Kategórie
Osobné

Kruté obvinenie pre nevinné deti!

Kontroverzná téma ľudského utrpenia.

Na stránke Cesta k pravde uverejnil 29. novembra 2012 M. Š., spolupracovník časopisu Pre Slovensko, článok Kontroverzná téma ľudského utrpenia. Článok pridal aj do diskusného fóra 29. 11. 2012.

Píše v ňom:

„Utrpenie je prejavom Zákona spätného účinku, ktorý možno vyjadriť slovami: čo kto zaseje, to aj zožne. Hneď na začiatku si však dajme odpoveď na zdanlivo neriešiteľnú otázku, prečo trpia deti? Ako sa oni mohli previniť a čo takého mohli urobiť, keď ich postihla ťažká choroba, trebárs rakovina? Keď už iba čakajú na svoju smrť v detskom hospici?

Spravodlivý Zákon spätného účinku platí bezo zvyšku a to aj v tomto prípade. Treba iba vedieť, že na zemi nežijeme len raz, ale že sme tu boli už mnohokrát.

Žiadne dieťa teda nie je nevinné! Z minulosti, presahujúcej jeden pozemský život, si v mnohých prípadoch prináša veľmi ťažké previnenia, ktoré musí odčiniť a ktorých odčiňovanie sa už v rannom detskom veku môže prejaviť ťažkou chorobou.“

Z článku cítiť, že autor synkretizuje kresťanstvo s prvkami východných náboženstiev ako napríklad hinduizmu, džinizmu a sikhizmu, v ktorých náukach je obsiahnutá viera v reinkarnáciu.

Je strašné čítať názor apologéta M. Š., že narodené deti sú vinné, a môžu si za to, že trpia ťažkou alebo nevyliečiteľnou smrteľnou chorobou. Kruté obvinenie pre nevinné deti!

Steven Weinberg v TV programe „Viera a rozum“ pri otázke „Myslíte si, že náboženstvo má hodnotu?“ povedal:

„Zdá sa mi, že či už s náboženstvom, alebo bez neho, dobrí ľudia sa budú správať dobre a zlí ľudia budú robiť zlé veci. Ale aby dobrí ľudia robili zle – na to treba náboženstvo.“

Ide o to, že len náboženské predstavy môžu spôsobiť to zlo v človeku, že i nevinné deti dokáže obviniť z toho, že trpí nevyliečiteľnou chorobou. Akoby si samo novonarodené dieťa mohlo za to, že je choré. Škodlivosť takýchto náboženských predstáv spočíva v tom, že autor svoj náboženský blud vyhlasuje za pravdu. Sú to choré myšlienky, že človek môže zdediť z akéhosi pomyselného predošlého života do terajšieho skutočného života bolesť či utrpenie. Rovnako choré a nebezpečné ako židia a kresťania strašia ľudí akýmsi dedičným hriechom od Adama a Evy.

Archív:

Kontroverzná téma ľudského utrpenia
Kontroverzná téma ľudského utrpenia.
Kontroverzná téma ľudského utrpenia (diskusné fórum)
Kontroverzná téma ľudského utrpenia (diskusné fórum).

Autor: Ján Parada.

Článok bol pôvodne uverejnený 29. 11. 2012.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *