Kategórie
Tlačové správy

Pohreb slovenskej umeleckej tvorivosti v Banskej Bystrici

7. augusta 2015 o 13.00 h na Námestí SNP v Banskej Bystrici.

Rozhodnutím banskobystrického župana Mariana Kotlebu sa v Banskej Bystrici zrušili prípravy 11. ročníka významného medzinárodného festivalu Dni tanca. Aj tak by sa dali v skratke zhrnúť udalosti, ktoré otriasli nielen bystrickým Štúdiom tanca, ale aj širšou kultúrnou obcou. Svoje rozhodnutie nepodpísať grant Ministerstva kultúry SR pre festival vysvetlil Kotleba tak, že podobný druh umenia „považuje za dekadentný“.

„Nemyslíme si, že je úlohou župana rozhodovať o tom, aký druh umenia je vhodný a aký je nevhodný, či dekadentný“ hovorí Viera Dubačová z iniciatívy Nie v našom meste.

„Tento výber je na publiku, ktorý Štúdio tanca, ako aj ďalšie kultúrne inštitúcie celé desaťročia podporuje. Naopak, sme presvedčení, že podobné tendencie sú veľmi nebezpečné a v skutočnosti odhaľujú dlhodobé pohnútky Mariana Kotlebu v pozícii župana,“ dodáva.

Svoje rozhorčenie nad županovou svojvôľou a jeho rozhodnutím sa organizátori a organizátorky z iniciatívy Nie v našom meste rozhodli vyjadriť verejným zhromaždením na Námestí SNP v Banskej Bystrici, ktoré sa uskutoční 7. augusta 2015 o 13. hodine, počas rokovania zastupiteľstva BBSK. Stretnutie nazvané Pohreb slovenskej umeleckej tvorivosti podporili aj viacerí umelci/kyne a organizátori/ky z iných miest Slovenska, ktorým nie je ľahostajná budúcnosť slovenskej kultúry a Kotlebove konanie považujú za nebezpečné.


Autor: iniciatíva Nie v našom meste.

NIE V NAŠOM MESTE je platforma ľudí a organizácií zameraná na podporu a rozvoj tolerancie a ľudských práv v Banskej Bystrici. Základným princípom je nevyhnutnosť prelamovania ticha ako reakcie na nenávisť a násilie. Veria, že správnou odpoveďou na nenávisť a násilie nie je ticho.

Článok bol pôvodne uverejnený 7. 8. 2015.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *