Kategórie
Humanizmus Osobné

Keď bigotný fundamentalista má hokej v pojmoch

Poplietol si humanistov so slobodomurármi.

Dnes som objavil stránku, kde sa nachádza logo portálu Humanisti.sk®.

Ešte tam nič poriadne nie je, dokonca nevyplnili ani rubriku O nás, a už vynaložili námahu na vytvorenie rubriky s podivným názvom: „WEB.STRÁNKY zamerané proti Katolíckej VIERE a dobrým mravom“. Sic!

Na stránke Boh – Ježiš Kristus – Cirkev – Matka sa uvádza e-mailová adresa emanuel@pobox.sk. Z toho usudzujem, že možno je to len stránka jednotlivca menom Emanuel. Ďalej sa budem vyjadrovať o jednom autorovi.

Najprv som si myslel, že autor stránky vtipkuje. Ale keď som si nižšie prečítal, že stránky ako Postoy.sk a Týždeň.sk zaradil medzi „cirkevné slobodomurárstvo“, pochopil som, že autor to má so schopnosťou chápania veľmi nahnuté.

emotikon

Čiastočne uznám, že pri rýchlom prebehnutí po internete sa môže stať, že čitateľ sa nechá pomýliť tým, že slobodomurári majú vytvorenú webovú stránku s názvom „Humanizmus“. A keď potom nájde i stránku „Humanisti“, pričom v popise stránky je uvedené „<title>Humanisti, humanizmus</title>“, tak to zvádza k tomu, že môžu mať niečo spoločné.

Nemajú!

Raz, pred časom, 30. augusta 2012, bol v e-zine Humanisti.sk uverejnený článok Slobodný murár. Ak bol tento fiktívny inzerát dôvodom, prečo sa autor stránky Boh-jeziskristus-cirkev-matka rozhodol zaradiť i portál Humanisti.sk ku slobodomurárom, tak je mi toho autora veľmi, ale naozaj veľmi ľúto. (Myslím po mentálnej stránke.)

Je mi ľúto takýchto čudákov. Osobne nemám nič proti katolíckej Viere, ani proti katolíckej Zuzke, ani akejkoľvek katolíckej dievčine.

emotikon

Všimnite si, teraz som sa pokúsil o to isté, čo predvádza autor stránky Boh-jeziskristus-cirkev-matka. Ženské meno Viera a náboženská viera; slovo „viera“ znie na počutie rovnako. Ale ide o odlišné pojmy. To autorovi Emanuelovi zrejme nedošlo, keď sa z nejakého dôvodu rozhodol umiestniť logo Humanisti.sk® k stránkam týkajúcich sa slobodomurárstva. Konal z neznalosti alebo z podlosti?

Vychádzam aj z toho, ako tvrdí, že webová stránka Humanisti.sk je zameraná proti dobrým mravom. Tu už vyslovene klame! Keby si dal trošku námahy, a začítal sa do článkov, zistil by, ako sa veľmi mýli. Ak pod pojmom „dobré mravy“ myslí len na nejaké mravy založené na náboženskom základe, tak potom ide o veľkého etického nevedomca, a jeho morálka sa zakladá na sebeckej požiadavke typu „moja morálka je dobrá, iného morálka je zlá“.

Humanisti majú svoju etiku humanizmu. Odporúčam spomínanému autorovi, aby začal čo najskôr čítať knihu Zakázané ovocie – Etika humanizmu, ktorej autorom je Paul Kurtz.

Archív:

Boh – Ježiš Kristus – Cirkev – Matka
Boh – Ježiš Kristus – Cirkev – Matka (slobodomurári).
Boh – Ježiš Kristus – Cirkev – Matka
Boh – Ježiš Kristus – Cirkev – Matka.

Autor: Ján Parada.

Článok bol pôvodne uverejnený 9. 1. 2013.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *