Kategórie
Tlačové správy

Deň Európy (9. mája) je oslavou mieru a jednoty v Európe

Stanovisko Veroniky Remišovej, vicepremiérky a predsedníčky strany ZA ĽUDÍ, ku Dňu Európy.

Na spoločný európsky projekt bolo treba víziu, odvahu a zmierenie nepriateľských národov. Dnes, viac ako inokedy, sú hodnoty, ktoré vo svojom vizionárskom prejave pred 72 rokmi načrtol Robert Schuman, aktuálne a dôležité.

Presne pred 72 rokmi vystúpil francúzsky minister zahraničia Robert Schuman s prejavom, ktorý vošiel do dejín ako Schumanov plán. Hovoril v ňom o zjednotenej Európe, o potrebe mieru, aj o konkrétnych možnostiach, ako ho dosiahnuť. Bolo to päť rokov po skončení 2. svetovej vojny, najhroznejšej vojny v dejinách ľudstva. Vojny, v ktorej stáli proti sebe nemecký a francúzsky národ, ako aj ďalšie národy, ktoré sa ocitli v krvavom besnení vyvolanom zvrátenou ideológiou nacizmu a fašizmu.

„Schumanov odvážny prejav položil základy dnešnej Európskej únie. Na to, aby sa zrodili veľké veci, je potrebná vízia, odvaha a po 2. svetovej vojne bol potrebný aj duch zmierenia a odpustenia. Spojiť dvoch bývalých nepriateľov – Francúzsko a Nemecko – to chcelo od vtedajších lídrov naozajstnú odvahu, ale predovšetkým pokoru. Nepozerať sa na históriu svojich konfliktov, ale na spoločnú budúcnosť v mieri, slobode a prosperite pre všetky národy Európy. Slovensko je členom tohto spoločenstva už 18 rokov. Aké je to pre nás dôležité, vidíme najmä dnes, keď Rusko napadlo nášho suseda – Ukrajinu a vojnou a zničením sa vyhráža aj Slovensku. Nikdy sme nepotrebovali jednotu, podporu a spoločné riešenia tak, ako dnes. Slovensko má dnes v Európskej únii svoj silný hlas a sme to práve my, ktorí presadzujeme spoločný postup a navrhujeme efektívne riešenia pri utečeneckej kríze. Sila krajiny sa nemeria veľkosťou, ale silou odvahy a vízie. Dnes, po 18 rokoch členstva v EÚ, s hrdosťou môžeme povedať, že sme dospeli a naša vízia pomáha formovať Európsku úniu, ktorá je pevnejšia, jednotnejšia a silnejšia. A dnes, viac ako inokedy, sú hodnoty, ktoré vo svojom vizionárskom prejave pred 72 rokmi načrtol Robert Schuman, aktuálne a dôležité,“ uviedla predsedníčka strany ZA ĽUDÍ a vicepremiérka, Veronika Remišová.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *