Kategórie
Osobné

Satanistická televízia JOJ

O jednej nevydarenej bulvárnej reportáži.

Ako by sa televízii JOJ páčilo, keby ju niekto označil za satanistickú?

Katarína Kleknerová z TV JOJ spracovala reportáž do televíznych novín, v ktorej facebookovú Bohosloveckú univerzitu Šerca Ježišovho v Hostoviciach spája so satanistickým hnutím. Ako môže niekto robiť reportérku, ak nevie rozpoznať recesiu, humor či satiru. Ale JOJ je komerčná televízia, tak je pochopiteľné, že si vyhľadáva bulvárne témy a dáva prednosť fiktívnym senzáciám, ktorými ohurujú svojich „divákov“. Na nerozumnosť tejto reportáže si môže utvoriť názor každý sám. Navyše bola reportáž nevyvážená, pretože nedala priestor vyjadriť sa nikomu z Bohosloveckej univerzity Šerca Ježišovho. Za to by mala televízia JOJ dostať pokutu, podobne ako televízia Nova dostala pokutu 200 000 Kč za reportáž o obliekaní do kostola.

Z reportáže Kataríny Kleknerovej:

„V malej dedinke Hostovice na východnom Slovensku majú veľký rozruch.

Tamojších obyvateľov šokovala informácia, že u nich sídli čudná sekta, jej prívrženci to tvrdia na svojej stránke i facebookovom profile.

Hovoria, že v obci Hostovice pôsobí ich vymyslená teologická fakulta s posmešnými názormi na cirkev.

Pohoršenie a hnev. Takéto sú reakcie obyvateľov Hostovíc, ktorí sa dozvedeli, že na pochybnej internetovej stránke niekto zneužil názov ich obce.

…Preboha, no možno sú takí ľudia medzi nami.

…Spravili si výsmech z Boha.

…Sú to nejakí fanatici, sektári. Alebo neviem ako ich nazvať, týchto ľudí, ale určite nie sú zdraví.

Tunajší obyvatelia sa obávajú, že ide o prívržencov satanizmu.

Pokojná dedinka s veriacimi rodinami je teraz hore nohami.

Satanisti nie sú výlučne teologickou sektou, ale sú sektou alebo skupinou, hnutím proti normám v spoločnosti. Takým netradičným pre nich je to, že sa stretávajú pritom na cintoríne.

Však, keď počujem toto v televízii alebo kde, tak mám toho dosť.

Dedinka Hostovice figuruje na internete ako sídlo fiktívnej bohosloveckej univerzity, ktorej členovia zjavne nemajú vôbec nič spoločné s kresťanstvom.

Ide zrejme o skupinu ľudí, ktorí nenávidia kresťanov.

Ja, ako pravoslávny duchovný v tejto obci, môžem len toľko povedať, že nikto z mojich veriacich by takú stránku nezriadil.

Nikto z dedinčanov netuší, kto túto stránku založil.

Objavujú sa nej nechutné fotomontáže, jej prívrženci sa stavajú do roly kňazov či bohoslovcov. Avšak každé ich vyjadrenie má nádych irónie a výsmechu.

Táto stránka silno uráža veriacich ľudí a nielen veriacich, ale aj všetkých ľudí.

Starosta obce už podal podnet na okresnú prokuratúru.

V konkrétnom prípade je asi väčšia pravdepodobnosť, keby podal sťažnosť na Facebook nejaký jeden konkrétny občan, ktorý sa cíti dotknutý. Ale ako samotný názov dediny, alebo dedina ako taká sa asi nemôže veľmi chrániť.

Z Hostovíc pre televíziu JOJ, Katarína Kleknerová.“

Je až žalostné, že humoristi sa musia brániť voči útokom komerčnej televízie. Na svojej facebookovej stránke píšu:

„Prosíme redaktorov TV JOJ, aby sa venovali tomu, čo im ide najlepšie – reportážam o zvieratkách, živým prenosom zo smrteľných nehôd a komentovaním vtipných videí z YouTube, a prestali sa nám kompletne a definitívne venovať.“

„I tým zblúdilým dušiam medzi vami, ktoré sa rozhodnú opustiť cestu hriechu a poníženia, ponúkame bezplatné stáže v našom magazíne Mladý miništrant. Po niekoľkých rokoch a veľkej snahe sa z niektorých z vás možno stanú skutoční novinári.“

„Ďakujeme. So Šercom v šerci.♥
Otec Deicidus.“

„I keď už asi kvôli organizovanému masívnemu nahlasovaniu našej stránky na Facebooku dlho nevydržíme, ďakujeme občanom našej obce za grátis propagáciu BUŠJvH vo vysielaní satanistickej teľevízie.

I keby naozaj nadišla posledná hodina naša, ďakujeme všetkým študentom za priazeň prejavenú našej Šercomilej škole. Šerco vám všetkým zaplať!

So Šercom v šerci.♥

Otcovia Joachim, Celeron, Incubus, Nocturnus, Yoda, Incestus, Anus; sestry Intifáda, Chlamýdia, Parcela; bratia Palko, Mike Tyson a Adrian Mole.“

„Oficiálne oznamujeme presťahovanie sídla BUŠJvH zo slovenských Hostovíc do Hostovíc, mestského obvodu Pardubíc.

I pevne úfame, že týmto krokom umlčíme nepochopiteľné náreky niektorých jednotlivcov.

So Šercom v šerci.♥
Otec Celeron.“

Zo strany televízie JOJ ide o útok na slobodu slova. Dávam do pozornosti článok Satanisti v TV JOJ alebo snaha o cenzúru Facebooku? od Humanistky roka za rok 2010 Oľgy Pietruchovej.

Môj nesmelý názor: Myslím si, že Hostovice si dali do názvu, lebo to pripomína hostiu. Hostia je cirkevný výraz pre nekvasený chlieb vo forme oblátky používaný pri eucharistii alebo inak oblátka (pri prijímaní v náboženských obradoch).

Archív:

Reportáž v satanistickej TV JOJ
Reportáž v satanistickej TV JOJ.
Facebooková stránka BUŠJvH
Facebooková stránka BUŠJvH.

Autor: Ján Parada.

Článok bol pôvodne uverejnený 24. 3. 2013.

Jedna odpoveď na “Satanistická televízia JOJ”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *