Kategórie
Tlačové správy

V Košiciach pribudlo ďalších 30 ľudí na bicykloch

Úspešne sme uzavreli 4. ročník udalosti CykloDobro.

Košice – OZ okolo spolu s Cyklokoalíciou Košice uzavreli udalosť CykloDobro odovzdaním bicyklov ich novým majiteľom. Zámerom podujatia CykloDobro, ktoré sa konalo už 4. rok po sebe, je vyzbierať nepoužívané, zabudnuté bicykle v akomkoľvek stave, tie zrekonštruovať a darovať ľuďom v núdzi.

„O pomoc pri zbere bicyklov sme požiadali všetky úrady mestských častí. Aj vďaka ich podpore a darcom – obyvateľom Košíc, nám mnoho Košičanov darovalo svoje nepoužívané bicykle. Špeciálna vďaka patrí úradom KVP, Juh, Šaca a Západ – tým sa podarilo zriadiť zberné miesta a takto obyvateľom uľahčiť odovzdanie bicyklov,“ vyjadril sa Jakub Szepesgyörky z OZ okolo.

Bicykle sú v meste najmä dopravným prostriedkom a CykloDobro tak napĺňa ciele viacerých kategórií – sociálne, ekonomické, ekologické. Kolektívu sa podarilo vďaka dobrovoľným pracovníkom z cykloservisov zostaviť 30 funkčných bicyklov. Bicykle podľa potrieb rozdelili organizáciám ETP Slovensko, Oáza – nádej pre nový život a Nadácii DEDO, ktoré pomáhajú ľuďom v núdzi. Cyklokoalícia Košice a OZ okolo sa tento rok rozhodli podporiť aj inštitúcie, podieľajúce sa na budovaní krásneho mesta, spoločnosti a zdravšieho prostredia.

Bicykle získali tiež: architektonicko-sociologický kolektív Spolka, ktorý zapája verejnosť a dáta do procesu tvorby lepších miest pre všetkých, Kino Úsmev, ktoré produkuje inkluzívne aktivity a dáva príležitosť zahraničným rezidentom a Univerzita Pavla Jozefa Šafárika, ktorá zriadila požičovňu bicyklov pre svojich študentov.

„Keďže nemáme stabilné zázemie, CykloDobro sa každý rok koná na inom mieste. Aj preto je náročné každoročne plánovať zabezpečovať logistiku udalosti. Už dlhšie hľadáme vhodné miesto, kde by sme vedeli zriadiť Cyklokuchyňu – celoročnú komunitnú cyklodielňu, podľa vzoru iných slovenských a zahraničných miest. CykloDobro by tak nemusela byť výnimočná, jednorazová udalosť – nepoužívané bicykle by sme mohli zbierať celoročne a okrem rozdávania ich aj prenajímať. Súčasťou podujatia sú pravidelne aj premietania filmov, diskusie, koncerty a workshopy údržby a opráv bicyklov. Aj tie by si našli svoj priestor v celoročnom programe budúcej Cyklokuchyne,“ uzavrel Adrián Chreň z Cyklokoalície Košice.

Foto:

CykloDobro (4. ročník)
CykloDobro (4. ročník)
CykloDobro (4. ročník)
CykloDobro (4. ročník)

Autor: Juraj Senič.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *