Kategórie
Humanizmus

Katolícky kňaz Marek Orko Vácha a jeho primitívne názory na ateistov

Katolíci odhodili svojho boha z trónu a posadili na jeho miesto moc, peniaze, sex a jedlo.

Katolícky kňaz si myslí, že Česko je najateistickejšia krajina v Európe a potrebuje kostoly.

Neviem, či je najateistickejšia, ale už som sa vyjadril, že počet ateistov v Česku nie je až taký ohromný, ako to niektorí tvrdia. Podľa Pew Research Center je ich vraj až 66 percent.

Avšak podľa sčítania ľudu v Česku bolo v roku 2011 len 34 % ateistov, v roku 2021 už 48 %.

Veľa, málo? Neviem. Ale viem, že väčšina obyvateľov Česka sú nábožní, veriaci v kadečo, napríklad v boha, v život po smrti, v niečo, čo je nad nami (tzv. niečisti; veria v niečo, čo ani oni sami nevedia opísať).

Kňaz Marek Orko Vácha tvrdí, že kresťania, ba možno skôr katolíci, nakoľko on je katolícky kňaz, zhodili z trónu boha, v ktorého veria alebo verili, a posadili na neho moc, peniaze, sex a jedlo.

S tým sa dá čiastočne súhlasiť. Takí sú nevďační katolíci. Keď katolík vidí, ako mnoho, veľmi veľa (?), kňazov sexuálne zneužíva malé deti, neschopné sa ešte brániť kňazskému nátlaku, lebo kňaza vnímajú ako autoritu, tak katolík si povie: Môže kňaz sexovať? Budem aj ja! Veď pastieri sú vzorom pre ovce. Keď katolík vidí, ako kňazi v reštitúciách získavajú aj to, čo im legálne nemá patriť, tak si povedia: Keď oni môžu, aj ja budem kradnúť a pachtiť po moci!

Kňazom ide veľmi o peniaze. Výhovoriek majú dostatok, že vraj na čo ich potrebujú. Katolík, ovca, si z ich chamtivosti vezme príklad, a tiež bude posadnutý za peniazmi.

A jedlo? Katolíci sa asi najlepšie predvádzajú v obžerstve. Stačí príklad Vianoc, tzv. Štedrá večera alebo Veľká noc, najmä pondelok (obžerstvo + chlast). Obchodníci sú však veľmi spokojní s trúbami.

Len nerozumiem, prečo si namýšľa, že Česko potrebuje kostoly. Nie! Nepotrebuje. Za tisíce rokov neslúžili k ničomu dobrému. Dnešná spoločnosť nepotrebuje kostoly, ale vzdelávacie strediská, kde ľudia budú nasávať logiku, kritické myslenie, a budú sa vzdelávať v tom, čo školy nie sú schopné poskytnúť. Ľudia potrebujú osvetu, a nie katolícke tmárstvo!

Ľudia nepotrebujú kostoly. Tie sú im nanič pri udržaní zamestnania, pri hľadaní novej práce. Ľudia sa potrebujú vzdelávať, aby si udržali pracovné miesto, alebo aby sa im podarilo nájsť nové zamestnanie, prípadne aby vedeli začať podnikať.

Kňaz Vácha má primitívne názory o ateistoch. Nič o nich nevie. Možno stretol jedného podivína, a z toho si vytvoril chybný názor.

Áno, beriem na vedomie, že bohovia sú vymyslení ľuďmi. Z toho však nijako nevyplýva, že „priletia besi“. Otrasný názor, až príliš hlúpy. Ja k životu nepotrebujem žiadne náboženstvo. Vystačím si s vlastným názorom. A čo neviem, spolieham sa na vedecké poznatky. Najbližšie k môjmu svetonázoru je humanizmus podľa Humanists International. Nech si to kňaz naštuduje, aby nabudúce netáral nezmysly o ateistoch.

Čo mám v tom najhlbšom mieste svojej mysle? Túžbu po mieri, porozumení a dobre. Chcem, aby sa všetci ľudia mali dobre. Aby boli šťastní, aby boli spokojní, aby netrpeli. Aby mali primeranú úctu k zvieratám. Keď vidím, ako nejaký katolík vezme pušku, a vystrelí mačke oko, tak je mi z katolicizmu na zvracanie. Čo už len dobré vie katolícka ideológia spraviť s chuligánmi? Nič!

Čo vie kňaz o dobrých pocitoch? O šťastí? Keď tára také hlúposti o ateistoch.

Napríklad vezmem mačičku do rúk, ona pradie, hryzie mi prsty, škrabe ma, a ja ju hladkám. Obaja sme spokojní. Toto je hlboká vec v mysli. Mačičky som prakticky zachránil, lebo nikto ich nechcel zobrať z útulku, vyzerajú ako „škaredé“. Ale keď s nimi žijete roky, milujete ich také, aké sú. Čo vie kňaz o utrpení zvierat? Myslí na svoju moc, peniaze a jedlo. Dobrý deň, a prajem dobrú chuť pri upečenom barančekovi!

Pre mňa je najdôležitejší samotný život. Keď zomriem, už nič, už žiadne radosti ani starosti. Nechcel by som prísť o život vo vojne, ktoré vyvolajú kresťania, alebo iní nábožní. 1. aj 2. svetová vojna sú ukážkové príklady, keď kresťanom išlo o moc, o bohatstvo, o peniaze, neraz aj o sex, keď sexuálne zneužívali zajatkyne.

Kňaz by mal o ateistoch vedieť, že nepachtia za mocou, peniazmi, sexom a jedlom ako katolíci. Koľko je ateistov v Českej politike? Ešte aj ten prezident Zeman im nevyšiel. Pri inaugurácii sa ako tolerantný ateista pomodlil.

Tak, kňazi, odporúčam vám, prestaňte zo seba robiť primitívov, že keď sa človek oslobodí (vzdá) od náboženskej ideológie, že bude besný. Naopak. Bude mať čistú myseľ.

Kňaz nech si každý večer odrieka túto myšlienku:

„Mám pocit, že žijem lepšie, odkedy som ateistom, jasnejšie, voľnejšie, intenzívnejšie.“

Zdroj: André Comte-Sponville.

Túto myšlienku potrebujú poznať kňazi ako soľ.

Mám podozrenie, že keď sa človek ešte len vyučuje za kňaza, tak mu vymývajú mozog, a kŕmia ho rôznymi nezmyslami o ateistoch. Tak, ako kedysi tárali bludy o čarodejniciach a bosorkách. Kňazi sa nezmenili, vždy sú sprostí ako v stredoveku. Nevedia nič, len urážať. Majú úplne falošné predstavy o ateistoch.

Prečo sa kňazi nechcú vzdelávať? Aby poznali napríklad obsah knihy Zakázané ovocie – Etika humanizmu, ktorú napísal významný humanista Paul Kurtz. Knihu do slovenčiny preložil humanista Rastislav Škoda.


Autor: Ján Parada.

Článok bol pôvodne uverejnený 20. 1. 2019.

Jedna odpoveď na “Katolícky kňaz Marek Orko Vácha a jeho primitívne názory na ateistov”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *