Kategórie
Tlačové správy

Strana ZA ĽUDÍ presadila riešenie k zvýšeným cenám stavebných materiálov

Za ostatné dva roky spôsobila koronakríza a aj vojna na Ukrajine výpadok niektorých produktov na trhu, ako i nárast cien stavebných materiálov.

Iba od začiatku tohto roka sa zvýšila cena niektorých materiálov v priemere o 28 %, pri niektorých komoditách ide aj o 40% nárast. Táto situácia sa stala ohrozujúcou pre dokončenie viacerých kľúčových eurofondových projektov.

Vicepremiérka a predsedníčka strany ZA ĽUDÍ Veronika Remišová priniesla riešenie na túto krízovú situáciu dnešnou novelou zákona o eurofondoch, ktorú predložila v NRSR a parlament ju dnes schválil.

„Táto situácia ohrozuje tiež realizáciu stoviek eurofondových projektov, lebo financie, ktoré boli na ne schválené, už nepokrývajú aktuálne ceny stavebných materiálov. Sľúbili sme, že spravíme všetko preto, aby sme našli riešenie tohto problému, aby obce a mestá nemuseli rušiť svoje projekty. Nemôžeme si dovoliť stopnúť rekonštrukcie škôl, škôlok, budovanie nových ciest, cyklotrás, modernizácie nemocníc… O probléme sme podrobne diskutovali so samosprávami aj predstaviteľmi stavebných firiem a som veľmi rada, že po týždňoch náročných vyjednávaní s Európskou komisiou sa nám podarilo nájsť riešenie,“ povedala Remišová na dnešnej tlačovej konferencii strany ZA ĽUDÍ.

To znamená, že táto novela umožní pružné dofinancovanie nielen národných eurofondových projektov, ale vďaka pozmeňovaciemu návrhu poslankyne a primátorky mesta Lučenec, Alexandry Pivkovej, ktorý vyplýva z dohody s Európskou komisiou, tiež dovolí navýšiť financie projektov z klasických dopytových výziev. V čase mimoriadnej a nepredvídateľnej situácie, ako je teraz napríklad vojna na Ukrajine a rekordná inflácia, bude možné navýšiť podporu tak, aby čiastočne pokryla zvýšené náklady.

„Som rada, že táto dôležitá novela sa podarila schváliť koalíciou aj opozíciou. Novela zákona pôvodne riešila len národné projekty, ale neriešila dopytovo orientované projekty, ktoré máme podávané v rámci nenávratných finančných príspevkov. Samosprávy sa nachádzajú naozaj vo veľmi ťažkom období, schvaľuje sa množstvo zákonov, ktoré majú nepriaznivý dopad na financovanie samospráv a tento pozmeňovací návrh sanuje jeden z veľkých problémov, ktoré sme mali. Zazmluvnené projekty, ktoré máme vo vzťahu k čerpaniu nenávratných príspevkov sme nevedeli dofinancovať, pretože nám stúpli ceny a dodávatelia si nárokovali kompenzácie týchto zvýšených cien, prípadne predkladali nám dodatky. Veľkým prínosom je, že k zmluvám môžeme uzatvárať dodatočné príspevky, kde budú po preukázaní nákladov tieto sumy zohľadnené. Samosprávy budú mať povinnosť len 5-percentného spolufinancovania aj v rámci týchto dodatočných príspevkov. To znamená, že nebudeme platiť navyše z rozpočtov miest a obcí, ale z európskych zdrojov. To je veľmi zásadná vec, ktorá nám umožni pokračovať ďalej v investičných projektoch. Vďaka tomu môžeme ísť s rozvojom miest a obcí ďalej. Ďakujem všetkým poslancom a hlavne pani ministerke a MIRRI, že takto na samosprávy pamätali, pretože pre nás by to bol veľký problém,“ uviedla poslankyňa Národnej rady Slovenskej republiky za stranu ZA ĽUDÍ a primátorka mesta Lučenec, Alexandra Pivková.


Autor: strana ZA ĽUDÍ.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *