Kategórie
Osobné

Ako sa postarať o zvieratko po kastrácii?

Existuje veľa dôvodov, prečo dať kastrovať svojho psíka či mačičku.

Starostlivosť po kastrácii
Starostlivosť po kastrácii.

Jedným z hlavných dôvodov je, že kastrácia je z dlhodobého hľadiska prospešná pre zdravie zvieratka a zároveň je to veľmi zodpovedný prístup, pretože pomáha kontrolovať počet túlavých a nechcených zvierat. Je nezodpovedné množiť (či už chcene alebo nechcene) šteniatka a mačiatka, keď tisíce čakajú na nový domov v útulkoch a depozitoch. Kastrácia sa netýka jednotlivo len samca alebo samíc, ak máte nevykastrovanú mačku alebo kocúra, ktorý má voľný výbeh, tak je vašou zodpovednosťou a povinnosťou dať ho vykastrovať. Kastrácia vášho domáceho maznáčika tiež zabráni niektorým nežiaducim prejavom správania.

Starostlivosť po príchode domov

Veterinárny lekár by vám mal odovzdať zvieratko, ktoré je už prebudené. Zvieratko bude pravdepodobne po anestézii stále oťapené a dezorientované, preto ho umiestnite do jednej izby, kde je teplo a ticho. Mačičku je najlepšie nechať v prepravke až pokým sa úplne nepreberie. Je dôležité zvieratko sledovať, aby nenarážalo do okolitých predmetov a neublížilo si. Účinok anestézie zvyčajne úplne vymizne po 24 hodinách. Po tomto období by sa malo vaše zvieratko správať ako zvyčajne.

Starostlivosť o ranu

Udržujte rez v suchu – to znamená žiadne kúpanie, plávanie alebo hranie sa v hlbokom snehu. Kontrolujte rez dvakrát denne, kým sa nezahojí. Určité začervenanie a opuch rezu je očakávané a normálne. Nedovoľte, aby váš maznáčik ranu olizoval alebo škrabal. Ak ste si všimli, že si zvieratko ranu olizuje, je potrebné nasadiť mu golier alebo košieľku. Pri lízaní rany sa baktérie z ústnej dutiny dostávajú do rany a môžu spôsobiť zápal.

Pozri: Pooperačné košieľky, goliere.

Potrava

Keď si prinesiete zvieratko domov, môžete mu ponúknuť vodu. Avšak nemalo by vypiť naraz veľké množstvo vody, aby nedošlo ku zvracaniu.

Ak bolo zvieratko operované skoro ráno, môžete mu ponúknuť krmivo už večer, avšak malé množstvo a niečo ľahko stráviteľné – konzerva, kapsička, kuracie mäso.

Ak bolo zvieratko operované poobede, je najlepšie ponúknuť mu krmivo až na druhý deň ráno. Ak zvracia alebo odmieta jesť, nenúťte ho. S opätovným ponúkaním jedla by ste mali počkať do nasledujúceho dňa.

Dvadsaťštyri hodín po operácii môžete ponúknuť vodu a krmivo v bežnej dávke.

Je normálne, že apetít zvieratka nie je počas prvého dňa rovnaký ako zvyčajne. Ak sa však všetko nevráti do normálu počas prvých 48 hodín po operácii, mali by ste kontaktovať svojho veterinárneho lekára.

Lieky

Lieky proti bolesti dostal váš maznáčik už počas kastrácie. Avšak 24 až 36 hodín po operácii je možné, že účinok tohto lieku začne miznúť, preto vám veterinárny lekár predpíše lieky proti bolesti. Pri podávaní sa riaďte jeho pokynmi.

Nepodávajte zvieratám ľudské lieky!

Čo mnohí majitelia nevedia je, že voľne predajné lieky bežne používané u ľudí (Aspirín, Panadol, Paralen, Ibuprofén, Brufen a pod.) môžu byť pre zvieratá nebezpečné alebo dokonca smrteľné. Psy nemetabolizujú tieto lieky rovnakým spôsobom ako ľudia. Ak si myslíte, že váš pes má bolesti a potrebuje lieky proti bolesti, kontaktujte svojho veterinárneho lekára, ten predpíše vhodný liek.

Vykonávanie potreby

Ak zvieratko do 72 hodín po operácii pravidelne nemočí alebo nevylučuje stolicu, je potrebné kontaktovať veterinárneho lekára. Skontrolujte, či je v moči prítomná krv. Malé množstvo môže byť prítomné u sučiek počas prvých 24 hodín od operácie.

Fyzická aktivita

Aspoň sedem dní po operácii by ste mali obmedziť aktivitu psíka aj mačičky. U samcov je kastrácia jednoduchšia, no u samíc je kvôli väčšej rane vyššie riziko vzniku zápalu, opuchu alebo pretrhnutia stehov. Aby ste sa týmto problémom vyhli, je potrebné mať zvieratko prvý týždeň po operácii v interiéri, aby do rany nedostalo infekciu a aby ste naň mohli dohliadať.

Ak máte v dome/byte schody, tak by ste mali zvieratku zamedziť prístup k nim, alebo ho po schodoch vyniesť.
(Obzvlášť dôležité pri malých plemenách psov – pri vyskakovaní na schody sa rana naťahuje a môže sa pretrhnúť alebo vzniknúť opuch.)

Dvadsaťštyri hodín po operácii môžete ponúknuť vodu a krmivo v bežnej dávke.

Je normálne, že apetít zvieratka nie je počas prvého dňa rovnaký ako zvyčajne. Ak sa však všetko nevráti do normálu počas prvých 48 hodín po operácii, mali by ste kontaktovať svojho veterinárneho lekára.

Dog Pool
Dog Pool.

Autorka: Katarína Gurka Šimanská
z Modrej lekárne.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *