Kategórie
O politike

Protiruská demagógia na Topky.sk

Ako sa vytvára manipulácia s verejnou mienkou.

Noviny Topky.sk o sebe tvrdia:

„Spájame seriózne denné správy s obľúbeným bulvárnym obsahom.“

A občas sa im bulvár popletie so serióznymi správami.

14. augusta 2014 uverejnili článok Bezradní Rusi biedu priznávajú: Zverejňujú FOTO pustých obchodov po celej krajine! Článok už odstránili po výsmechu čitateľov, ktorí upozornili, že ide o hrubé klamstvo. Na fotografiách v článku totiž neboli zábery z ruských obchodov.

Topky.sk v článku napísali:

„MOSKVA – Na povrch vyplávali nové fotky z ruských obchodov. Potvrdzujú to, čoho sa mnohí obyčajní Rusi obávali. Sankcie uvalené na Putinov režim pravdepodobne začínajú bolieť a toto je výsledok!

Sankcie zakazujú dovoz potravín z USA, Kanady, EÚ či Austrálie do Ruska. Na sociálnej sieti začínajú pribúdať fotky z ruských supermarketov. Menovite sú to siete Metro, Auchan, Crossroads, Sedmoi Kontinent.

Pred pár dňami sa objavili fotky z obchodnej siete Metro. Vtedy na pultoch predajne chýbalo viacero druhov potravín. Z nasledujúcich fotiek je vidieť, ako na regáloch z rôznych supermarketov chýbajú niektoré druhy tovarov.

Ľudia márne hľadajú vybrané potraviny. Možnože sa dočkajú aj dlhých radov ako za čias tuhého komunizmu, kedy nebol dostatok potravín. Alebo vyburcujú domácich producentov, aby začali vyrábať domáce potraviny.“

Fotografie pochádzajú zrejme zo sociálnej siete В контакте (VK – V kontakte) Донецк ДНР (Донецька народна республіка, Donecká ľudová republika) z 10. augusta 2014.

Sprievodný text k fotografiám znie:

„Это уже пугает. Амстор на Южном“

V preklade: To je desivé. Amstor na Južnom.

V ukrajinskom meste Doneck je viacero obchodov so značkou Amstor.

Už v článku Armáda konfederácie Novorusko je kresťanská som spomínal, že „na Ukrajine prebieha boj za vytvorenie nových štátov, Doneckej ľudovej republiky a Luhanskej ľudovej republiky“. A tie boje spôsobili humanitárnu krízu. Takže fotografie môžu pochádzať z obchodu Amstor v Donecku.

A fotka, ktorú Topky.sk uverejnili v sociálnej sieti Facebook, pochádza ešte z 8. apríla 2014 z článku Persiste escasez de leche, harina, café, azúcar, aceite y mantequilla (Pretrváva nedostatok mlieka, múky, kávy, cukru, oleja a masla) zo stránky Venezuela Al Día. S rovnakým názvom som našiel tento článok ešte na stránke LaPatilla.com.

Predsedníčka politickej strany Národ a Spravodlivosť – naša strana Anna Belousovová správne upozornila novinárov z Topky.sk:

„Už prestaňte s tou hlúpou a primitívnou propagandou!!! 3. alebo 4. fotografia je z Ukrajiny! Vidno to na nej. To si už naozaj myslíte, že tu žije väčšina idiotov?! Alebo tá vaša primitívna propaganda je určená pre generáciu, ktorá nepozná azbuku?!“

Odporúčam, aby ste si dávali veľký pozor na novinárske kačice, čiže na nepravdivé správy, ktorých cieľom je vyvolať senzáciu, či pobúrenie.

Možno sa novinárom z Topky.sk pobúrenie podarilo, ale presne opačne. Nevzbudili hnev k Rusom, či Rusku, ale hnev k falošnému novinárstvu.

Keď sa niekde bojuje, vždy sa objavia demagogické správy.

Pamätajte na slová, ktoré povedal Adam Roman:

„Na šírenie svojich názorov demagógovia veľmi často zneužívajú neochotu väčšiny ľudí myslieť, čo im potom umožňuje dopúšťať sa aj hrubých prehreškov voči logike.“

Archív:

Topky.sk (Facebook 14. 8. 2014)
Topky.sk (Facebook 14. 8. 2014).
Topky.sk – Bezradní Rusi biedu priznávajú…
Topky.sk – Bezradní Rusi biedu priznávajú…
Topky.sk – Bezradní Rusi biedu priznávajú…
Topky.sk – Bezradní Rusi biedu priznávajú…
Topky.sk – Bezradní Rusi biedu priznávajú…
Topky.sk – Bezradní Rusi biedu priznávajú…
Topky.sk – Bezradní Rusi biedu priznávajú…
Topky.sk – Bezradní Rusi biedu priznávajú…
Topky.sk – Bezradní Rusi biedu priznávajú…
Topky.sk – Bezradní Rusi biedu priznávajú…
Doneck (VK)
Doneck (VK).
Venezuela Al Día
Venezuela Al Día.

Autor: Ján Parada.

Článok bol pôvodne uverejnený 16. 8. 2014.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *