Kategórie
Humanizmus

Vyhlásenie Medzinárodných humanistov k útoku na redakciu Charlie Hebdo

Organizácia Medzinárodní humanisti (Humanists International; v roku 2015 ešte pod názvom Medzinárodná humanistická a etická únia, International Humanist and Ethical Union, skratka IHEU) je týmto útokom zdesená a hlboko zarmútená.

7. januára 2015 bolo zabitých dvanásť ľudí, a to dvaja policajti, traja karikaturisti a siedmi novinári; ďalších päť obetí je v kritickom stave. Dá sa usudzovať, že strelci, ktorí vykrikovali „Alláhu akbar“ a „Pomstili sme proroka“, keď vtrhli do redakcie satirického týždenníka Charlie Hebdo, sú islamskí teroristi, reagujúci na satirické obrázky, uverejnené v časopise.

Medzi zabitými je Stéphane „Charb“ Charbonnier, vydavateľ týždenníka Charlie Hebdo.

Stéphane „Charb“ Charbonnier
Stéphane „Charb“ Charbonnier.

„Je to strašný akt islamofašistického terorizmu, ktorého cieľom je umlčanie slobody prejavu o náboženských vierach, osobitne o islame.

Nikto, kto úprimne uznáva ľudskosť svojich spoluobčanov alebo sa čo len vzdialene zaujíma o dobro celej spoločnosti alebo jej časti, nemôže ospravedlniť tento terorizmus. Čítať text a prezerať si obrázky, ktoré satirou napádajú, prípadne zosmiešňujú vašu vieru, je tak ďaleko od výzvy k vražde, ako je len možné.

Európa má tradíciu humanizmu, v ktorej sa rešpektuje a je na zákon povýšená sloboda prejavu a sloboda myslenia, vrátane slobody náboženstva. Kritizovať viery, vrátane satirou a žartom, neodporuje cudzej slobode náboženstva. Naopak, sloboda kritiky je rozhodujúca pre slobodu prejavu. Na druhej strane vražda je absolútnym anulovaním všetkých slobôd jednotlivca.

Prechovávame pevnú vieru, že Európa sa ani neskloní pred týmto násilím, ani sa nedá strhnúť k niečomu podobnému. Nedáme sa vyprovokovať k podobnej divokosti. Odoláme všetkému teroru a budeme brániť slobodu myslenia a prejavu, pretože sú to rozhodujúce hodnoty pre slobodný a zmysluplný život,“ vyjadrila hlboká zármutok Sonja Eggerickxová, prezidentka Medzinárodnej humanistickej a etickej únie (IHEU).

Humanistický symbol solidarity

IHEU vydala novú verziu medzinárodného humanistického symbolu solidarity s obeťami včerajšieho násilia.

Je suis Charlie (Humanists International)
Je suis Charlie (Humanists International).

Humanists International je celosvetová organizácia, ktorá združuje humanistov, ateistov, racionalistov, sekularistov, skeptikov, laikov, kultúrnych etikov, voľnomyšlienkarov a podobné organizácie na celom svete. Pôvodný článok: Humanists International’s statement on Charlie Hebdo attack.

Uverejnil: Ján Parada.

Článok bol pôvodne uverejnený 8. 1. 2015.