Kategórie
Osobné

Zbohom.net verzus Zbohom.info

Obe stránky ponúkajú vyhlásenie o vystúpení z cirkvi.

V spravodajskom magazíne Humanisti.sk® bol 19. 4. 2013 uverejnený článok o stránke Zbohom.sk. Táto stránka bola neskôr zrušená.

Nasledovníkom stránky Zbohom.sk je nová stránka Zbohom.net.

Na stránke oznamujú:

„Stránka je alternatívou zaniknutej stránky Zbohom.sk a má rovnaký účel. Pomáhame ľuďom, ktorí chcú formálne zrušiť svoje väzby s Rímskokatolíckou cirkvou na Slovensku.“

Na stránke spomínajú viaceré dôvody, ktoré vedú ľudí k vystúpeniu z cirkvi. Napríklad mnohým ľuďom sa katolícky svetonázor odcudzil. Vnímajú sa ako nepraktizujúci katolíci. Alebo sú ľudia, ktorým prekáža, akým spôsobom Rímskokatolícka cirkev funguje. Vadí im, ako cirkev nereaguje primeraným spôsobom na škandály v cirkevných radoch. Mnohým ľuďom prekáža aj to, ako úzko je stále na Slovensku prepojená Rímskokatolícka cirkev so štátom.

Na stránke sa ďalej dozviete, že proces formálneho vystúpenia z Rímskokatolíckej cirkvi je pomerne jednoduchý a priamočiary. Odporúčam prečítať si Často kladené otázky. V prípade nejasnosti im môžete napísať.

Okrem stránky Zbohom.net bola vytvorená aj stránka Zbohom.info. Aj keď obe stránky ponúkajú vystúpenie z Rímskokatolíckej cirkvi, predsa je medzi nimi veľký rozdiel.

Stránka Zbohom.info vás hneď v úvode zarazí svojím vulgárnym vzhľadom. Zo stránky „kričí“ tvár kňaza, ktorý je ostriekaný spermiami. Na návštevníka stránky chcú zapôsobiť aj textom:

„JBM
ALIANCIU ZA
RDN“

A vysvetľujú to takto:

JEŽIŠ BOL MILOSRDNÝ – alianciu za RODINU NEMUSÍM“

Na stránke majú vulgárne skvosty, napríklad:

„HEN N* MOJ**** UPALOVALI SME CHROMÉHO…
AJ TEBE ZAONDÍM XICHTÍK POPOLOM,
ABY SI NEMOHLA MESIAC ŽRAŤ…
KEĎ UŽ JE HENTÁ STREDA – TO JE DOBRODRUŽSTVO ČO?“

Svoj názor na používanie vulgarizmov som odsúdil v článku Vulgárni kapitalisti škodia odluke cirkví od štátu.

Archív:

Zbohom.net
Zbohom.net.
Zbohom.info
Zbohom.info.
Zbohom.info
Zbohom.info.
Zbohom.info
Zbohom.info.
Zbohom.info
Zbohom.info.
Zbohom.info
Zbohom.info.

Poznámka:

„HEN N* MOJ**** UPALOVALI SME CHROMÉHO…“ Hviezdičky sú preto, lebo sa mi nepodarilo z archívu zistiť, aké diakritické znaky tam sú. Mal som poškodenú databázu. A neviem si už domyslieť, aké písmenká tam majú byť.


Autor: Ján Parada.

Článok bol pôvodne uverejnený 4. 3. 2015.

Jedna odpoveď na “Zbohom.net verzus Zbohom.info”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *