Kategórie
Humanizmus

Humanistický mučeník

Náboženskí fundamentalisti v Sýrii zastrelili 15-ročného mladíka pred zrakmi jeho rodičov kvôli tomu, že bol neveriaci.

Tak ako majú kresťania svojich mučeníkov, ktorí zomreli za náboženskú vieru, tak aj humanisti majú svojich mučeníkov, ktorí zomreli za svoje presvedčenie, za svoj svetonázor.

Jedným z nich je 15-ročný mladík zo Sýrie, Mohamed Kataa (Mohammad Qataa).

Mohamed Kataa (Mohammad Qataa)
Mohamed Kataa (Mohammad Qataa).

Živil sa ako pouličný predajca kávy v robotníckej štvrti Šaár (Shaar) v meste Halab (Aleppo). Počas predaja v sobotu 8. júna 2013 viedol vážnu polemiku, pri ktorej povedal:

„Aj keby prorok Mohamed zostúpil (z neba), veriacim sa nestanem!“

O jeho názore sa dozvedeli militantní moslimovia, ktorí ho odviedli na neznáme miesto, kde ho mučili (na tele mal stopy po bičovaní), a v nedeľu ráno ho priviedli späť, a pred zrakmi rodičov ho verejne popravili.

Jeden z členov týchto militantných moslimov povedal:

„Šľachetní občania mesta Halab – neveriť v Boha je popretím idey jedného Boha, a kto spochybňuje proroka Mohameda, spochybňuje aj ideu jedného Boha. Kto takto hreší, bude takto potrestaný.“

A potom vystrelil zo samopalu dve guľky, jedna mu zasiahla hlavu a druhá krk. Militanti nastúpili do auta a odišli.

Mohamed Kataa (Mohammad Qataa)
Mohamed Kataa (Mohammad Qataa).

Špekuluje sa, že militanti patrili do islamského hnutia „Islamský štát“ v Iraku a Sýrii (Islamic State of Iraq and Syria), ktorý vznikol spojením Islamského štátu v Iraku a sýrskej vojenskej organizácie An-Nusra (Front an-Nusra), napojenej na teroristickú organizáciu Al-Káida.

Tento otrasný zločin odsúdil aj predstaviteľ Sýrskeho strediska pre ľudské práva – Syrian Observatory for Human Rights (SOHR), Rami Abdulrahman:

„Naša organizácia (SOHR) nemôže ignorovať takéto zločiny, ktoré slúžia len nepriateľom revolúcie a nepriateľom ľudskosti.“

Humanisti, majte na pamäti nedeľu 9. 6. 2013. V ten deň bol zavraždený (popravený) odvážny mladík, ktorý ani pod hrozbou smrti nezmenil svoj názor a nepodvolil sa náboženskému teroru.

Steven Weinberg raz povedal:

„Zdá sa mi, že či už s náboženstvom, alebo bez neho, dobrí ľudia sa budú správať dobre a zlí ľudia budú robiť zlé veci. Ale aby dobrí ľudia robili zle – na to treba náboženstvo.“

Zdroje:


Autor: Ján Parada.

Článok bol pôvodne uverejnený 10. 6. 2013.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *