Kategórie
O politike

Klamstvo v Pravde

V denníku Pravda pracujú proroci?

Nie, diletanti! Denník Pravda.sk uverejnil 17. marca 2015 správu s nadpisom „Fico sa zúčastní na oslavách v Moskve, tvrdí ruská agentúra TASS“.

„Premiér Robert Fico sa zúčastní na oslavách 70. výročia konca 2. svetovej vojny v Moskve. Informuje o tom ruská tlačová agentúra TASS.“

Ale pod fotografiou pokračuje správa:

„Očakávame českého prezidenta, hlavu slovenskej vlády, gréckeho premiéra a prezidenta Cypru,“ cituje ministra zahraničných vecí Ruska Sergeja Lavrova agentúra TASS.

Nuž, neviem kto z denníka Pravda vymyslel nadpis článku, ale Pravda nepíše pravdu, že ruská agentúra TASS tvrdí, že Fico sa zúčastní na oslavách v Moskve.

TASS v článku „Лавров: участие в праздновании Победы в Москве уже подтвердили 26 глав государств“ (Lavrov: Účasť na oslavách víťazstva v Moskve už potvrdilo 26 hláv štátov) tvrdí:

„Ожидается участие президента Чехии и главы правительства Словакии, премьер-министра Греции, президента Кипра, также в разных формах подтвердили свое участие руководители Боснии и Герцеговины, включая президента Республики Сербской в составе БиГ, а также руководители Исландии, Македонии, Черногории, Сербии, Норвегии,“ отметил глава МИД РФ.

Očakáva sa účasť prezidenta Česka i „hlavy vlády Slovenska“, čiže očakáva sa, nie že sa zúčastnia. Medzi očakávaním a istotou (že sa zúčastnia) je veľmi veľký rozdiel.

Nerozumiem, ako pracujú novinári v denníku Pravda, keď v samotnom článku majú jasne napísané, že minister zahraničných vecí Ruskej federácie Sergej Lavrov povedal, že sa očakáva účasť. Agentúra TASS uviedla v nadpise, že 26 predstaviteľov štátov potvrdilo svoju účasť, ale to neznamená, že agentúra TASS tvrdí, že účasť potvrdil aj Robert Fico. Lavrov predsa povedal, že pozvánky poslal 68 predstaviteľom rôznych krajín sveta, ako aj predstaviteľom OSN, UNESCO, Rady Európy a Európskej únie. A včera už potvrdili svoju účasť lídri 26 štátov, tiež z UNESCO a Rady Európy. A vymenoval niekoľkých predstaviteľov štátov. Medzi nimi nespomenul Slovensko. Až ďalej spomenul, že sa očakáva ešte účasť českého prezidenta a premiéra Slovenska, a ďalších.

Premiér Robert Fico sa môže zúčastniť na oslavách, ale novinári by nemali vopred klamať, že sa zúčastní, keď to ešte nie je potvrdené. Majú čierne na bielom priamo v článku napísané, že Lavrov očakáva účasť, aj tak do nadpisu uviedli, že Fico sa zúčastní na oslavách v Moskve. A navyše na toto klamstvo zneužili ruskú agentúru TASS, ktorá nič také netvrdí.

„Zatiaľ sa o účasti predstaviteľov Slovenskej republiky na oslavách v Moskve nerozhodlo,“ potvrdila Beatrice Szabóová, hovorkyňa predsedu vlády SR.


Poznámky:

Отметил глава МИД РФ – povedal šéf (minister) Ministerstva zahraničných vecí Ruskej federácie.

МИД РФ – Министерство иностранных дел Российской Федерации – Ministerstvo zahraničných vecí Ruskej federácie.

Sergej Viktorovič Lavrov – Сергей Викторович Лавров – minister zahraničných vecí Ruska – министр иностранных дел России.

Prezident Česka – Miloš Zeman.

Hlava vlády Slovenska – predseda vlády Slovenskej republiky – Robert Fico (hlava – predstaviteľ).

Archív:

Klamstvo v denníku PRAVDA
Klamstvo v denníku PRAVDA.
Lavrov: Účasť na oslavách víťazstva v Moskve už potvrdilo 26 hláv štátov)
Lavrov: Účasť na oslavách víťazstva v Moskve už potvrdilo 26 hláv štátov).

Autor: Ján Parada.

Článok bol pôvodne uverejnený 17. 3. 2015.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *