Kategórie
Tlačové správy

Prehľad opatrení proti COVID-19 v dovolenkových destináciách

Aj keď počty nakazených covidom stúpajú, povinnosť nosenia rúšok či respirátorov zatiaľ v Česku zavedená nebola.

V zahraničí je ale situácia odlišná a každá krajina zareagovala na riziko nákazy inakšie, preto je potreba pri cestách na letnú dovolenku počítať s možnými komplikáciami spojenými s covidom. Aké opatrenia môžete očakávať v jednotlivých krajinách?

Letná dovolenka v zahraničí stojí rodinný rozpočet nemalé výdaje. V prípadoch, kedy je pre vstup do niektorých krajín podmienkou potvrdenie bezinfekčnosti, pozitívny výsledok testu na COVID-19 znamená, že všetky vynaložené peniaze na dovolenku vyjdú navnivoč. Rovnako tak hrozí, že pozitívny test, prípadne karanténa vás môže zasiahnuť až v cieľovej destinácii. Okrem toho, že si v takom prípade neužijete dovolenku podľa plánu, tiež hrozí, že si budete musieť pobyt o niekoľko dní predlžiť. Pri ubytovaní v hotelových komplexoch sa tak náklady na dovolenku môžu nečakane značne navýšiť. Z tohto dôvodu je vhodné uzatvoriť kvalitné cestovné poistenie, ktoré pokryje i náklady spojené s prípadnou karanténou či izoláciou.

„Také poistenie je síce ďalším nákladom, ktorý sa môže javiť zbytočným, viacmenej sa môže niekoľkonásobne vyplatiť. Odporúčame preto uzatvorenie cestovného poistenia nepodceniť a uistiť sa, že platí i pre cieľovú destináciu,“ uviedla riaditeľka spotrebiteľskej organizácie dTest Eduarda Hekšová.

Väčšina poistení sa však nebude vzťahovať na destinácie, ktoré ministerstvo zahraničia určí ako rizikové, prípadne do nich neodporúča cestovať. Pri aktuálnej situácii s ochorením COVID-19 však žiadna z obľúbených destinácií takto označená nie je.

Podmienky vstupu do často navštevovaných krajín

Napriek tomu, že pandémia choroby COVID-19 už neobmedzuje každodenný život, na dovolenke v zahraničí už na určité obmedzenia naraziť môžeme. Najčastejším obmedzením je však iba povinnosť nosiť respirátor napríklad v hromadnej doprave či u lekára – väčšina krajín totiž pre vstup už nevyžaduje preukázanie očkovania či negatívny test. Ale aj tak sa do cieľovej destinácie nemusíte bez týchto potvrdení dostať, pretože ich môže vyžadovať napríklad letecká spoločnosť.

Porovnali sme podmienky vstupu a prípadných ďalších reštrikcií vo vnútri štátu.

Bulharsko

Nie je potrebný akýkoľvek certifikát o bezinfekčnosti – do krajiny sa teda možno dostať i bez očkovania a testovania.

Egypt

Má podobné podmienky ako Bulharsko – tiež nepožaduje žiadny certifikát.

Francúzsko

Vo svojich podmienkach je jednou z najprísnejších krajín v EÚ. Všetky osoby od 12 rokov musia pri vstupe predložiť:

  • Certifikát s negatívnym testom (PCR starý max. 72 hodín alebo antigénový test starý max. 48 hodín)

  • Potvrdenie o prekonaní choroby (max. 6 mesiacov späť)

  • Potvrdenie o vykonanom očkovaní

    • 7 dní po vakcíne Pfizer, Moderna, AstraZeneca

    • 7 dní po prvej dávke vakcíny, pokiaľ osoba prekonala ochorenie COVID-19

    • 4 týždne po vakcíne Johnson & Johnson

  • Európsky očkovací certifikát má maximálnu platnosť 9 mesiacov od podania poslednej dávky základného očkovania (tedy spravidla druhej dávky s výnimkou jednodávkovej vakcíny Johnson & Johnson), aplikácia posilňujúcej dávky (tretej) má neobmedzenú platnosť, posilňujúca dávka očkovania nie je povinná pre osoby mladšie ako 18 rokov. Viac informácií nájdete na stránke Veľvyslanectva ČR v Paríži.

To však neplatí k prístupu ku službám (hotely, reštaurácie a pod.). Pri tých nie je povinnosť čokoľvek predložiť.

Taliansko

Obmedzenia sú veľmi mierne. Vstup do krajiny je bez reštrikcií, a nie je tak nutné mať certifikát. Vo vnútri krajiny sú stále určité obmedzenia, ako napríklad povinnosť nosenia respirátorov vo verejnej doprave.

Maďarsko

Bez obmedzenia pri vstupe do krajiny funguje i Maďarsko. Ukladá však povinnosť nosiť rúška v sociálnych a zdravotníckych zariadeniach.

Nemecko

Tiež nezaviedlo reštrikcie pre vstup do krajiny. S ohľadom na to, že ide o spolkovú krajinu, je však nutné dávať pozor, aké povinnosti ukladá konkrétna spolková krajina. Všeobecne sa dá povedať, že je v Nemecku povinnosť nosiť respirátory vo verejnej doprave a v sociálnych a zdravotníckych zariadeniach. V niektorých spolkových krajinách však môže byť táto povinnosť prísnejšia. Zároveň môže byť i naďalej vyžadované nosenie rúšok či respirátorov v obchodoch, reštauráciách či kultúrnych a športových zariadeniach.

Poľsko

Tu platia podobné podmienky ako napríklad v Taliansku či Maďarsku. Pre vstup do krajiny nie je vyžadovaný žiadny certifikát či potvrdenie, avšak vo vnútri krajiny stále platí povinnosť nosiť ochranu dýchacích ciest (rúška alebo respirátory) v zdravotníckych zariadeniach a lekárňach.

Rakúsko

Ani u nášho suseda nie je nutné preukazovať bezinfekčnosť pri vstupe do krajiny, rovnako ako pri čerpaní služieb (ubytovanie, reštaurácie) – výnimkou sú však napríklad ošetrovateľské domy, kde je preukázanie bezinfekčnosti stále nutné. Podobne ako v ostatných štátoch je povinnosť nosenia respirátorov a rúšok v zdravotníckych a sociálnych zariadeniach.

Slovensko, Slovinsko, Španielsko

Slovensko rovnako ako Slovinsko a Španielsko takisto neukladajú cestovateľom žiadne povinnosti preukázania bezinfekčnosti pri vstupe do krajiny.

Tunisko

V Tunisku je ako v jednej z mála obľúbených prázdninových destinácií vyžadované preukázanie bezinfekčnosti. Očkovaní môžu po predložení certifikátu vstúpiť bez ďalších obmedzení (nie je ani obmedzená platnosť certifikátu), neočkovaní však, vrátane tých, ktorí chorobu prekonali, musia predložiť negatívny test, ktorý je uznávaný len krátku dobu (PCR môže byť starý max. 48 hodín, antigénový test max. 24 hodín).

Aj keď je vstup do niektorých krajín bez reštrikcií, je potrebné dodržať i podmienky dopravcu, ktorého podmienky pre využitie služieb nemusia byť zhodné s podmienkami vstupu do krajiny.


Autor: dTest.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *