Kategórie
O politike

Fico ešte nedozrel na prezidenta

Poznámka k druhému kolu.

Vychádzam z informácie na stránke Aktuality.sk: Prezidentské voľby 2014 – Začal ostrý volebný boj pred 2. kolom.

16. 3. 2014 o 11.20 h – Robert Fico mobilizuje voličov kritizovaním Andreja Kisku. Na TA3 nemá oponenta. Pýta sa, či je Kiska budhista, scientológ alebo židovského vyznania. Očakáva vyššiu účasť v 2. kole.“

O Kiskovom vzťahu k náboženstvám si môžete prečítať v článku Kandidát na prezidenta Andrej Kiska o svojom svetonázore.

Sám Fico je fiškus. Kde kedy a ako sa vyjadril Fico v tejto volebnej kampani, že či je presvedčený a prísny ateista, alebo kresťan, katolík? Nikde! Fico je politický špekulant, ktorý sa šikovne vyhýba zvedavým otázkam o jeho vlastnom svetonázore. Nemá tak morálne právo kritizovať svojho protikandidáta.

Keď Fico v roku 1986 žiadal o členstvo do Komunistickej strany Československa (KSČ), tak v prihláške uviedol, že „s náboženskou otázkou je vysporiadaný a zastáva prísne ateistické stanovisko“.

Zmenil odvtedy svoj názor? Veľmi sa to nezdá. Počas volebnej kampane uverejnil video, v ktorom sa len nejasne a vyhýbavo vyjadruje k tomu, či verí v boha, alebo že už nie je prísny ateista.

Fico povedal:

„Predovšetkým chcem povedať, že ja o tom dosť málo hovorím, ale možno na to je teraz priestor, povedať že pochádzam z rodiny, ktorá bola veľmi silne orientovaná katolícky. V rodine, tak už sú zväčša po smrti všetci, som mal kňazov, ktorí dokonca študovali v zahraničí a pôsobili ako misionári v zahraničí v rôznych krajinách. Mal som radové sestry, ktoré pôsobili na významných pozíciách. Mal som starého otca, ktorý veľmi tvrdo dodržiaval pravidlá takého štandardného kresťanského života. Tak určite toto na mňa vplývalo, pretože je úplne jedno, či som bol u dedka alebo bol som u babky, to boli dve dediny od seba vzdialené možno 20 kilometrov, tak to dosť významne dominovalo.“

Robert Fico počas kampane na prezidenta
Robert Fico počas kampane na prezidenta.

Čiže, fakt, že pochádza z katolíckej rodiny, a že to na neho vplývalo, predsa nehovorí nič o tom, či on sám je veriaci (teista), či má osvojený náboženský svetonázor. Môžem súhlasiť len s tým, že katolicizmus mal na neho vplyv. Ale to neznamená, že Fico je katolík. On sám sa takto jednoznačne nevyjadril. A pritom mal túto možnosť.

Od Fica je tak necharakterné, keď druhému človeku vytýka, že či je budhista, scientológ alebo židovského vyznania. Kiska predsa na rozdiel od Fica čestne povedal, že počas svojho života sa zaujímal o rôzne ideológie, a postupne si utváral svoj svetonázor. Nakoniec zakotvil v kresťanstve.

Kiska povedal:

„A tak, ako ten vývoj išiel ďalej, tak som sa postupne zase vrátil k tým našim základom. Predsa len som sa vrátil k biblii, a k tomu nášmu bohu.“

Kiska na rozdiel od Fica čestne opísal ako sa mu počas života menili názory. Dokonca priznal, že počas študentského života bol ateista.

Kisku si cením oveľa viac ako Fica, pretože Kiska je čestný, priamy, a nehanbí sa za svoju minulosť.

Naopak Fico je špekulant, ktorý počas volebnej kampane nemal ani odvahu sa priznať k tomu, že kedysi v prihláške do KSČ uviedol, že zastáva prísne ateistické stanovisko. Len sa zmohol na to, že štandardný kresťanský život mal na neho vplyv.

Rozmýšľajte, čo to vlastne môže u Fica znamenať: štandardný kresťanský život.

Podľa mňa to neznamená pravidelne sa modliť. S modlením u Fica nepočítam. Natoľko mu neverím, že si neviem predstaviť Fica, aby sa vrúcne modlil k bohu. Pod štandardným kresťanským životom chápem bežný život, aký žijú mnohí občania. Dajme tomu tam patrí pracovitosť, usilovnosť, ochota pomáhať, čestnosť, dobroprajnosť, súdržnosť, slušnosť, aj dodržiavanie niektorých kresťanských prikázaní ako nezabiješ, nepokradneš, úcta k rodičom, alebo nebudeš krivo svedčiť.

Pre mňa sa štandardný kresťanský život v tom, čo som vymenoval, kryje so štandardným humanistickým životom. Rozdiel je až v dodržiavaní náboženských rituálov, ako sú návšteva bohoslužieb, modlenie a rôzne náboženské zvyklosti. Napríklad aj povesenie svätého obrázka na stenu. V tom, čo je náboženské, sa humanisti odlišujú od kresťanov, ale inak medzi životom kresťana a humanistu nevidím rozdiel. Aj humanisti sú pracovití, usilovní, ochotní pomáhať, čestní, dobroprajní, súdržní, slušní, aj nezabíjaj, nekradnú, majú v úcte rodičov, i krivo nesvedčia podobne ako kresťania. Iste, neplatí to vždy, rovnako to neplatí vždy na kresťanov, a rovnako to vždy neplatí na humanistov. Čierne ovce sa nájdu. Ale sú to idey, o ktoré sa usilujú a považujú ich za cnostné, za dobré, za prospešné.

Ficove nezreteľné vyjadrenia k náboženstvu vyvolávajú oveľa závažnejšie otázky o jeho svetonázore. Fico je drzý, keď sa pýta na Kiskov svetonázor, pričom on sám o svojom svetonázore výdatne mlčí. To, že sa vyjadril, že katolícke prostredie má na neho vplyv, ešte nič o svetonázore nevypovedá. Neviem ani Ficov názor na evolúciu. Na rozdiel od Fica sa Kiska jednoznačne vyjadril, že „človek je výsledkom evolúcie“. U Kisku nemám nezodpovedané otázky o svetonázore. U Fica mám mnoho otázok nezodpovedaných.

Modlí sa teraz Fico k bohu, aby sa stal prezidentom?

Na túto otázku mi Fico neodpovie, pretože už som mu pred prvým kolom položil inú otázku, a on sa rozhodol neodpovedať na moju otázku. Fico ma ignoruje. Plne to chápem, pretože Fico môj hlas nepotrebuje. On vôbec nepotrebuje hlasy od voličov, ktorí premýšľajú. A občas kladú aj nepríjemné otázky.

Voliči majú teraz na výber. Buď budú voliť čestného kandidáta, ktorý sa nehanbí za svoju minulosť, čiže Kisku, alebo podľahnú ilúzii, že „ateistický katolík“ Fico im vyhovuje. Ak náhodou vyhrá Fico, tak si začnem namýšľať, že na Slovensku sú mnohí katolíci tiež takí „ateisti“ ako Fico, a len z tradície, kvôli rodinným putám, zo zvyku, sa ešte verejne vyjadrujú, že sú katolíci. Chcem tým povedať, že keby ich rodičia boli humanisti, tak aj oni by povedali, že sú tiež humanisti. Ide o zvyk. Samozrejme, poznám ľudí, ktorí sú naozaj presvedčení katolíci. A aj keby ich rodičia boli moslimovia, tak oni sú katolíci, lebo táto ideológia ich najviac zaujala. Jednoducho, niektorí ľudia premýšľajú o ideológiách, zaujímajú sa o ne, porovnávajú a vyberajú si. Hovorí sa tomu, že aj hľadajú. Hľadajú sa v spleti rôznych svetonázorov. Chcú vedieť, ktorá ideológia im vyhovuje najviac.

Kiska je jedným z takých hľadajúcich. A verejne to priznáva. Naopak Fico zatajuje svoj názor k náboženským ideológiám, a len nejasne sa odvoláva na rodinný vplyv.

Z môjho pohľadu bude Kiska čestnejší prezident ako Fico. Fico na prezidenta ešte nedozrel.

Graf, ako dopadli výsledky volieb na prezidenta v roku 2014.

Graf, ako dopadli výsledky volieb na prezidenta v roku 2014
Výsledky volieb na prezidenta v roku 2014.

Autor: Ján Parada.

Článok bol pôvodne uverejnený 16. 3. 2014. Aktualizovaný.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *