Kategórie
Tlačové správy

Krajský súd v Trenčíne sme zachránili

Poslanci Národnej rady SR ústavnou väčšinou schválili reformu súdnej mapy, ktorú predložila ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. Súdna mapa predpokladala viacero teritoriálnych zmien v umiestnení súdov.

Boj o Krajský súd v Trenčíne

Jednou z plánovaných zmien bolo aj zrušenie Krajského súdu v Trenčíne. Na účely regiónu mal slúžiť Krajský súd v Žiline. Proti tomuto návrhu ostro vystupovala poslankyňa NR SR za hnutie SME RODINA Petra Hajšelová, ktorá argumentovala nedostupnosťou súdu v Žiline a tradíciou, ktorú Krajský súd v Trenčíne má.

V Trenčíne súd zostáva

V prípade krajských súdov sa nakoniec počet nemení. Cieľ súdnej mapy – špecializácia súdov – zostane aj takto zabezpečený. Obchodnoprávnu a rodinnoprávnu agendu budú vybavovať krajské súdy. Obchodnoprávnej agende sa bude venovať Krajský súd v Bratislave pre obvody BA, TT a NR, Krajský súd v Banskej Bystrici pre obvody BB, TN a ZA a Krajský súd v Košiciach pre obvody KE a PO. V prípade rodinnoprávnej agendy to bude Krajský súd v Trnave pre obvody BA, TT a NR, Krajský súd v Žiline pre obvody BB, TN a ZA a Krajský súd v Prešove pre obvody KE a PO. V prípade rodinnoprávnej agendy sa zároveň stanovuje pravidlo, podľa ktorého senát kauzálne príslušného súdu vycestuje za účastníkom konania do pojednávacej miestnosti iného krajského súdu, v ktorého obvode je prvostupňový súd, ktorého rozhodnutie je napadnuté odvolaním. Všetky krajské súdy budú naďalej vybavovať občianskoprávnu a trestnoprávnu agendu. Vzniknú nové mestské súdy v Bratislave a Košiciach.

Poslankyňa Petra Hajšelová konštatuje:

„Vecne súhlasím s každým rozumným návrhom mojich koaličných kolegov, ale tento krok by neprispel k transparentnosti a už vôbec nie k pohodliu obyvateľov regiónu. Som právnička a viem, aké potrebné je, aby obyvatelia mali súd dostupný a vedeli zrozumiteľne pochopiť, čo im v danom regióne poskytne. Pri tejto právnej úprave – reforme verím v jej úspech.“

Reforma súdnej mapy je súčasťou reforiem podporených z Plánu obnovy a odolnosti v oblasti spravodlivosti.


Autor: Petra Hajšelová, poslankyňa NR SR za hnutie SME RODINA.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *