Kategórie
Tlačové správy

Tlačová správa k aktuálnym politickým a ekonomickým témam

Reakcia Veroniky Remišovej na Ficove vyhlásenia a návrhy hlavného ekonóma strany ZA ĽUDÍ k dôchodkovej reforme, inflačnej pomoci rodinám, daňovej politike a dlhovej brzde.

Brífing otvorila vicepremiérka a predsedníčka strany Veronika Remišová slovami: „Strana ZA ĽUDÍ je stredopravá, nepopulistická strana, ktorá v tejto koalícii presadzuje zodpovedné a rozumné riešenia, preto považujeme za dôležité, aby pripravované reformy boli dlhodobo udržateľné. V koalícii sme vždy presadzovali dialóg, a nie hádky na verejnosti, ktoré vedia otráviť ľudí a prekryť aj veľmi dobré riešenia tejto vlády.“

„Nebudem sa zúčastňovať na bezpečnostných radách, kde by ktokoľvek chcel vstupovať do práce polície. Vyhrážky sudcom a prokurátorom zo strany Roberta Fica len z dôvodu, že sa mu nepáči ich rozhodovanie, sú útokom na právny štát. Bolo to pritom práve za vlády Róberta Fica, kedy si Kočner kupoval rozsudky, korumpoval a uplácal sudcov, aby rozhodovali v jeho prospech a v prospech jeho ľudí,“ vyhlásila na tlačovej konferencii strany ZA ĽUDÍ jej predsedníčka Veronika Remišová.

Dodala tiež, že dnes sa Fico zastáva práve týchto sudcov, pričom jeden z nich, obvinený z korupcie, obhajuje aj Roberta Kaliňáka. Podobne kriticky sa v strane ZA ĽUDÍ staviame aj k požiadavke predsedu hnutia SME RODINA, Kollára, zvolať kvôli práci polície Bezpečnostnú radu štátu.

Ako uviedla Remišová: „Zvolanie Bezpečnostnej rady SR kvôli práci orgánov činných v trestnom konaní považujem za nepochopenie toho, na čo má Bezpečnostná rada slúžiť. Zvolávať Bezpečnostnú radu, aby tam politici mohli spovedať policajného prezidenta, aký záťah polícia plánuje a koho chce polícia stíhať, je za hranicou normálne fungujúceho demokratického právneho štátu. To môžeme rovno zrušiť ústavu, a nech nám tu vládnu nejaké klanové štruktúry alebo gangy.“

Veronika Remišová tiež uviedla, že hoci je členkou Bezpečnostnej rady, nebude sa zúčastňovať jej zasadnutí, na ktorých by sa malo vstupovať do práce polície a prokuratúry a do prípadov, ktoré má polícia rozpracované. Rovnaký postup zároveň odporúča každému z partnerov, ktorý si ctí zákony a Ústavu Slovenskej republiky.

Ekonomické témy predstavil hlavný ekonóm strany ZA ĽUDÍ Tomáš Meravý.

V oblasti dôchodkovej reformy Tomáš Meravý uviedol:

„V 1. pilieri presadzujeme naviazanie veku odchodu do dôchodku na priemerný vek dožitia, pričom sa budeme snažiť minimalizovať fiškálne dopady rodičovského bonusu tak, aby reforma 1. piliera ako taká, bola priechodná. V 2. pilieri vítame zámer ministra práce zaviesť predvolenú investičnú stratégiu a presun sporiteľov do akciových a indexových fondov, v aktuálnom legislatívnom návrhu zákona o starobnom dôchodkovom sporení v MPK však budeme požadovať aj automatický vstup mladých sporiteľov, s možnosťou dobrovoľného a informovaného výstupu, ktorý tam zatiaľ nie je. Automatický vstup je uvedený v programovom vyhlásení vlády. Vyzveme pána ministra Krajniaka, aby sa v záujme úspešného prijatia reformy povzniesol nad spory s pánom Cmorejom.“

Strana ZA ĽUDÍ by tiež uvítala prijatie dôchodkovej reformy v ústavnom zákone, ale nedovolili by sme si tvrdiť, že prijatie riadneho zákona, nie je reformou. V tomto momente považujeme za dôležité, aby reforma prešla.

V oblasti inflačnej pomoci strana ZA ĽUDÍ opakovane otvárala tému pomoci ľuďom pri rastúcich cenách a požadujeme, aby štát ľuďom v ťažkých časoch pomohol. Akou formou im pomôže, či to bude adresná pomoc najohrozenejším skupinám občanov cez peňažné dávky, alebo energetické šeky, alebo či to bude plošnejšia forma pomoci, napríklad cez zvýšenie nezdaniteľného minima, alebo vyšší rodičovský bonus, o tom sa dá, samozrejme, diskutovať. Najhoršie by bolo, ak by sa kvôli sporom niektorých politikov, neurobilo vôbec nič pre ľudí. Na druhej strane však nepovažujeme za vhodné, aby sa situácia riešila zasahovaním do trhových cien, to je vždy ten najhorší spôsob robenia sociálnej politiky. Nefungovalo to počas ropnej krízy v 70. rokoch a nebude to fungovať ani teraz.

Na koaličnej rade navrhneme, aby ministerstvo financií preskúmalo možnosť dočasného zavedenia dane z mimoriadnych výnosov v energetike (ropa a plyn), po anglicky WINDFALL PROFIT TAX. Ide o daň, ktorú aj vyspelé štáty zavádzajú v mimoriadnych situáciách, keď energetické firmy profitujú z mimoriadnych ziskov, spôsobených vonkajšími faktormi. Podľa nás je potrebné, aby bol daňový systém ako celok zreformovaný smerom k viac prorastovému daňovému mixu. To znamená znížiť daň z príjmov a odvody, ale aj upchať diery a vyrovnať neférové rozdiely v zdaňovaní rôznych foriem ekonomickej aktivity.

„Strana SaS, ktorá sa rada pasuje za jedinú reformnú a protikorupčnú stranu, absolútne nezmyselným spôsobom blokuje dôležité reformy. Ide o reformu ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti, ktorý modernizuje dlhovú brzdu a zavádza záväzné výdavkové limity. Táto reforma je dôležitá nielen preto, že ju máme v Pláne obnovy, ale aj preto, lebo táto reforma má potenciál dlhodobo zlepšiť hospodárenie štátu, najmä v dobrých časoch, keď by mal štát šetriť a robiť proticyklickú politiku,“ uviedol ekonomický expert strany ZA ĽUDÍ Tomáš Meravý.


Autor: strana ZA ĽUDÍ.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *