Kategórie
Osobné

Návšteva predstavenia v Divadle Andreja Bagara v Nitre

Poznávací zájazd ZO ÚNSS Bratislavského kraja.

Potlesk, ktorý trval dlhé minúty, si toto predstavenie naozaj zaslúžilo.

25. októbra 2018 sa uskutočnil poznávací zájazd do starodávneho mesta Nitra spojený s divadelným predstavením Povolanie pápež. Počasie prialo, bolo slnečné počasie, teplo, a pred nami cesta do krásnej Nitry. Napriek tomu, že sme o niečo dlhšie, ako býva zvykom, čakali na oneskoreného účastníka nášho poznávacieho zájazdu, nálada v autobuse bola výborná a plná očakávania. Po príchode meškajúceho sa autobus pohol. V Bratislave boli ako vždy plné cesty, ale čo nás čakalo pred Pezinkom, kde sme mali ďalšiu zastávku, to sme nečakali! Cesta bola upchatá autami a náš pán šofér sa musel pohybovať na ceste len kúsok po kúsku. No nakoniec sme s veľkým meškaním dorazili k našim ďalším cestujúcim a autobus bol zaplnený do posledného miesta. V Nitre sme vystúpili priamo na parkovisku pred Divadlom Andreja Bagara, a každý sme sa vybrali pozrieť aspoň na hodinu okolie pešej zóny v Nitre. Na pešej zóne nás zaujala zväčšená kópia historického meča hlboko zabodnutého do kameňa. Je to symbol pamiatky z kniežacieho hrobu, ktorý pochádza z 9. storočia. Zaujímavá bola fontána a hudobné hodiny. No čas nám nedoprial si pozrieť aj iné zaujímavé miesta na pešej zóne, nakoľko sme boli už plní očakávania divadelného predstavenia, ktoré malo začiatok o 18.30.

Pôvodný slovenský muzikál Povolanie pápež ukazuje divákovi priebeh života Karola Józefa Wojtyłu. Bol to poľský duchovný a 264. rímsky pápež (v období rokov 1978 až 2005), a bol to prvý netaliansky pápež od roku 1522. Ešte jeden prívlastok: bol to doteraz najmladší zvolený pápež od roku 1846. So zatajeným dychom sme sledovali jeho mladé roky a najvýznamnejšie okamihy jeho života. Texty piesní Daniela Heviera, krásna hudba Gabriela Dušíka a silný a emočne pôsobivý prejav nielen hlavného predstaviteľa Jána Galloviča, ale kompletného hereckého súboru nitrianskeho divadla zapôsobili silným emočným dojmom na nás všetkých. Pri záverečnom standing ovation mali slzy v očiach nielen diváci, ale aj samotní herci. Potlesk, ktorý trval dlhé minúty, si toto predstavenie naozaj zaslúžilo.

Domov sme prišli nabudení novými dojmami a zanechaním krásneho posolstva, že za kvalitným predstavením sa oplatí cestovať „aj na kraj sveta“.


Autorka: Lesana Královičová je členka Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS). Má rada divadlo, kultúru, knihy a chodenie do prírody. Písanie jej robí radosť.

Článok bol pôvodne uverejnený 24. 11. 2018.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *