Kategórie
Humanizmus

Traja humanistickí mučeníci z Bangladéša

Ahmed Radžib Haider, Avidžit Roy a Wašiqur Rahman Babu.

Ahmed Radžib Haider
Ahmed Radžib Haider.

V noci 15. februára 2013 zavraždili bangladšskeho blogera, ateistu Ahmeda Radžiba Haidera (Ahmeda Rajiba Haidera) piati útočníci z novovzniknutej extrémistickej organizácie Ansarullah Bangla Team. Organizácia je odnožou Islami Chhatra Shibir (Islami čhatra šibir; Bangladéšsky islamský študentský tábor), mládežníckeho krídla radikálnej islamistickej politickej strany Jamaat-e-Islami. Tridsaťročný architekt Haider pomáhal organizovať protesty za tvrdšie tresty pre páchateľov trestných činov spáchaných vo vojne za nezávislosť Bangladéša v roku 1971. Bol ostrým kritikom politickej strany Jamaat-e-Islami a horlivým aktivistom počas protestov na námestí Shahbag v hlavnom meste Bangladéša, v Dháke v roku 2013. Písal pod prezývkou Thaba Baba na stránke Somewhere in blog (Niekde na blogu).


Avidžit Roy
Avidžit Roy.

Vo štvrtok večer 26. februára 2015 brutálne zavraždili v bangladéšskom hlavnom meste Dháka amerického blogera bangladšskeho pôvodu Avidžita Roya (Avijita Roya). Útočníci ho napadli so sekáčmi na mäso, keď sa s manželkou vracali z knižného veľtrhu organizovanom na univerzite v Dháke. Štyridsaťdvaročný Dr. Avidžit Roy je už druhým bangladéšskym blogerom, ktorý bol zavraždený za ostatné dva roky a v poradí už štvrtý spisovateľ, ktorý bol napadnutý od roku 2004. V Bangladéši sa snažil presadiť slobodu prejavu a slobodu myslenia. Roy bol plodným spisovateľom. Je napríklad autorom knihy Biswasher Virus, čo v bengálčine znamená Vírus viery (anglicky The Virus of Faith). Venoval sa sekulárnym témam, publikoval humanistické a racionálne myšlienky, a odsudzoval náboženský extrémizmus, a to najmä prostredníctvom humanistickej stránky Mukto-Mona, čo v bengálčine, úradnom jazyku v Bangladéši, znamená Voľná myšlienka. Podobne ako český spolok Voľná myšlienka ČR – humanistické a etické združenie občanov bez vyznania. Písal tiež pre Center for Inquiry (Centrum pre bádanie), organizáciu so sídlom v USA, ktorá sa venuje humanistickým myšlienkam a kritike náboženstva. Poslaním Centra pre bádanie je podporovať sekulárnu spoločnosť založenú na vede, rozume, slobode bádania a humanistických hodnotách. Dr. Shabbir Ahmed (Šabbir Ahmed) v článku Dr. Avijit Roy and His Enlightening Role for Freethinking in Bangladesh (Dr. Avidžit Roy a jeho osvietená úloha pre slobodomyseľných v Bangladéši) z 22. marca 2015 napísal:

„Stratili sme hlboko erudovaného svetského humanistu. Všetci sme smutní z toho, čo sa stalo Dr. Royovi. Písal, aby osvietil ostatných. Nemal žiadne nepriateľstvo s nikým. Mal rôzne pohľady na viery na základe dôkladných štúdií a analýz. Kládol otázky a dával odpovede na základe svojich názorov, ktoré mohli byť odlišné od názorov extrémistov.“


Wašiqur Rahman Babu
Wašiqur Rahman Babu.

V pondelok ráno 30. marca 2015 traja útočníci ubodali k smrti na jednej ulici v priemyselnej zóne Tejgaon v bangladéšskom hlavnom meste, v Dháke, blogera Wašiqura Rahmana Baba (Washiqura Rahmana Baba), ktorý hlásal slobodu prejavu. Narodil sa 1. júna 1988, toho roku by mal 27 rokov. Rahman bol sekulárny bloger a obdivovateľ Avidžita Roya. Pomocou haštagu #IamAvijit (I Am Avijit – Ja som Avidžit) vzdal úctu zavraždeným ateistom na svojej profilovej stránke v sociálnej sieti Facebook. Bol tiež členom skupiny Atheist Bangladesh (Ateisti Bangladéša) na Facebooku.

Wašiqur Rahman Babu bol pokrokový voľnomyšlienkar a písal kritické články proti náboženskému fundamentalizmu. Používal pseudonym Kutshit Hasher Chhana (Ugly Duckling). Asi sa to číta „Kutšit Hašer čhana“, a znamená to škaredé kačiatko. Polícia už zadržala dvoch podozrivých, ktorí napadli Rahmana s veľkými nožmi asi 460 metrov od jeho domu vo štvrti Begunbari v Dháke. Podozriví sú študenti islamu v náboženskej škole v Dháke. Po treťom podozrivom polícia naďalej pátra. Rahman pracoval v cestovnej kancelárii na pozícii IT manažéra.

Archív:

I Am Avijit – Ja som Avidžit
I Am Avijit – Ja som Avidžit.
Dr. Avidžit Roy a jeho osvietená úloha pre slobodomyseľných v Bangladéši
Dr. Avidžit Roy a jeho osvietená úloha pre slobodomyseľných v Bangladéši.
O stránke Mukto Mona
O stránke Mukto Mona.
Policajti zadržali dvoch podozrivých
Policajti zadržali dvoch podozrivých.

Zdroje fotografií:

  • Fotografia Ahmeda Radžiba Haidera (Ahmeda Rajiba Haidera) pochádza zo stránky CNN Bangla.
  • Fotografia Avidžita Roya (Avijita Roya) pochádza zo stránky Facebook. Avidžit Roy stojí pri bronzovej soche Mysliteľa (The Thinker) od francúzskeho sochára Augusta Rodina v Múzeu Rodina v Paríži.
  • Fotografia Wašiqura Rahmana Baba (Washiqura Rahmana Baba) pochádza zo stránky CNN Bangladesh.
  • Fotografia policajtmi zadržaných dvoch podozrivých pochádza zo stránky SAHOS 24.

Autor: Ján Parada.

Článok bol pôvodne uverejnený 31. 3. 2015.

4 odpovede na “Traja humanistickí mučeníci z Bangladéša”

[…] Po druhé, humanisti nemajú pocit, že sú elitou. Naopak, vo svete sa boria s mno­hými ťažkosťami. Mnohí humanisti čelia pre­na­sle­do­va­niu zo strany teistov, napríklad kresťanov a moslimov. Na­prí­klad Ráif Badawí. Dávam do po­zor­nosti článok Traja hu­ma­nis­tickí mu­če­ní­ci z Bangladéša. […]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *