Kategórie
Tlačové správy

Je dôležité, aby kraj riadil skúsený človek

Na predsedu Bratislavského samosprávneho kraja kandiduje Dušan Velič.

Profesora Dušan Veliča podporila koalícia strán ZA ĽUDÍ, KDH a hnutia SME RODINA na predsedu Bratislavského samosprávneho kraja a predstavil priority svojho programu.

BSK je najbohatšia župa, ale služby tomu nezodpovedajú. Kĺžeme po povrchu a chýba nám extra krok. Nechcem, aby sa bratislavská župa uspokojila s údržbárskym prístupom, uviedol Velič. Priority, ktorým sa v prípade úspechu v župných voľbách plánuje Dušan Velič venovať sú doprava, školstvo, zdravotníctvo a životné prostredie.

„Som štátny tajomník a mám tu česť riadiť sekcie, ktoré priamo tvoria koncepcie pre regionálny rozvoj a od nich sa odvíja aj financovanie regiónov. Často mi je zaťažko vidieť ako sa regiónom nedarí, alebo často nevedia využiť tieto možnosti na maximum. Áno, v BSK sa nežije zle, ale aj tu máme problémy, ktoré musíme riešiť, aby BSK nebol európskym regiónom iba na papieri, ale mal aj európske služby,“ uviedol na úvod Velič.

Dopravné komunikácie je potrebné opravovať systematicky a nielen posledné leto pre voľbami. Nosným riešením pre BSK by mala byť koľajová doprava. V spolupráci s rezortom dopravy a železnicami SR by sme sa mali prehodnotiť či by župa nemala mať v kompetencii regionálne vlaky. Ako nový župan ďalej plánuje vybudujeme odstavné parkoviská v uzloch a pilotne využiť toľko sľubovanú Filiálku na Trnavskom mýte ako stanicu BA-Centrum.

Kvalita školy a školstva sa odvíja od kvality učiteľov a práve tých treba v prvom rade podporiť. Prioritne potrebujeme investovať do ľudí – platy, benefity ako električenky, lístky na šport a kultúru. A najmä začať konečne budovať služobné byty pre učiteľov, keďže byty sú v BSK extrémne drahé.

Naviac plánuje vytvoriť vzdelávací klaster a prepojiť školy, firmy, spolu so župou, nielen pre duálne vzdelávanie, ale aj ako priestor, kde sa absolventi môžu prípadne zo zahraničia vrátiť.

V zdravotnej a sociálnej starostlivosti, trpí BSK nedostatkom lekárov, sestier aj zamestnancov sociálnych služieb. Podobne, ako pri učiteľoch je im potrebné ponúknuť benefity. A budovať ordinácie na vidieku mimo Bratislavy.

Strategickým bodom Veličovho programu je ochrana pitnej vody Žitného ostrova. V rámci klimatickej krízy nemusíme vysvetľovať dôležitosť dostatku a najmä kvality pitnej vody. A tu máme, ale ju ohrozujeme skládkami ako je Vrakunská. Je nutné túto skládku odstrániť a trúfam si povedať, že nasledujúci župan bude ten posledný, ktorý mal šancu zachrániť pitnú vodu Žitného ostrova, potom bude už pravdepodobne neskoro.

Ak BSK zvládne integrovanú dopravu, cyklotrasy, ochranu prírody, opravy historických a sakrálnych pamätihodností a podporí systém kultúrnych a športových podujatí, BSK sa môže stať Bránou turizmu do celého Slovenska.

„Profesor Dušan Velič má bohaté skúsenosti zo zahraničia. Pracoval v prestížnych vedeckých tímoch, riadil mnohé projekty a jeho štýl práce najlepšie charakterizuje: systematický, seriózny a pravdivý prístup k riešením problémov, ktorým Slovensko čelí. Práve preto dnes za ním stojíme. Uvedomujeme si, že dnešná rozdelená spoločnosť a najväčšie celosvetové krízy, ktorým ako Slovensko čelíme za ostatné roky si vyžadujú práve takýto prístup. Ľudom na Slovensku nepomôžu prázdne marketingové gestá a ani nereálne populistické nápady, ale racionálne a poctivé riešenie problémov a výziev, ktorým musíme čeliť. Takýto prístup prináša náš kandidát Dušan Velič. Jeho skúsenosti s inováciami sú kľúčom k lepším platom a pracovným miestam ľudí, ktorí žijú v Bratislavskom samosprávnom kraji,“ uviedla Veronika Remišová.

„Akademik Dušan Velič je človek, ktorý ma nielen teoretické skúsenosti, ale aj praktickú skúsenosť z ostatných rokov riadenia ako štátny tajomník na Ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Slovenskej republiky. Prajem mu úspech vo voľbách, pretože v dnešných neľahkých časoch je dôležité, aby kraj riadil skúsený človek a verím, že Dušan Velič takým skúseným človekom je a prinesie Bratislavskému kraju pomoc, podporu a patričné uznanie. Prajem mu úspech a verím, že so svojím tímom dosiahnu to, čo kraj potrebuje,“ doplnil predseda Prešovského samosprávneho kraja a predseda KDH Milan Majerský.

Dušana Veliča podporilo aj hnutie SME RODINA.

„Vyjadrujem plnú podporu hnutia SME RODINA profesorovi Dušanovi Veličovi na kandidatúru predsedu Bratislavského samosprávneho kraja. Náročné časy si naozaj vyžadujú vzdelaných odborníkov, ktorí naozaj sú nielen schopní manažéri, nielen cez marketingové videá a rôzne nadčasové kampane, ale musíme sa naplno venovať. Dnes v našom kraji zlyháva doprava, ale máme tu aj obrovský problém s pitnou vodou, ktorý nikto nerieši. Som veľmi rád, že s Dušanom Veličom sa hnutie SME RODINA zhoduje. Myslím, že jeho vzdelanie a skúsenosti sú to hlavné pre Bratislavský samosprávny kraj, aby mohol byť vzorom pre ďalšie regióny. Dušan, držím ti palce,“ vyjadril sa Boris Kollár.

Profesor Dušan Velič je vysokoškolský pedagóg, uznávaný vedec, ktorý pôsobil na univerzitách v Európe a v USA, ako aj v tíme nositeľa Nobelovej ceny profesora Ertla a zanietený aktivista pre životné prostredie. V súčasnosti pôsobí na pozícii štátneho tajomníka na MIRRI SR, kde riadi regionálny rozvoj. Jeho ambíciou je uplatniť práve tieto skúsenosti pri rozvoji Bratislavského kraja. V roku 2021 mu bola prezidentkou SR udelená profesúra za fyzikálnu chémiu.

Foto:

Na predsedu Bratislavského samosprávneho kraja kandiduje Dušan Velič

Autor: strana ZA ĽUDÍ.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *