Kategórie
Osobné

Ozveny kresťanských misionárov

„Čarodejnicu nenecháš nažive!“ (Biblia, Exodus 22, 18.)

Keď sa prví Európania dostali do oblasti ostrova Nová Guinea, priniesli so sebou aj neželaný kresťanský fenomén: snahu obrátiť pôvodné obyvateľstvo na kresťanskú vieru.

Podľa náboženstva sú dnes v štáte Papua-Nová Guinea rímskokatolíci, luteráni, presbyteriáni/metodisti (London Missionary Society), anglikáni, kresťania z evanjelikálnej aliancie, adventisti siedmeho dňa, rôzni protestanti, a samozrejme ešte sú tam aj zvyšky domorodého náboženstva. Podľa sčítania z roku 2011 vyplýva, že v Papue-Novej Guinei sa ku kresťanstvu hlási 95,6 % občanov.

V kresťanskej biblii, v biblickom spise Kniha Exodus, sa v 22. kapitole medzi zvláštnymi ustanoveniami nachádza:

„Čarodejnicu nenecháš nažive!“ (Biblia, Exodus 22, 18.)

V štáte Papua-Nová Guinea je viera v čarodejnice silná. Dokonca tam existuje i zákon, ktorý umožňuje obviniť z čarodejníctva kohokoľvek.

Ako informuje portál Novinky.cz, v týchto dňoch sa tam stali dva otrasné prípady súvisiace s vierou v čarodejníctvo. (Tých prípadov môže byť aj viac.)

Jedna žena bola zaživa upálená a druhá sťatá.

Jednu zo žien dedinčania upálili na hromade pneumatík
Jednu zo žien dedinčania upálili na hromade pneumatík. (© AFP/GETTY IMAGES.)

Vo februári 2013 obvinili miestni obyvatelia dvadsaťročné dievča, Kepari Leniatovú, že môže za smrť šesťročného chlapca. Jeho príbuzní ju zobliekli, zviazali a poliali benzínom. Potom ju pred davom stoviek ľudí hodili medzi horiace pneumatiky. (Dav sa prizeral ako kedysi v Európe v stredoveku počas inkvizície.)

Helen Rumbaliová bola začiatkom apríla obvinená obyvateľmi ostrova Bougainville, že môže za smrť svojho obľúbeného učiteľa.

Bola sťatá a napadnuté boli i ďalšie ženy z jej rodiny. Podľa Daily Mail bola predtým tri dni mučená. Domy v dedine, kde žila, po „exekúcii“ dav podpálil. Obyvatelia dediny utiekli do džungle.

Podľa polície bola skutočným dôvodom závisť. V napadnutej rodine mali všetci dobré vzdelanie a finančne sa im darilo.

Miestna polícia nebola schopná proti jej lynčovaniu zasiahnuť.

„Nemohli sme nič robiť. Snažili sme sa vyjednávať o jej prepustení, ale boli sme bezmocní,“ povedal inšpektor Herman Birengka.

Ľudia, ktorí Rumbaliovú pred jej smrťou mučili, boli ozbrojení pištoľami, sekerami a nožmi, a bolo ich omnoho viac než policajtov.

V pondelok proti honom na čarodejnice protestovali na ostrove stovky ľudí.


Spracoval: Ján Parada.

Článok bol pôvodne uverejnený 12. 4. 2013.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *