Kategórie
Tlačové správy

„Zelenoškolské“ deti prinútili rodičov šetriť energie a využívať verejnú či spoločne využívanú dopravu

Šetrenie energií je dnes jedna z top tém aj pre vojnu na Ukrajine, no ekológovia už o potrebe šetriť zdroje hovoria dlho.

Naše nezodpovedné správanie totiž devastuje Zem a prispieva ku klimatickej kríze. Nová generácia detí má však jasno a viacerí malí školáci dokonca dokázali zmeniť návyky a správanie svojich rodičov. K tomu ich motivovalo to, čo sa naučili na vyučovaní v školách, ktoré patria do rodiny Zelených škôl.

Žiakov ZŠ s MŠ v Babíne v okrese Banská Bystrica napríklad trápila rušná doprava v okolí školy – hluk, prašnosť a bezpečnosť. V programe Zelená škola si zvolili preto tému Dopravu a ovzdušie. Vďaka výučbe, komunikácii s rodičmi, políciou a spolupráci s obecným úradom aktuálne pravidelne do školy dochádza autom o 16 % menej žiakov a učiteľov ako pred 2 rokmi.

„Zamestnanci Obecného úradu Babín ráno v čase od 7.00 – 7.30 dohliadajú na bezpečnosť detí pri prechádzaní cez priechod pre chodcov na hlavnej ceste. Aj vďaka tomu veľa detí chodí do školy pešo alebo na bicykli,“ vraví riaditeľka školy Anna Kurčinová.

CEEV Živica aktuálne robí nábor do ďalšieho ročníka programu Zelená škola. Hlásiť sa možno ešte pár posledných dní – do 30. júna.

Pozitívne príklady toho, ako dokážu deti prispievať k zmierňovaniu dopadov klimatickej krízy a motivovať aj dospelých k zmene nájdeme na celom Slovensku. Napríklad triedenie odpadu mnohí považujú za samozrejmosť. Žiaľ, stále tomu tak nie je na množstve škôl. Materská škola v Devíne v Bratislave bola jednou z nich. V roku 2020 sa prihlásila do programu Zelená škola ako nováčik. Po rokovaniach s obecným úradom sa im podarilo získať nádoby na triedený odpad. Znížili množstvo nevytriedeného odpadu o viac ako o polovicu. Založili si tiež kompostér a aby znížili množstvo celkového odpadu, začali nakupovať vo veľkých baleniach. Hoci nemajú vlastnú kuchyňu, jedlo im dovážajú v nerezových nádobách a nie jednorazových boxoch.

Spojená škola svätej rodiny Gercenova v Bratislave zas vníma problémy s dostatkom energie a jej vplyve na klimatickú zmenu. Študenti pod vedením fyzikárky a školskej koordinátorky Zelenej školy Renáty Tóthovej urobili sériu opatrení a intenzívnu informačnú kampaň a interaktívnu výučbu a znížili spotrebu energie svojej školy o 17 %.

„V programe Zelená škola vzdelávame a podporujeme učiteľov, ktorí chcú prinášať envirotémy do praktickej výučby a zapájať žiakov do zmien na školách. Za uplynulý mesiac sme osobne navštívili 95 škôl od Senice po Svidník a vidíme ich premeny,“ uzatvára Zuzana Gallayová, manažérka programu Zelená škola.

Materské, základné, stredné aj špeciálne školy sa môžu prihlásiť do 30. 6. 2022 on-line cez www.zelenaskola.sk, kde nájdu všetky potrebné informácie, pravidlá programu aj harmonogram školského roka 2022/2023.

Program Zelená škola funguje vďaka podpore Nadácie Slovenskej sporiteľne.

Foto:

MŠ Devín
MŠ Devín.
MŠ Devín
MŠ Devín.
MŠ Devín
MŠ Devín.
ZŠ Babín
ZŠ Babín.
ZŠ Babín
ZŠ Babín.

Autor: Eva Sládková, CEEV Živica.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *