Kategórie
Tlačové správy

Na prírodnom cintoríne vo Zvolene pribudla možnosť pre ekologické kostrové pochovávanie

Tvoríme cintoríny s rešpektom k prírode i ľuďom, kde sa posledné rozlúčky konajú pod korunami stromov.

Projekt Funebra

Zvolen 22. 9. 2022 – Vo Zvolene vznikol v roku 2017 prvý prírodný cintorín na Slovensku – Záhrada spomienok. Doteraz sa tam pochovával len popol, no Zvolen má na konte ďalšie prvenstvo. Oddnes tam je dispozícii aj ekologickejšie kostrové pochovávanie.

Na zvolenskom prírodnom cintoríne sa už piaty rok prepája úcta k prírode s úctou k ľuďom. Za ten čas tu prebehlo už viac ako 100 uložení popola vsypom alebo v rozložiteľných urnách do kvetinových a trvalkových záhonov. Jedinečné obrady poslednej rozlúčky, ktoré môžu byť tak civilné, ako aj cirkevné, prebiehajú pod korunami stromov. Nenájdete tu klasické náhrobky, umelé kvety, ani kahance.

Aktuálne tam však pribudla aj ekologickejšia alternatíva, a to kostrové pochovávanie do kopaných hrobov. Celé telá sa budú ukladať do zeme v nelakovaných topoľových rakvách bez syntetických materiálov, oblečené v ľanových alebo bavlnených rubášoch.

„Od začiatku založenia Záhrady sme si priali, aby tu bolo možné pochovávať aj kostrovo,“ vraví jej správkyňa a obradníčka Andrea Uherková z projektu Funebra, ktorý zastrešuje Centrum environmentálnej a etickej výchovy ŽIVICA.

„Teraz ponúkneme obe možnosti a ľudia si môžu vybrať podľa ich preferencií. Spolupracovať budeme pri tom s pohrebnými službami, nakoľko my ňou nie sme,“ dodáva.

Kostrové hroby budú umiestnené v trávnatých terasách. Namiesto náhrobkov ich budú označovať malé kamenné tabuľky zo slovenského kameňa a ich povrch bude tvorený lúkou, do ktorej sa bude dosievať kvitnúca lúčna zmes.

Záhrada spomienok sa na túto možnosť chystala už rok. Na jeseň 2021 ju občianske združenie ŽIVICA rozšírilo, vznikli tam nové urnové miesta a okrem nich bola vyčlenená plocha aj pre 100 prírodných kostrových hrobov. Pochovávať sa v nich bude zaradom, aby sa mohla lúčna zmes lepšie zapojiť.

„V mnohých krajinách v zahraničí je prírodné pohrebníctvo s týmto spôsobom pochovávania neoddeliteľne spojené, nakoľko ide o šetrnejší spôsob. Hoci popol zaberá menej miesta, tak kremácia je energeticky náročná a produkuje emisie,“ vysvetľuje Uherková.

„Sme preto veľmi radi, že mesto nám umožnilo Záhadu spomienok rozšíriť aj o prírodné kostrové hroby,“ uzatvára.

Foto:

Plocha pre prírodné kostrové pochovávanie
Plocha pre prírodné kostrové pochovávanie.
Prítomní v Záhrade spomienok
Prítomní v Záhrade spomienok.
Z otvorenia priestoru pre kostrové pochovávanie
Z otvorenia priestoru pre kostrové pochovávanie.
Z otvorenia priestoru pre kostrové pochovávanie
Z otvorenia priestoru pre kostrové pochovávanie (2).
Zapálenie sviečok
Zapálenie sviečok.
Záhrada spomienok – prírodný cintorín
Záhrada spomienok – prírodný cintorín.
Nelakovaná topoľová rakva
Nelakovaná topoľová rakva.

Autorka: Andrea Uherková, Funebra, Záhrada spomienok.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *