy a senzorické vlastnosti,“ opisuje testovanie Hana Hoffmannová.

Teplovzdušné fritézy si v teste neviedli vôbec zle a vyslúžili si väčšinou dobré celkové hodnotenie. I hlavná skúška fritovania dopadla pri drvivej väčšine dobre. Z vyprážacieho turnaja vyšiel najlepšie model Philips HD9870/20 Airfryer Smart Sensing XXL, ktorý optimálnu várku 933 g hranoliek ufritoval za 23 minút, maximálnych 1 400 g potom za 31 minút. Vzhľadom k odlišným kapacitám jednotlivých fritéz sa ich rýchlosť hodnotila v prepočte na 100 g hranoliek. Pri najrýchlejšom modeli tak 100 g hranoliek vychádzalo na 2,5 a 2,2 minúty. Naopak najdlhšie pripravoval ideálne množstvo hranoliek Lidl/SilverCrest SHF 1800 A2 – 467 g za 25 minút, v prepočte potom 5,4 min/100 g. Maximálna dávka potom zabrala najviac času málo rozmernej fritéze Concept FR 1200 – 467 g hranoliek bolo hotových za 25 minút.

Z hľadiska senzorickej kvality výsledných hranoliek dopadlo o niečo lepšie vyprážanie optimálnej dávky, za ktorú sa považujú dve tretiny tej maximálnej. V tomto prípade predviedla viac než polovica výrobkov veľmi dobré alebo dobré hranolky. Pri vyprážaní maximálneho množstva sa častejšie narážalo na nerovnomerné prepečenie – pomerne katastrofický výsledok v podobe napoly takmer surové a napoly spálené porcie predviedli fritézy Remoska Vento Plus RE21001 a Tesla. Celkovo teplovzdušné fritézy v praktických skúškach obstáli – ani jeden model nezískal horšie hodnotenie než uspokojivé.

Veľké rozdiely medzi jednotlivými testovanými modelmi však panovali v spotrebe elektrickej energie – tu viac než tretina modelov obdržala dostatočnú známku. Vôbec najhorším bol výrobok Domo DO534FR. Optimálne množstvo hranoliek v jeho prípade vyšlo na 115,4 Wh na 100 g, vyprážané nugetky potom spotrebovali 112,1 Wh na 100 g. Najúspornejšie modely spotrebovali na 100 g hranoliek 64,3 Wh (Jata) a 60,2 Wh (Lidl/SilverCrest SHF 900 A1). Pri súčasných zastropovaných cenách elektriny sa teda cena za upečenie 100 g hranoliek pohybovala od 0,02 € (40 halierov) až po 0,03 € (70 halierov).

Vyprážané jedlo nemá príliš významné nutričné hodnoty a jeho dlhodobá nadmerná konzumácia môže mať nepriaznivý vplyv na zdravie stravníka.

„Teplovzdušné fritézy umožňujú dopriať si vyprážané pokrmy s o niečo menšími výčitkami, pretože im stačí menšie množstvo tuku,“ hovorí Hana Hoffmannová z dTestu a uzatvára: „I v prípade teplovzdušných fritéz ale pamätajte na to, že ide stále o vyprážané jedlo a nezabúdajte preto na celkovo vyváženú stravu s dostatočným množstvom čerstvej zeleniny a ovocia.“

Kompletné výsledky aktuálneho testu teplovzdušných fritéz z marcového vydania časopisu dTest sú k dispozícii na webovej stránke spotrebiteľskej organizácie dTest.


Autorka: Lucie Korbeliusová, dTest.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *