Kategórie
Tlačové správy

Je potrebné riešiť mnohé systémové problémy v zdravotníctve

Podporujeme uzatvorenie memoranda medzi zdravotníkmi a vládou, pretože úsilie zlepšovať zdravotníctvo musí byť prioritou aj nad rámec jedného volebného obdobia.

Situácia v zdravotníctve, platové a pracovné podmienky lekárov, zdravotných sestier a zdravotníckeho personálu, ako aj výpovede lekárov boli témami stretnutia vicepremiérky a líderky strany ZA ĽUDÍ Veroniky Remišovej so šéfom Lekárskeho odborového združenia Petrom Visolajským. Ministerka investícií Remišová vyzdvihla konštruktívnu atmosféru stretnutia a zdôraznila, že prioritou vlády je zlepšovať zdravotníctvo zdecimované predchádzajúcimi vládami, ktoré ignorovali dlhodobo neriešené problémy. Osobitne vyzdvihla prácu zdravotných sestier, ktorá podľa nej tvorí základ celého zdravotníckeho systému.

So zástupcami lekárskeho združenia sa ministerka Remišová zhodla na tom, že je potrebné riešiť mnohé systémové problémy, napríklad atestačné a špecializačné štúdium lekárov či zvýšenie počtu kvalifikovaného zdravotníckeho personálu.

„Pre stranu ZA ĽUDÍ ako koaličného partnera je mimoriadne dôležité, aby bolo naše zdravotníctvo moderné, spravodlivé a zamerané na kvalitný servis pre pacientov. V koalícii urobíme všetko pre to, aby lekári, ktorí podali výpovede, neodišli z nemocníc. Na druhej strane treba povedať, že táto vláda rieši kvalitu zdravotníctva nielen na papieri a cez fotografie plesní v nemocničných izbách, ako to robili Pellegrini a SMER – SD, ale konkrétnymi opatreniami. Žiadna iná vláda nevyčlenila na investície do zdravotníctva taký objem peňazí, ako práve táto vláda, či už v Pláne obnovy, v štátnom rozpočte alebo cez eurofondy,“ uviedla predsedníčka strany ZA ĽUDÍ.

Mnohé z požiadaviek Lekárskeho odborového združenia sú už splnené, ďalšia legislatíva je v parlamente, no niektoré z požiadaviek sa nedajú vyriešiť zo dňa na deň.

„Strana ZA ĽUDÍ podporuje uzatvorenie memoranda medzi zdravotníkmi a vládou, pretože to zabezpečí pokračovanie úsilia na zlepšenie zdravotníctva a zaviaže nielen túto, ale aj budúce vlády. Zdravotníctvo musí byť prioritou nad rámec jedného volebného obdobia a nesmieme sa vrátiť do čias, kedy jediným počinom Smeru bolo zbúranie koncovej nemocnice a systémové vyciciavanie cenných zdrojov zo zdravotníctva,“ dodala vicepremiérka a predsedníčka strany ZA ĽUDÍ Veronika Remišová.


Autor: strana ZA ĽUDÍ.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *