Kategórie
Osobné

Demagógia v denníku Pravda

Keď Pravde nezáleží na pravde.

Denník Pravda uverejnil 10. apríla 2015 článok Mimozemšťanov nájdeme čoskoro, tvrdí NASA.

Neviem, či ten nadpis vymyslel dakto z Českej tlačovej kancelárie (ČTK) alebo dakto z redakcie denníka Pravda, ale zrejme mu nevadí, ak manipuluje s čitateľmi. Nadpis čitateľom vraví, že Národný úrad pre letectvo a vesmír (National Aeronautics and Space Administration – NASA, aj vesmírna agentúra NASA) tvrdí, že mimozemšťanov nájdu čoskoro. Najneskôr do 20 rokov. V článkoch Signs of Alien Life Will Be Found by 2025, NASA’s Chief Scientist Predicts‚Definite Evidence‘ Of Alien Life Within 20-30 Years, NASA Chief Scientist Says sa spomína 20 až 30 rokov.

Ale teraz k tomu dôležitému:

“We are not talking about little green men. We are talking about little microbes”, zdôraznila Ellen Stofanová, aby nedošlo k omylu.

„Nehovoríme o malých zelených mužíčkoch. Reč je o malých mikróboch,“ povedala v utorok 7. 4. 2015 vedúca vedecká pracovníčka Dr. Ellen Stofanová z agentúry NASA počas panelovej diskusie NASA – hľadanie mimozemského života a obývateľných svetov (NASA’s search for alien life and habitable worlds).

NASA – Water in the Universe.

Slovník slovenského jazyka vysvetľuje, že mimozemšťan je (predpokladaný) obyvateľ inej planéty.

A ponúka frázy: návšteva mimozemšťanov; príchod mimozemšťanov; mimozemšťana, hladkajúc ho po… (the space alien, stroking); mimozemšťanmi, ktorých videl; sem prídu mimozemšťania; vravel, že si mimozemšťan.

Z toho ťažko odvodiť, že pod mimozemšťanmi môžeme chápať aj mikróby. Ale „odborník“ v denníku Pravda alebo v ČTK kvôli zvýšeniu predajnosti článku, či zvýšeniu čítanosti si to myslí. A zodpovedným redaktorom je to jedno, alebo s tým súhlasia. Veď Pravde nezáleží až tak na pravde. Z mikróbov si raz-dva spravia mimozemšťanov.

Áno, slovník slovenského jazyka z rokov 1959 až 1968 uvádza, že obyvateľ nemusí znamenať len osobu niekde bývajúcu, ktorá obýva nejaké územie, ale v prenesenom význame môžeme pod obyvateľom myslieť aj všeobecne na živého tvora, živočícha alebo rastlinu, ktorá sa niekde zdržiava, vyskytuje alebo nachádza. Napríklad: obyvatelia morských hlbín; orol je obyvateľom vysokých vrchov; obyvatelia riek – živočíchy žijúce v riekach.

Myslím si, že novinári by nemali tlačiť na pílu. Nemali by v nadpise článku z mikróbov vytvárať obyvateľov, aj keď v prenesenom význame je to možné, pretože priamo v článku majú uvedené upozornenie od Elleny Stofanovej, že nejde o zelených mužíčkov, ale o mikróby.

Ellen Stofanová výslovne upozorní novinárov, aby nespravili chybu pri písaní článku o ich panelovej diskusii, aj tak sa našiel nejaký novinár, ktorý si dal námahu, aby nakoniec chybu dal priamo do nadpisu. Bude to asi tým, že keby napísali, že NASA tvrdí, že čoskoro nájde niekde vo vesmíre mikróby, že by to nebol čitateľsky lákavý článok. Preto sa radšej znížia k zveličovaniu. Veď objaviť mimozemšťana, to znie bombasticky!

emotikon

Novinári zrejme nečítajú eseje od Adama Romana, tak im pripomeniem definíciu demagógie.

Demagógia je forma propagandy, ktorú možno charakterizovať ako predstierané zdôvodňovanie ideológie argumentmi, s cieľom získať pre ideológiu čo najviac prívržencov. Demagógia je aj synonymom hrubej propagandy, neštítiacej sa ani veľkého množstva lží. Pri demagogickej argumentácii sa používajú prevažne zdanlivo racionálne, zdanlivo logické argumenty. Na šírenie svojich názorov demagógovia veľmi často zneužívajú neochotu väčšiny ľudí myslieť, čo im potom umožňuje dopúšťať sa aj hrubých prehreškov voči logike.“

Archív:

Denník Pravda
Denník Pravda.
Signs of Alien Life Will Be Found by 2025, NASA's Chief Scientist Predicts
Space (Signs of Alien Life Will Be Found by 2025, NASA’s Chief Scientist Predicts).
'Definite Evidence' Of Alien Life Within 20-30 Years, NASA Chief Scientist Says
NPR (‚Definite Evidence‘ Of Alien Life Within 20-30 Years, NASA Chief Scientist Says).
Dr. Ellen Stofanová
Dr. Ellen Stofanová.
Definícia mimozemšťana
Definícia mimozemšťana.
Alien (definícia)
Alien (definícia).
Obyvateľ (definícia)
Obyvateľ (definícia).

Autor: Ján Parada.

Článok bol pôvodne uverejnený 11. 4. 2015.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *