Kategórie
Tlačové správy

Sme za reguláciu medveďov, ktoré stratili plachosť a približujú sa k ľudským obydliam

Tlačová správa strany Sloboda a Solidarita (SaS) k aktuálnej situácii s medveďmi.

Medvedia populácia čoraz viac stráca plachosť, zvyká si na prikrmovanie a približuje sa k ľudským obydliam, čím priamo ohrozuje ľudí. Strana Sloboda a Solidarita (SaS) preto reguláciu medveďov, ktoré sa dostanú do blízkosti ľudí, plne podporuje.

Výbor NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie vydal k problému s medveďmi uznesenie. Rezortom životného prostredia a pôdohospodárstva odporúča bezodkladne realizovať opatrenia na ochranu zdravia, bezpečnosti a majetku ľudí. Envirorezort by mal zároveň do konca roka na základe výsledkov výskumu zaktualizovať Program starostlivosti o medveďa hnedého na Slovensku, v ktorom sa ako jeden z nástrojov na riešenie uvádza aj regulácia populácie.

„Musíme vyžadovať prísny zákaz vnadenia, prikrmovania, ako aj nechráneného odpadu. Treba tiež postihovať ľudí, ktorí medvede zámerne vnadia. Momentálne sme za reguláciu tých kusov, ktoré stratili plachosť, a to najmä v intraviláne obcí,“ uviedla tímlíderka SaS pre životné prostredie Anna Zemanová.

Podľa strany SaS je nutné mať k dispozícii podklady o počte medveďov.

„Odporúčame preto zriadiť pracovnú skupinu, v ktorej budú zástupcovia z oblasti ochrany prírody, lesníctva, poľnohospodárstva, samosprávy, ako aj zástupcovia parlamentného výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. Vzniknúť by mala do konca júla,“ doplnila tímlíderka SaS pre pôdohospodárstvo Jarmila Halgašová.

Ak medvede podľa nej stratia plachosť, treba to urgentne riešiť, pretože bezprostredne ohrozujú ľudí aj hospodárske zvieratá, čo je neakceptovateľné.


Autor: SaS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *