Kategórie
Tlačové správy

Stanovisko k štrajku učiteľov

Stanovisko podpredsedníčky strany ZA ĽUDÍ Viery Leščákovej a člena predsedníctva a kandidáta na predsedu Bratislavského samosprávneho kraja, profesora Dušana Veliča, k dnešnému – 15. 6. 2022 – štrajku učiteľov.

„Strana ZA ĽUDÍ považuje vzdelanie za kľúčovú hodnotu pre budúcnosť Slovenska. Jedným z pilierov zlepšenia školstva je aj adekvátne ohodnotenie zamestnancov v školstve. Zvyšovanie platov pedagogických i nepedagogických zamestnancov v školstve je nielen v Programovom vyhlásení vlády, ale i v programe strany ZA ĽUDÍ, ktorú reprezentujem. Som dlhoročnou riaditeľkou školy a viem teda z osobnej skúsenosti, s akými finančnými problémami sa potýkajú zamestnanci v školstve. Mnohí z nich sú aj preto nútení oblasť školstva opustiť, a to napriek tomu, že ich práca s deťmi a mládežou baví a považujú ju za zmysluplnú. Avšak často majú problém dostať napríklad hypotéku, alebo zabezpečiť svoju rodinu tak, ako ľudia z iných segmentov,“ povedala podpredsedníčka strany ZA ĽUDÍ Viera Leščáková.

Strana ZA ĽUDÍ odmieta, aby učitelia boli rukojemníkmi politických sporov. Návrh, ktorý strana ZA ĽUDÍ presadzuje v súvislosti so zvyšovaním platov pedagogických a nepedagogických zamestnancov je: 10% zvýšenie platov v tomto roku, 10% zvýšenie platov na budúci rok, zavedenie platového automatu s cieľom odpolitizovať platovú politiku v školstve. Zároveň so zvyšovaním platov v školstve je však potrebná aj celková revitalizácia školstva, reforma vzdelávania pedagógov a reforma pedagogických fakúlt, ako aj celkové zvyšovanie kvality školstva.

Profesor Dušan Velič dodáva: „Žijeme v demokratickej krajine, kde právo na štrajk je jedným z nástrojov ako prejaviť nespokojnosť so situáciou. Ako vysokoškolský pedagóg viem, ako veľmi podhodnotené platy v školstve sú. Dnes, ako politik, sa nemôžem štrajku zúčastniť, pretože úlohou nás – politikov, nie je štrajkovať, ale problém vyriešiť. V strane ZA ĽUDÍ robíme všetko pre to, aby sme zvýšenie platov v školstve presadili čím skôr. Je absurdné, že práve zamestnanci školstva, ktorých úloha v živote našich detí je kľúčová, sú finančne nedocenení. Veď ich úlohou je nielen deti vzdelávať, ale podieľajú sa aj na ich osobnostnom a morálnom rozvoji. Deti potrebujú učiteľov, aby boli pre nich príkladom. Človek, ktorý vzdeláva, prináša vzdelanie, ale aj životné postoje, ktoré formujú naše deti.“


Autor: strana ZA ĽUDÍ.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *