Kategórie
Humanistická pomoc

Volám sa Dominik a mám dvoch bratov

Sú dvojičky, Nicolas a Ladislav, a majú 5 rokov.

Rodina Pappovci
Rodina Pappovci.

Naša mamina Ľudmila sa o nás stará sama. Nemáme vlastné bývanie a nemáme ani blízku rodinu, na ktorú by sme sa mohli obrátiť o pomoc.

Bolo by pre nás jednoduchšie a lacnejšie, ak by sme bývali v sociálnom nájomnom byte. Platili by sme mesačne okolo 270 €. Viac by nám ostalo na ostatné poplatky v škole a v škôlke. Mamina chodí do práce, ale vieme, že to nie je jednoduché. Viac ako polovicu svojho príjmu dáva za to, aby sme mali kde bývať. Jej mesačný príjem je okolo 780 €, z čoho 420 € ide na komerčný nájom. Žiaľ, vyzerá to tak, že ďalšie mesiace budeme za energie platiť ešte viac.

Ale máme nádej na zmenu! V poradovníku na sociálny nájomný byt v Prešove sme na druhom mieste. Každú chvíľu môžeme dostať nájomný byt. Ale…

Pani Ľudmila musí zaplatiť trojmesačný depozit a splatiť dlh za odvoz komunálneho odpadu. Spolu je to asi 1 000 €. Dokážeme jej spoločne pomôcť, aby sa dostala k sociálnemu nájomnému bytu a mala nižšie náklady na bývanie a viacej peňazí pre potreby detí v škole, na oblečenie a stravu?

Chceme jej pomôcť, aby aj jej deti mohli ísť do školy v prírode, aby mohli absolvovať plavecký kurz a iné aktivity, ktoré sa im ponúkajú. Ale všetko niečo stojí. Je sama a veľkú časť jej mzdy zhltne podnájom. Nemá na ostatné výdavky a jej deti sú ukrátené o zážitky, ktoré si pamätáme z detstva.

Pani Ľudmila je ukážkovým príkladom pracujúcej chudoby. Každá tretia rodina, ktorú sprevádzame, patrí do tejto skupiny. Pani Ľudmila robí, čo môže, ale stále to nestačí. Stále rastúca cena komerčných nájmov a energií robí každodenný život rodín, ako je táto, plávaním proti prúdu.

Ďakujeme, že si všímate potreby detí v núdzi. Veľmi si vážime každý váš dar, vašu štedrosť a ochotu podporiť tieto deti. Každé dobro, ktoré robíte, sa vám vráti.

Chcem prispieť


Autor: Štefan Adamjak, výkonný riaditeľ občianskeho združenia Spoločnosť priateľov detí z detských domovov Úsmev ako dar.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *