Kategórie
Humanizmus

Nevzdelaný kňaz sa ešte nestretol s ateistom

Ateista je človek bez náboženskej viery.

6. mája 2015 v rádiu Lumen vysielali reprízu relácie Lupa zo 7. mája 2014. Názov témy v relácii: „RKF Štípa – významné mariánske pútnické miesto na Morave“.

Redaktorka Jana Ondrejková v relácii povedala:

„Ak vezmeme do úvahy to, že o Českej republike sa hovorí, že kresťanov tu nie je tak veľa ako na Slovensku.“

Farár František Sedláček z rímskokatolíckej farnosti Štípa (Zlín) z Česka reagoval:

„No, kresťanov. Veriaci sú všetci. Niekto verí v Pána Boha. Niekto verí vodičovi v autobuse, že ho dovezie [do cieľa cesty]. To sú veriaci, to je tá prirodzená viera. Ale ja som sa ešte s ateistom nestretol. S pochybovačom áno, že sú to ľudia hľadajúci. A boh pre každého z nás je tajomstvom. My [kňazi] len trochu pomáhame odhaliť to tajomstvo. Boh nám vychádza v ústrety, každému. A kto sa dá na jeho cestu, tak ten je šťastný.“

V hranatých zátvorkách [  ] sú moje vsuvky.

Teisti sú vytrvalí. Teisti (židia, kresťania, moslimovia…) často zámerne klamú, aby ohlupovali ľudí. Kňaz sa snaží u naivných poslucháčov vyvolať predstavu, že na svete nie sú ateisti.

emotikon

Ako môže kňaz, u ktorého predpokladám, že má aj nejaký titul, tzv. vyššie vzdelanie, tvrdiť nezmysel, že ateisti nie sú? Najtrápnejšie na jeho rečiach je to, že vodiča autobusu prirovnal k imaginárnemu bohu. A poslucháči rádia Lumen neprotestujú! Chápem, počúvajú rádio, ale nerozmýšľajú. Načo? Pri náboženskej viere je to aj tak zbytočné!

emotikon

Kňaz nie je schopný rozlišovať základné pojmy. Pletú sa mu. Kto ho doplietol? Žeby duch svätý po nočnej žúrke?

emotikon

Ten nevzdelanec si zaslúži ostrú kritiku. Kvôli takým nevzdelancom je nevyhnutné neustále pripomínať, že je rozdiel medzi nenáboženskou (všeobecnou) a náboženskou (špecifickou) vierou.

Náboženská viera: Verím, že existuje boh. Verím, že sú anjeli. Verím, že existuje nebo a peklo…

Nenáboženská viera: Verím, že sa zajtra stretnem so svojím starým kamarátom. Verím, že hudobný skladateľ a klavírny virtuóz Franz Liszt bol pôvodom Slovák.

Prečo sú to viery? Pretože neviete, či to naozaj bolo, či sa to naozaj stane, či je to pravda, či to bude pravdivá udalosť. Neviete s istotou, či je to pravda, ale veríte tomu. Teda, myslíte si, že je to pravda, že sa tak stane.

Napríklad ohľadom nenáboženskej viery, že Liszt bol pôvodom Slovák, sa môžete oprieť o názor slovenského hudobného historika Miroslava Demka, ktorý tvrdí, že Liszt bol pôvodom Slovák.

Ohľadom náboženskej viery, že svet stvoril boh, sa môžete oprieť o bibliu, alebo dajme tomu o texty z talmudu a koránu…

Môžete tomu uveriť, ale aj nemusíte. O tom je viera. Niektorí niečomu veria, iní tie viery odmietajú. Je bežné, že v živote s niečim súhlasíte, s niečim nesúhlasíte. Pre lepšie pochopenie odporúčam prečítať si definíciu viery.

Keď niekto hovorí o viere vo vodiča dopravného prostriedku, tak si myslím, že bude lepšie, ak sa vyjadrí pomocou iných slov: Dôverujem, myslím si, spolieham sa, dúfam… Dôverujem vodičovi, že nehavaruje. Myslím si, že vodič nemá vypité. Spolieham sa na vodiča, že dôjdem do cieľovej stanice. Dúfam, že ten vodič vie veľmi spoľahlivo šoférovať.

Nesúhlasím ani s názorom kňaza, že obe viery sú prirodzené. Viera v boha a viera vo vodiča. Nie sú obe prirodzené! Prirodzená je len „viera vo vodiča“. Ak cestujete, tak onedlho sa presvedčíte, či ste verili správne. O viere v boha to nemôžete tvrdiť. Kým o vodičovi ako osobe máte nezvratné dôkazy, a určite nemôžete pochybovať o jeho existencii, tak v prípade boha doposiaľ žiaden človek neposkytol nezvratné dôkazy. Práve preto sa tí, čo si myslia, že existuje boh, nazývajú veriaci. Oni veľmi dobre vedia, že dôkazy nie sú. Ale veria tomu, že ich viera je správna. A prakticky veria všetci veriaci, že práve ich náboženská viera je správna. Myslí si to žid, kresťan, moslim… Myslia si to v rámci kresťanstva starokatolíci, rímskokatolíci, evanjelici, gréckokatolíci, pravoslávni… Myslia si to Jehovovi svedkovia aj znovuzrodení kresťania. Každý pretláča svoju náboženskú vieru, a samozrejme, všetci sú presvedčení, že práve tá ich viera je najsprávnejšia, najpravdivejšia, „nábožensky pravdivá“.

emotikon

Albert Einstein povedal:

„Pod pojmom náboženská pravda si nedokážem predstaviť už vôbec nič pochopiteľné.“

Už dávnejšie som kritizoval kňaza Pavla Konzbula. Predstavy kňazov o ateistoch sú na veľmi nízkej vzdelanostnej úrovni, sú žalostné.

Prečo sa radoví kresťania (kňazi im hovoria ovce) nedožadujú, aby sa ich „pastieri“ vzdelávali? Na Slovensku štát týchto nevzdelancov výdatne financuje, v miliónoch eur. Pokiaľ si František Sedláček myslí, že sa ešte nestretol s ateistom, tak to znamená, že nevie, kto sú ateisti. Odporúčam mu navštíviť niektoré posedenie s ateistami. Keď si kňaz namýšľa, že na svete nie sú ateisti, tak to znamená aj to, že pohŕda Českým štatistickým úradom. V roku 2011 uskutočnili v Česku sčítanie, a v 12. otázke „Náboženská viera“ mohli občania zaškrtnúť, že sú:

  1. Veriaci – hlásiaci sa k cirkvi, náboženskej spoločnosti (s uvedením ktorej, názov).
  2. Veriaci – nehlásiaci sa k žiadnej cirkvi ani náboženskej spoločnosti.
  3. Bez náboženskej viery.

Vari do druhej skupiny veriacich, ktorí sa nehlásia k žiadnej náboženskej spoločnosti, patria veriaci vo vodiča dopravného prostriedku?

emotikon

Na túto 12. otázku, ktorá bola dobrovoľnou otázkou, neodpovedalo 4,8 milióna ľudí (v roku 2001 neodpovedalo len 902 tisíc obyvateľov). Zreteľne vyznačilo, že sú bez náboženskej viery, 3 612 804 obyvateľov.

Ateista je človek bez náboženskej viery!

Keď je boh pre každého tajomstvom, tak čo rozumné môže ktokoľvek o nejakom tajomstve povedať? Nič! Náboženstvo je v skutočnosti veľa táranín o ničom. Teda táranín o tajomstve. Podľa kňaza boh vychádza v ústrety každému. Len rôznym spôsobom. Tu rodičke vyjde v ústrety tak, že potratí. Tam matke a otcovi vyjde v ústrety tak, že sa im narodí dieťa s veľmi ťažkým ochorením, napríklad ako harlequin-type ichthyosis. Milióny „šťastných“ nábožných ľudí zomrelo veľmi kruto, veľmi bolestne, vo vojnách, po znásilnení, v ťažkých chorobách, pri rôznych živelných pohromách. Vychádza boh v ústrety ľuďom aj živelnými pohromami? Či v negatívnych (nešťastných, zlých) prípadoch si „veriaci v boha“ (teisti) nájdu nejakú výhovorku? Napríklad sa vyhovoria na Satana? Vari Satan už nie je tajomstvo? Čo ak sa kňaz svojím nerozumom približuje k Satanovi? Skutočne šťastní môžu byť kňazi za to, že v pospolitom ľude nachádzajú oddaných poslucháčov. Lebo z nich žijú.

Mám prosbu na teistov (kňazov i veriacich laikov): Prestaňte už tárať nezmysly!

emotikon

Archív:

Rádio Lumen
Rádio Lumen.

Autor: Ján Parada.

Článok bol pôvodne uverejnený 6. 5. 2015.

Jedna odpoveď na “Nevzdelaný kňaz sa ešte nestretol s ateistom”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *