Kategórie
Humanizmus

Keď novinári nevedia, čo je ateizmus

O nepravdivom nadpise.

Aktuality.sk uverejnili článok Najnebezpečnejšie náboženstvo na svete – ateizmus.

Ako môže niekto označiť ateizmus za náboženstvo? Ak ateizmus je náboženstvo, potom plešivosť je farba vlasov. Ak ateizmus je náboženstvo, potom nezáujem o mačky sa nazýva zoofília. Ak ateizmus je náboženstvo, potom smrť je spôsob života. Ak ateizmus je náboženstvo, potom asexuálny je sexuálny. Ak ateizmus je náboženstvo, potom kanibalizmus je šport. Ak ateizmus je náboženstvo, potom zdravie je choroba.

Hádam toľko bonmotov stačí!

Je ťažké obviňovať (či hovoriť), že ateista je (nábožensky) veriaci. Nie je správne hovoriť o ateizme ako o náboženstve, ale môžem uznať (ak je to tak), že snahou novinárov je pritiahnuť čitateľov, čo sám som dôkazom, pretože ma tento článok svojím nadpisom až tak zaujal, že venujem svoj čas kritike ich nevhodného a nepravdivého vyjadrenia v nadpise článku. Klamstvo v nadpise článku svedčí o novinárskej biede. Uverejnili totiž novinársku kačicu, novinársky blud.

Článok z Aktualít.sk je pre humanistov zaujímavý tým, že sa v ňom spomína správa, ktorú vypracovala Medzinárodná humanistická a etická únia (IHEU). (Poznámka: Platilo to v roku 2012, dnes sa táto medzinárodná organizácia nazýva jednoducho Humanists International.) Zo správy, ktorá zhrnula výsledky výskumu zo 60 krajín sveta, vyplýva, že sa objavujú prípady, keď v roku 2012 došlo k stíhaniu ateistov. A to len kvôli tomu, že neveria v boha.

Slovo „ateizmus“ by neexistovalo, nemalo by zmysel, keby neexistoval „teizmus“. Ateizmus nie je bezbožstvo, ale neteizmus!!! Ateizmus je opakom teizmu (náboženstva).

„O bohu by človek za normálneho vývoja spoločnosti nemal ani len vedieť. Náboženstvom sa ľudia dnes zaoberajú len preto, že náboženstvo vôbec prežilo, rovnako ako sa trápia len tými chorobami, ktoré dnes ešte nie sú úplne odstránené. Ak by náboženstvo dnes nejestvovalo, zrejme by už nikdy nevzniklo! Práve v tom zmysle nás nič nenúti zaoberať sa vôbec predstavou akéhosi boha a práve preto veriaci sú tí, ktorí tvrdia čosi nezvyklé, čo by mali veľmi starostlivo dokazovať a nie počítať s tým, že kľukatý vývoj spoločnosti spôsobil, že sú dnes vo väčšine.“ (Adam Roman v eseji Existencia boha.)


Autor: Ján Parada.

Článok bol pôvodne uverejnený 10. 12. 2012.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *