Kategórie
Humanizmus

Katolík konvertoval na humanizmus

Exkluzívna správa: Kresťan zmenil svoj svetonázor. Stal sa humanistom.

TvojOponent z Trnavy bol dlhoročným bigotným katolíkom. Jeho fanatizmus bol taký silný, že pre obranu katolicizmu vytvoril špeciálnu stránku s názvom „TvojOponent – Obrana kresťanstva“. Lenže pri dlhodobej komunikácii s humanistami dospel k názoru, že kresťanstvo je blud a tmárstvo. Pochopil, že najlepšie bude, ak sa bude držať zdravého rozumu, a preto sa rozhodol, že sa stane svetským humanistom. Dnes podal prihlášku do celosvetovej organizácie Medzinárodní humanisti (Humanists International; predtým Medzinárodná humanistická a etická únia [International Humanist and Ethical Union – IHEU]).

Kontaktoval som sa so Sonjou Eggerickxovou, prezidentkou IHEU, ktorá mi potvrdila, že jeho žiadosť má pred sebou na stole. V IHEU sa rozhodli, že ho prijmú, ale bude s ním ešte veľa práce. Prezidentka mi vysvetlila, že v prihláške uviedol aj odkaz na svoju webovú stránku. Letmo si ju prezrela, a pomocou prekladača od Google usúdila, že aj keď TvojOponent veľmi fandí humanizmu, niektoré jeho názory sú, mierne povedané, čudesné. Zrejme ide o pozostatok poškodenia mysle, ktorý mu spôsobila predošlá náboženská ideológia.

Pravdivosť nových informácií o ňom som si overil priamo u neho. Odpovedal:

„Naozaj som sa rozhodol byť humanistom. Nechcem už ani pomyslieť na moju temnú minulosť. Toto nie je môj aprílový žartík, aký sa zvykne robiť na prvého apríla!“

emotikon
emotikon
emotikon

Veď posúďte, čo o sebe TvojOponent prezradil na svojej stránke.

O nás

Tieto stránky nie sú oficiálnymi stránkami Medzinárodnej humanistickej a etickej únie (IHEU), a ani žiadneho iného svetského, politického, občianskeho či iného združenia.

Tieto stránky sú súkromnou prezentáciou názorov majiteľa vystupujúceho na internete pod prezývkou TvojOponent. Sú zrkadlením jeho cesty hľadania pravdy o zmysle života, o význame vedy a súvislostiach. Sú súčasne zdrojom argumentačných výrokov pre potreby diskusií predovšetkým humanistov s katolíkmi.

O autorovi stránky

Som obyčajný muž v stredných rokoch. Žiadny vedec, ako ma tu mnohí upodozrievajú. Ani politik. Žiadny aktivista. Som nikto z ulice. Ktosi bežný univerzálny tuctový chlap. Ak chcete, tak súčasť davu či stáda. Rozhodol som sa uverejniť niektoré moje názory a dokázať vám i nakoniec sebe, že právo na názor majú aj tí bez postov v politike či miestečka na výslní.

Dávam svoje názory na verejný pranier, aby som si ich otestoval a porovnal s tými vašimi. A pokúsil sa rozkývať tie vaše, ak nejaké pravdaže máte.

emotikon

Základné informácie o projekte

Kde bolo, tam bolo…

emotikon

Je to už nejaký čas, čo som sa rozhodol krátiť chvíle diskusiami na najznámejšom našom portáli – Azete. Spojil som teda chlapčenskú hravosť s túžbou po poznaní a rivalite a vytvoril som si prezývku TvojOponent. V jeho charakteristike bolo uvedené, že je to prezývka, ktorej cieľom je zastávať vždy opačný názor k vyslovenému, nech by bol akýkoľvek. Bolo nesmierne zaujímavé sa zžiť s rôznymi typmi ľudí a byť na chvíľu niekým s úplne odlišnými hodnotovými názormi. Táto úsmevná hra mi dala jedno veľmi dobré poznanie myslenia tých, s ktorými nesúhlasím. Schopnosť predvídať konanie toho druhého je devízou pri hľadaní pravdy, najmä ak ten váš skutočný protivník využíva nástroje manipulácie.

Časom sa každá hra zunuje a najkrajšou hrou je život. Ten skutočný. Zastávať vlastné názory a dávať ich na verejný pranier, aby ste sa po dielčej porážke zapríčinenej nevedomosťou opäť čosi doučili. To bol môj zámer. Diskusie sa stali interaktívnym vzdelávaním.

Čoskoro si však človek všimne, ako pravdivý je výrok „Pravda oči kole“. Snaha dopátrať sa pravdy ma nakoniec prinútila zhromaždiť množstvo faktov dokazujúcich zvrátenosť hodnotového rebríčka dnešnej doby charakterizovanej slovom KATOLICIZMUS. Pôvodný význam slova už dávno stratil svoj zmysel a výraz, ktorý bol synonymom pre toleranciu k názoru inému, sa pozmenil. Stal sa z neho iba obal na zapáchajúci tovar. Katolicizmus sa stal najzločinnejším hnutím dnešnej doby. Nie je síce bratom nacizmu či komunizmu, ale je bratrancom týchto ideológií. (Smelý Zajko).

Tak, ako každý vírus, ktorý napadol organizmus, sa snaží rozvrátiť imunitné a iné obranné systémy, aj katolicizmus ako rakovina sa šíri spoločnosťou a útočí na tradičné hodnoty morálky. Jedným z týchto pilierov modernej civilizácie je humanizmus a brajťanstvo. Svetonázory, ktoré pozdvihli zaostalú Európu na najmodernejší región planéty, sa stali prvoradým terčom tohto zhubného moru. Čo zostane z civilizácie, ktorá upadne do zákonov džungle a povýšenia pudov na spoločenský štandard? Prikláňaním sa k živočíšnosti nášho bytia, že sa staneme ľudskejšími a prirodzenejšími. Katolíci to robia práve naopak. Približujú sa na úroveň zvierat. Na úroveň, kde život stráca hodnotu jedinečnosti bytia. Na úroveň, kde zmyslom bytia je aktuálny pôžitok a sebectvo sa stáva životnou filozofiou. Nič nové pod Slnkom. A dôsledky boli vždy rovnako tragické.

Túžim po mieri, a chcem priložiť ruku k dielu, vybudovať dobre spravovanú spoločnosť. Už dlhšie uvažujem nad myšlienkami Karola Marxa, a zamýšľam stať sa komunistom. Chcem ukončiť to strašné peklo na Zemi, ktoré celé stáročia robia ľuďom dobrej vôle klerici. Neustále to skúšajú ako kedysi za Hitlera, opäť to robia rovnakým spôsobom útoku na slobodu prejavu a práva mať vlastný názor. S cieľom za vidinou rozsiahlej slobody bez zodpovednosti sa ktosi skryte snaží ovládnuť ľudí pre svoje sebecké ciele. Napríklad, keď žijú z odpustkov, milodarov a štátnych peňazí. Preto je najvyšší čas na odluku cirkví od štátu.

Bojoví katolíci

Kresťania kedysi tvorili skupinu obyvateľstva, ktorú by sme mohli označiť za nekonfliktných ľudí odmietajúcich zdravý rozum. Tak to bolo. Už nie je. Kresťanstvo totiž prináša so sebou pohľad na život ako posadnutosť bytia. A tu kdesi pramení dôvod nárastu verbálnych útokov a čoraz častejšie skutočných atakov na humanistov. Už nejde len o akúsi obranu kresťanstva. Ide o otvorený zápas o zničenie slobody myslenia a vedeckého bádania. Tí, ktorí sa toho dopúšťajú, nenachádzajú v existencii bytia hlbší zmysel. A mať akýsi cieľ života, životnú filozofiu, je pre človeka rovnako dôležité ako uspokojenie primárnych potrieb tela, modlenie, klaňanie sa kňazom, bohoslužby. Je všeobecne známe, že aj človek žijúci v dostatku a bohatstve prepadá depresiám alebo sa pokúša o samovraždu v obdobiach, kedy si osvojí náboženské zvyky a nezmyselnosť náboženskej ideológie tak, ako to prináša kresťanstvo. A tak nám časť tých blúdiacich kresťanov našla konečne zmysel svojho života. V nenávisti voči tým, ktorí rozmýšľajú rozumne.

Mojím cieľom je pomenovávať spôsoby bojových kresťanských fanatikov, ktorými sa pokúšajú o zničenie humanizmu a poukazovať na ich neúprimnosť konania.

Pred mnohými rokmi Lewis Carroll vyslovil múdru myšlienku:

„Spoločnosť by omnoho menej podliehala panikám a iným bludom a zvlášť politický život by bol úplne iný, keby väčšina argumentov široko rozosiatych po svete bola správna. Ale obávam sa, že je to práve naopak.“

Racionálne myslenie

Pokúšali ste sa niekedy o vysvetlenie racionálneho myslenia? Čo to obnáša? Čo je to racionálne myslenie?

Pre naše ďalšie „mudrovanie“ je odpoveď na túto jednoduchú otázku bytostne dôležitá. Racionálne myslenie podľa mňa:

„Racionálne myslenie je spôsob myslenia založený na hľadaní súvislostí a jeho výsledkom je pravda.“

PRAVDA. Jednoduché, obyčajné slovo. Každý deň ho používame. Bijeme sa za pravdu. Prečo? Sme Homo sapiens sapiens, človek rozumný. A naším poslaním ako rozumnej bytosti je hľadanie pravdy, nech je akákoľvek. Hľadanie pravdy je v súlade s humanizmom. Lebo NEOKLAMEŠ! Tak prečo potom sme takým terčom bojových katolíckych fundamentalistov? Kto teda stojí na strane pravdy a žije život v súlade s naším poslaním? Humanisti alebo tí, ktorí pre spochybnenie humanizmu sa nezdráhajú šíriť klamstvá? A „tí“ sa volajú práve TEISTI. Bojoví teisti.

  • Tento blog som si založil preto, aby som hájil pravdu a usviedčal humanistofóbov akéhokoľvek druhu z klamstiev, ktoré cielene používajú.
  • Tento blog som založil s cieľom pomenovávať výhrady teistov voči humanistom.
  • Tento blog som založil s cieľom trpezlivo vyvracať klamstvá, ktoré teisti používajú a zhromaždiť fakty na obranu pre potreby racionálne zmýšľajúcich ľudí či hľadajúcim poskytnúť iný pohľad než je ten konzumný.
  • Bez rozumu to nejde.
emotikon

TvojOponent má celkom dole v päte stránky, na konci stránky, odkaz „Nahlásiť zneužitie“.

emotikon

Archív:

TvojOponent – Obrana humanizmu (1)
TvojOponent – Obrana humanizmu (1).
TvojOponent – Obrana humanizmu (2)
TvojOponent – Obrana humanizmu (2).
TvojOponent – Obrana humanizmu (3)
TvojOponent – Obrana humanizmu (3).

Autor: Ján Parada.

Článok bol pôvodne uverejnený 1. 4. 2015.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *