Kategórie
O politike

Ako sa vyrábajú politici

Ja nič, ja muzikantka.

Matej Bodnár má v novinách Naše Novinky č. 14 – 15/2014 na 5. strane uverejnený článok Šmejdovské praktiky v politike?

V článku sa zamýšľa nad aktivitami občianskeho združenia Pomáhame si, najmä aktivitou jeho zakladateľky Miroslavy Zajcevovej.

Miroslava Zajcevová založila 9. mája 2014 občianske združenie so sídlom v Humennom. Okrem toho občianske združenie „Pomáhame si“ vydáva dvojtýždenník INFO HUMENNÉ.

Občania mesta dostali okrem týchto novín do poštových schránok aj viacero letákov. Na jednom letáku pozývali na výlet do Thermal parku Šírava. Na letáku však bolo zvláštne upozornenie, ktoré upútalo aj Mateja Bodnára:

„Počas celého výletu sa neuskutoční žiadna predvádzacia akcia!“

S predvádzacími akciami majú neblahé skúsenosti najmä dôchodcovia, ktorí naleteli rôznym pokútnym podnikateľom, známym pod menom šmejdi.

Matej Bodnár oslovil svoju susedku, aby išla na ten výlet. Po návrate mu povedala, že žiadna predvádzacia akcia sa nekonala, iba sa v autobuse pri návrate z výletu dozvedela, že pani Zajcevová chce kandidovať na primátorku mesta Humenné.

„Vtedy jej to došlo – namiesto predvádzacej akcie sa predvádzala pani Zajcevová sama!“

Na záver napísal:

„Ale aby som bol spravodlivý – ak pani Zajcevová nejde kandidovať na primátorku a myslí to s pomáhaním úprimne, verejne sa jej ospravedlním. Ak však kandidovať ide, pre mňa z toho vyplýva, že touto hrou na charitu chce pomôcť najmä sebe.“

Hneď na príspevok Mateja Bodnára reagovala Ing. Miroslava Zajcevová cez noviny INFO HUMENNÉ, z 19. 8. 2014 v čísle 6/2014 na 6. strane, článkom Stop šmejdovským praktikách v politike.

V ňom napísala:

„Ak ma niekto stále vyzýva k tomu a doslova mi dáva nálepku kandidáta v nasledujúcich komunálnych voľbách, možno nad tým aj naozaj začnem uvažovať.“

A čuduj sa svete, Miroslava Zajcevová naozaj kandiduje na post primátorky mesta Humenné. Oznámila to na tlačovej konferencii 22. 8. 2014.

Takže Matej Bodnár sa nemusí ospravedlňovať. Došlo na jeho slová.

Ako sa vyrábajú politici?

Jednoducho. Ak sa chcete stať politikom, tak najprv sa začnite nejako pozitívne zviditeľňovať. Investujte peniaze do vlastného združenia, vytvorte si vlastné noviny, ktoré vás budú kladne prezentovať. Samozrejme, tie noviny distribuujte občanom do poštových schránok zadarmo, inak by si občania vaše noviny neprečítali.

Potom čakajte na návnadu, na hodenú rukavicu od pozorného občana, alebo vyčkávajte, kým vzbudíte svojimi aktivitami pozornosť. A potom vyhláste: Ja som nechcel/a kandidovať, ale keď ma občania k tomu „stále vyzývajú“, tak čo mám robiť?

Hovorte: To nie ja mám ambíciu byť primátorom/primátorkou. Vidíte, čo občan o mne napísal, tak musím kandidovať. (Ja nič, ja muzikant/ka.)

Voľby sa uskutočnia 15. novembra 2014. Ak vezmem do úvahy fakt, že Zajcevová sa začala marketingovo zviditeľňovať občanom mesta Humenné od mája 2014, tak ak sa stane primátorkou, pôjde o veľmi úspešnú kampaň. Investícia vložená do kampane sa jej môže hravo vrátiť.

Archív:

Plagáty Zajcevovej v Humennom
Plagáty Zajcevovej v Humennom.
Matej Bodnár: Šmejdovské praktiky v politike?
Matej Bodnár: Šmejdovské praktiky v politike?
Miroslava Zajcevová: Stop šmejdovským praktikách v politike
Miroslava Zajcevová: Stop šmejdovským praktikách v politike.

Nakoniec vo voľbách na primátorku vyhrala Jana Vaľová, ktorá kandidovala pomocou strán SMER – SD, SZ, SNS, NÁŠ KRAJ, Strana moderného Slovenska, Robíme to pre deti – SF, HZD, KSS a SDS. Získala 5 459 voličských hlasov.

Kandidátka Miroslava Zajcevová oslovila 2 221 voličov. Voľby sa uskutočnili 15. novembra 2014.

Autor: Ján Parada.

Článok bol pôvodne uverejnený 4. 9. 2014.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *