Kategórie
Tlačové správy

Festival amatérskych divadiel v Kulturparku

3. ročník. Divadelné predstavenia a odborné diskusie so špeciálnymi hosťami.

Festival amatérskych divadiel v Kulturparku

Košice – Festival amatérskych divadiel v Košiciach je príležitosťou pre neprofesionálne divadelné súbory prezentovať svoju činnosť pred publikom, ukázať svoj talent a nadanie. Je priestorom na vzájomnú spoluprácu a vďaka pestrej palete divadelných žánrov sa otvára možnosť na inšpiráciu či objektívnu kritiku. Jeho už tretí ročník sa bude konať od 18. do 20. novembra 2022 v Kasárňach/Kulturparku. Po každom predstavení bude diskusia o hre a krátke zhodnotenie výkonu ochotníkov odborníkmi na divadelnú tvorbu.

Na javisku sa predstavia Celkom malé divadlo: Ako uvariť žabu, Divadlo P. A.: INSTAntná láska, Castellum Cassovia: Komédia osudu, Študentské divadlo Gymnázia na Alejovej v Košiciach: Teta na zjedenie, Divadlo nad vecou: Tak prečo to neskúsiť, Sociálne divadlo Hopi hope: Snehová kráľovná, Konzervatórium Jozefa Adamoviča Košice: ŠtipkaHodín, Lietadlo z pivnice: Lýsistrata a Divadlo KONJA: Krásavica z Leenane.

Divadelný maratón odštartuje v prvý deň (18. 11. 2022, 18.00) Celkom malé divadlo zo Starého Tekova s ironicky komediálnou drámou o hľadaní pravdy na dne hrnca Ako uvariť žabu. Priblíži posledný súd ženy, ktorá celý život hľadala úprimnú lásku, ale pritom sa nechtiac ocitla v osídlach mužskej moci a bezohľadnej manipulácie. Košické Divadlo P. A. sa na festivale predstaví s komédiou o tom, ako je internet dobrý sluha, ale zlý pán INSTAntná láska (18. 11. 2022, 20.30). Inscenácia je o bežných ľuďoch, ktorí si budujú svoj virtuálny obraz často vzdialený od toho reálneho. O ľuďoch frustrovaných zo svojho sociálneho statusu či povolania, vybíjajúcich si svoju agresiu v online priestore.

Festival amatérskych divadiel ponúkne divákom v sobotu až tri predstavenia. Castellum Cassovia prinesie historickú drámu Komédia osudu (19. 11. 2022, 14.00). Príbeh inscenácie približuje osud pugila Benedikta. Človeka, ktorý doslova bojuje za spravodlivosť v súdnych dueloch ako zastupujúci vojak jednej zo súdiacich sa strán. Je nebojácny a sebaistý až do momentu, keď súhlasí, že bude zastupovať comesa Jána Obla, miestneho pána a prefíkaného obchodníka.

Študentské divadlo Gymnázia na Alejovej ulici v Košiciach obohatí program o komédiu Teta na zjedenie (19. 11. 2022, 16.30). Je o úprimnej i falošnej láske k vlasti, je o obdive všetkého cudzieho, čo nie je slovenské. Súčasne hovorí o osobných cieľoch, ktoré sú často aj nemorálne, lebo hra rieši aj neveru a vypočítavosť, podvod.

Večer bude pódium patriť hercom Divadla nad vecou z Košíc, ktoré sa o priazeň diváka bude uchádzať premiérou drámy Tak prečo to neskúsiť (19. 11. 2022, 19.00). Každý verí, že jeho láska vydrží navždy a ešte predsa len o trochu viac, ako tým druhým. V tejto hre dvojica ľudí rozličného spôsobu života takmer s určitosťou vie povedať, ako dlho vydrží ich vzťah. A to aj napriek tomu, že oňho na začiatku vôbec nestáli.

S rozprávkou Snehová kráľovná (20. 11. 2022, 10.30) príde medzi divákov košické Sociálne divadlo Hopi hope, ktoré sa snaží, aby na jednom javisku vystupovali marginalizované a znevýhodnené skupiny s profesionálnymi a poloprofesionálnymi hercami a umelcami. Cieľom divadla je baviť divákov a poskytnúť im umelecký zážitok.

Konzervatórium Jozefa Adamoviča KONJA v Košiciach sa predvedie mysterióznou tragikomédiou ŠtipkaHodín – ReaperMan (20. 11. 2022, 14.00) na motívy románu Terryho Pratchetta zo sveta Zemeplochy. Smrť sa stáva osobnosťou a dostáva výpoveď zo zamestnania. Živé bytosti na Zemeploche prestávajú umierať. Kolobeh bytia a nebytia je narušený. Existuje cesta z tejto absurdnej situácie?

Slávnu Aristofanovu Lýsistratu v originálnom podaní divadelného zoskupenia Lietadlo z pivnice uvedú (20. 11. 2022, 16.30) študenti Konzervatória na Timonovej ulici v Košiciach s humorom, piesňami a tancom v boji s aktuálnymi problémami spoločnosti.

Posledným predstavením Festivalu amatérskych divadiel bude repríza hry írskeho dramatika Martina McDonagha Krásavica z Leenane v podaní absolventov Konzervatória Jozefa Adamoviča KONJA (20. 11. 2022, 19.00). Divadelná kritika dnes takmer jednohlasne pasuje Martina McDonagha do úlohy prvého veľkého dramatika 21. storočia. Jeho divadelné hry šokujú a okúzľujú neprehliadnuteľným humorom. Melodramatickú túžbu za šťastím umocňuje spletitosť vzťahov postáv, ktoré unikajú pred sivou realitou. Ide o nahliadnutie do temnejšej stránky samého seba, ktorú má niekde hlboko ukrytú každý z nás.

Program

18. 11. 2022

18.00
Celkom Malé Divadlo – Ako uvariť žabu (ironicky komediálna dráma, od 15 rokov, 75 min.)

20.30
Divadlo P. A. – INSTAntná láska (komédia, od 18 rokov, 60 min.)

19. 11. 2022

14.00
Castellum Cassovia – Komédia osudu (historická dráma, od 15 rokov, 80 min.)

16.30
Študentské divadlo Gymnázia na Alejovej v Košiciach – Teta na zjedenie (veselohra, od 12 rokov, 45 min.)

19.00
Divadlo nad vecou – Tak prečo to neskúsiť (dráma, od 16 rokov, 70 min.)

20. 11. 2022

10.30
Sociálne divadlo Hopi hope – Snehová kráľovná (rozprávka, od 7 rokov, 40 min.)

14.00
Konzervatórium Jozefa Adamoviča v spolupráci s Ateliérom Bez StropU, o. z. – ŠtipkaHodín (mysteriózna tragikomédia, od 14 rokov, 65 min.)

16.30
Lietadlo z pivnice – Lýsistrata (komédia, od 14 rokov, 60 min.)

19.00
Divadlo KONJA – Krásavica z Leenane (dráma, od 15 rokov, 75 min.)

Festival amatérskych divadiel v Kulturparku (program)

Vstupné:
2 € (1 predstavenie, zakúpenie online na stránke K13.sk).
ZŤP zadarmo.
LÍSTKY SA DAJÚ KÚPIŤ AJ PRED JEDNOTLIVÝMI PREDSTAVENIAMI alebo na stránke K13.sk.
Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Ukážka:

Inscenácia vychádza z diela Terryho Pratchetta ReaperMan.

Autorka: Mgr. Gabriela Mišurová, K 13 – Košické kultúrne centrá.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *