Kategórie
Humanizmus

Pomôžte ženám s rakovinou prsníka

Stačí zvládnuť päť kilometrov.

Beh pre zdravé prsia (Dôvera)

Rakovina prsníka je najčastejšie nádorové ochorenie žien, no pri včasnom odhalení je veľmi dobre liečiteľné. Ženám ho pomáha zvládnuť aj charitatívny Beh pre zdravé prsia. Zapojte sa doň aj vy, virtuálne alebo osobne na Veľkom Draždiaku v Bratislave.

Stačí sa zaregistrovať a v nedeľu 29. mája 2022 zabehnúť alebo odkráčať 5 km. Štartuje sa o 10.00 h, ale ak vám nevyhovuje čas, miesto alebo deň, môžete sa doň zapojiť aj virtuálne od 29. mája do 5. júna. Všetky vyzbierané finančné prostriedky sa rozdelia medzi tri organizácie úzko späté s rakovinou prsníka: Ružová stužka, OZ Amazonky a OZ Onkomamky.

Vítaní sú aj muži Súčasťou programu budú detské behy na 300 metrov a vítaní sú aj muži. Ich solidarita, pomoc, empatia je pre ženy nielen s touto diagnózou veľmi dôležitá.

Každý, kto sa zúčastní podujatia na Draždiaku, bude zaradený do tomboly o zaujímavé ceny. V našom stánku si môžete nielen zadarmo nechať odmerať cukor, cholesterol a ďalšie zdravotné parametre, ale vypočuť si aj príbeh našej kolegyne, ktorej rakovina prsníka vošla do cesty vo veľmi mladom veku.

Mamografia je cesta

Počas podujatia budete mať možnosť dozvedieť sa všetko o prevencii rakoviny prsníka, akým spôsobom si robiť samovyšetrenie a pre koho je vhodná mamografia. Tá totiž odhalí každý piaty prípad rakoviny prsníka, pričom ide o veľmi skoré štádiá choroby, pri ktorých je veľká šanca na vyliečenie.

V roku 2021 zistili lekári zhubný nádor v prsníku u 1 280 žien, ktoré sú poistené v Dôvere. V prepočte na všetky tri zdravotné poisťovne si túto diagnózu vlani vypočulo odhadom až okolo 3,5 až 4-tisíc žien. A približne 800 z nich sa o svojej chorobe dozvedelo vďaka preventívnej mamografii.

Skríningová mamografia vie odhaliť malé ložiská zhubných buniek do 20 mm, ktoré sa ešte nijako neprejavili a ani zatiaľ nevytvorili metastázy. Onkologické ochorenie tak dokáže zistiť o tri až päť rokov skôr, ako by bolo ložisko možné nahmatať pri samovyšetrení alebo lekárom.

Od januára 2019 do februára 2022 sme rozoslali vyše 82-tisíc pozvánok na mamografiu. Zareagovalo na ne však len 11-tisíc žien, pričom nádor sa potvrdil u 42 z nich. Z tých zvyšných vyše 70-tisíc žien, ktoré pozvanie na mamografiu nevyužili, má rakovinu zrejme 280 a stále o nej nevedia.

V krajinách Európskej únie, kde takýto skríning funguje už desiatky rokov a ženy sa k nemu stavajú zodpovednejšie, klesla úmrtnosť na toto ochorenie medzi 50 až 69-ročnými ženami o 35 percent.

Ako sa prihlásiť na Beh pre zdravé prsia

Klasická verzia na Veľkom Draždiaku v Bratislave

Virtuálna verzia

  • 29. 5. – 5. 6. 2022
  • akákoľvek vzdialenosť kdekoľvek na svete
  • registrácia

Zdroj: Dôvera zdravotná poisťovňa, a. s.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *