Kategórie
Tlačové správy

Market Finesse júl – august 2022

Ekonomický Base Camp, ekonomická olympiáda, zdravie za peniaze, inovatívne lieky a mnoho ďalších tém.

Market Finesse

Milí priatelia,

toto leto bolo iné ako mnohé pred ním. Spôsobili to ruská invázia na Ukrajine (držíme ukrajinskej armáde pri nádejnom vytláčaní ruského agresora palce), energetická kríza a, samozrejme, slovenská vláda, ktorá svojimi vnútornými spormi „bavila“ občanov tejto krajiny aj na dovolenkách. Dokonca ani parlament nezasadá, čo ale nemusí byť nevyhnutne zlá správa, keďže najmä v neistých časoch je z ekonomického hľadiska často lepšie, keď si poslanci sedia na rukách, alebo si predĺžia letné prázdniny.

Už sme ale v septembri, a tak sa poďme povenovať aj pekným veciam z domácej dielne.

Po covidovej vynútenej prestávke pokračujeme s intenzívnym vzdelávaním. Pripravili sme nové podujatie nazvané Ekonomický Base Camp, ktoré je určené pre šikovných študentov stredných a vysokých škôl, ktorých zaujíma aktuálne dianie, chcú sa dozvedieť viac o fungovaní ekonomického sveta, stretnúť sa s nadanými rovesníkmi z celého Slovenska a inšpiratívnymi lektormi. Prihlásiť sa dá len do konca septembra, všetky dôležité informácie nájdete hneď za editoriálom na strane 2.

Ekonomický Base Camp
Ekonomický Base Camp.

Pred pár dňami sa uskutočnilo medzinárodné finále Ekonomickej olympiády, ktorú na Slovensku organizuje INESS. V Budapešti si ekonomické vedomosti pomerili najšikovnejší stredoškolskí ekonómovia a ekonómky zo siedmich krajín. Slovensko zastupovalo 5 finalistov ostatného ročníka olympiády, pričom najlepšie sa umiestnil David Guľaš z LEAF, ktorý obsadil siedmu priečku.

Spustili sme tiež prihlasovanie do šiesteho ročníka. Koľko škôl sa prihlási do Ekonomickej olympiády 2022/2023 môžete pomôcť ovplyvniť aj vy – dajte o tejto celoslovenskej súťaži pre stredoškolákov vedieť svojim školám. Prekonáme vlaňajší rekord v počte zapojených študentov 11 300? Všetky podstatné informácie o EO nájdete na webovej stránke Ekonomickej olympiády.

Ekonomická olympiáda
Ekonomická olympiáda.

Uverejnili sme výsledky nášho medzinárodného indexu Zdravie za peniaze 2022. Jedným z dôvodov pre vymyslenie a prípravu tohto rebríčka v roku 2019 bola chýbajúca diskusia o cieľoch zdravotníctva. Debaty o peniazoch v sektore, platoch lekárov, ich počte, obsadenosti postelí v nemocniciach, dostupnosti liekov či počtu nemocníc sú iste legitímne, ale akosi sa dlhodobo zabúda na ten hlavný – lepšie zdravie pacientov. Slovensko sa v indexe Zdravie za peniaze pre rok 2022 umiestnilo na 19. mieste z 25 sledovaných krajín OECD. Euro vynaložené na dosiahnutie lepšieho zdravia pacienta tak lepšie vynaloží 18 krajín OECD, vrátane našich susedov z krajín V4. Poľsko a Maďarsko dokonca atakujú špicu rebríčka. Viac sa o indexe, metodológii, výsledkoch, ako aj o odporúčaniach INESS pre zdravotnícku politiku v záujme jednoznačného ťahu na bránu v dosahovaní lepšieho zdravia obyvateľov dočítate v texte na strane 8.

Ďalším naším príspevkom do spoločenskej diskusie v zdravotníctve je nová publikácia Inovatívne lieky potrebujú inovatívne financovanie. Venujeme sa v nej hľadaniu odpovedí na aktuálnu otázku: kde nachádzať zdroje a ako financovať drahé a účinné inovatívne lieky? O tom, ako sa v hradení liekov a terapií postupne objavujú nové teoretické prístupy, ktoré sa postupne prenášajú aj do praxe, sa dočítate v texte na strane 23 a ďalšie texty k tejto téme nájdete aj na strane 11 – 12.

V úvode som písal o energetickej kríze. INESS sa dlhodobo venuje energiám, preto aj v tomto čísle nájdete viacero textov na túto tému. Neobídeme ani školstvo a ďalšie zaujímavé sektory a témy.

Prajem vám inšpiratívne čítanie a úspešné zvládnutie začiatku školského roka.

Market Finesse 7 – 8/2022 si môžete prečítať na stránke INESS.


Autor: Richard Ďurana, INESS.

Jedna odpoveď na “Market Finesse júl – august 2022”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *