Kategórie
Humanizmus

Zem – vznik planéty

Dokument o vzniku modrej planéty z produkcie National Geographic.

Na YouTube sa nachádza film v českom jazyku od National Geographic o vzniku našej planéty, ako aj o postupnom vývoji Zeme, a o evolúcii živých organizmov.

https://www.youtube.com/watch?v=uYe_zqbokQk

Vyberám zaujímavé myšlienky z filmu:

00:14

Zem, pokiaľ vieme, je jediné miesto vo vesmíre, kde existuje život. Prečo? Čím je naša planéta tak výnimočná? Odpovede sa ukrývajú v ďalekej minulosti Zeme. Aby sme ich našli, musíme sa vrátiť v čase k prvým ľuďom, ktorí kráčali po zemskom povrchu, zviesť sa na kontinentoch po kolíznej dráhe, postaviť sa zabijackým dinosaurom, ponoriť sa do oceánov plných podivuhodných životných foriem, pocítiť treskúci mráz globálnych ľadových dôb, a zažiť besnenie dopadov vesmírnych telies. Musíme putovať časom až do doby zrodenia samotnej Zeme. Až potom môžeme poskladať všetky zlomky neuveriteľnej histórie našej planéty, a zistiť, ako je možné, že toto všetko, my všetci, vôbec existujeme.

0:40:03

Je to podivný stavovec, ktorý dostal meno Tiktaalik. Vďaka krku sa dokážu zodvihnúť. Pohybuje sa na plutvách ako po nohách. A vylieza z vody na súš, kde zatiaľ bujnie vegetácia. Tieto tvory, ktoré zaraďujeme medzi štvornožce, sa v priemere 15 miliónov rokov ďalej rozvíjajú. Silnejú im končatiny, a viac a viac času trávia mimo vodu. Až do doby pred tristošesťdesiatimi miliónmi rokov, keď osídlia súš. Práve z tohto živočícha sa vyvinú všetky suchozemské stavovce: dinosaury, vtáci, cicavce, a nakoniec i vy a ja.

1:32:08

Od oblohy nad hlavou, po vodu, nevyhnutnú súčasť života, zem pod našimi nohami, a konečne život, veľkolepý výsledok sledu katastrof a zhôd okolností. Každý triumf, i každá pohroma boli krokom na cestičke, ktorá viedla až sem, ku každému z nás v dnešnej dobe. Tým však príbeh Zeme nekončí. Mnohé sa odohralo, a mnohé sa ešte len stane. Zem bude existovať ešte najmenej ďalších 4,5 miliardy rokov.

Ukážky z filmu:

Tiktaalik
Tiktaalik.
Ľudoop
Ľudoop.

Spracoval: Ján Parada.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *