Kategórie
Osobné

Divadelné predstavenie ku dňu nevidiacich

S poctou Mariánovi Geišbergovi.

Tak ako po iné roky, aj tento rok nás – zrakovo postihnutých a nevidiacich – privítali v Slovenskom národnom divadle v Bratislave. A to 8. decembra 2018, kedy sa uskutočnilo divadelné predstavenie pod názvom Bál pri príležitosti dňa nevidiacich a slabozrakých.

Pred samotným predstavením prišiel na javisko predseda Únie nevidiacich a slabozrakých Branislav Mamojka v sprievode herca Slovenského národného divadla Františka Kovára. Obidvaja nás privítali v tomto krásnom divadelnom stánku. Okrem srdečného privítania vyjadrili veľkú vďaku a poctu hercovi a podporovateľovi ľudí so zrakovým hendikepom a hlasom akcie Biela pastelka – nedávno zosnulému Mariánovi Geišbergovi.

Po ich slovách a odchode z javiska začala inscenácia, ktorá mala premiéru 7. novembra 2014. Už štyri roky sa táto hra stretáva s úspechom a záujmom u divákov. Dramaturg a autor tejto divadelnej hry Daniel Majling vychádzal z viacerých poviedok slovenskej autorky Boženy Slančíkovej-Timravy. Podarilo sa mu skombinovať viaceré dejové línie, odohrávajúce sa na pozadí zábavy – bálu. Režisérovi Michalovi Vajdičkovi sa zas podarilo pred divákov postaviť skoro všetkých popredných slovenských hercov: Táňu Pauhofovú, Kamilu Magálovú, Zdenku Studenkovú, Jozefa Vajdu, Alexandra Bártu, Jána Koleníka, Ľuboša Kostelného, Dianu Mórovú, Janu Oľhovú a ďalších.

Bál
Bál.

Zľava: Táňa Pauhofová (Milina) a Ján Koleník (Samo). Autor: Collavino, 2014.

Bál je vynikajúce predstavenie, herecký koncert je pastvou nielen pre oči, ale najmä pre uši.

Záverečné standing ovation vyjadrilo vďaku všetkých divákov za krásne divadelné predstavenie.


Autorka: Lesana Královičová je členka Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS). Má rada divadlo, kultúru, knihy a chodenie do prírody. Písanie jej robí radosť.

Článok bol pôvodne uverejnený 19. 12. 2018.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *