Kategórie
Osobné

Tebowing

Nový športový slang alebo argot?

Tebowing

Anglický jazyk je od 15. decembra 2011 „obohatený“ o nové slovo, a to tebowing, pre pokľaknutie ako pri modlení uprostred športovej činnosti.

Tim Tebow
Tim Tebow.

Po dramatickom víťazstve tímu Denver Broncos vo futbalovom zápase proti Miami Dolphins 23. októbra 2011 „pokľakol“ úspešný Tim Tebow, ktorý zápas rozhodol a fotograf ho zachytil zamysleného ako pri modlitbe.

Oficiálna ustanovizeň pre uznávanie nových slov (neologizmov), ako je vo Francúzsku Académie française, pre anglický jazyk neexistuje a od roku 2003 vykonáva túto úlohu Global Language Monitor (GLM). Vyžaduje sa výskyt slova v početných citáciách z celého anglického sveta (anglicky hovoriacich ľudí je na svete okolo 1,58 miliardy), najmä na internete, sociálnych sieťach a v hlavných 75 000 tlačovch a elektronických masmédiách.

Paul J. J. Payack, prezident a hlavný analyzátor nových slov v organizácii GLM, komentoval udalosť slovami, že šport je dôležitý generátor nových kultúrnych trendov a mémov (obdoba génu pri opisovaní kultúrnych javov), ktoré sa rodia na športových štadiónoch.

Slovník Urban Dictionary definuje „tebowingovanie“ ako „kľaknúť a začať sa modliť, čo aj všetci okolo robia niečo celkom iné“.

Po prvý raz použil tento výraz Jared Kleinstein, prezident a zakladateľ webovej stránky Tebowing.com v Denvere. Ide o slovnú hračku, pri ktorej je prvá polovica slova menom kľačiaceho hráča (Tebow) a druhá začína koncom tohto mena a znamená úctivú poklonu až pokľaknutie (bowing) – ako pri modlitbe.

Tebowing

V priebehu jedného týždňa po prvom uverejnení tejto fotky a výrazu na Facebooku sa zaznamenalo na internete jeho 120 000 použití. (Mém sa šíril veľmi rýchlo.)

V rozhovore pre Wall Street Journal vraví Kleinstein, že výraz nemá nič spoločné so špecifickým náboženstvom; že ide len o hold dotyčnému hráčovi, ktorý môže byť hocakej rasy alebo náboženstva.

“Wherever God has You, He can use You” – Tim Tebow
“Wherever God has You, He can use You” – Tim Tebow.

Práve o to ide. Na väčšine športových podujatí sú náboženské prejavy na štadiónoch (napríklad nápisy na tielkach a prežehnávanie sa) zakázané a trestajú sa. Tebowing je vyzývavý protest proti tomuto pravidlu.

Tim Tebow používa značku GB². Napríklad:

“Thank you so much for your support! GB²”

GB² = God Bless + Go Broncos; Boh vám žehnaj! + Broncos do toho!

Tim Tebow
Tim Tebow

Redakčná poznámka: Preto navrhujeme zaobísť sa bez preberania tohto nepreložiteľného, vraj anglického, slova. Mnohí mu nepredpovedajú dlhú budúcnosť. Ale považujeme za dôležité spomenúť to, pretože je šikovným náznakom ako prepašovať náboženské symboliky do športu.

The Global Language Monitor (GLM) je masmediálna analytická spoločnosť, ktorá zaznamenáva, analyzuje a sleduje nové kultúrne trendy v jazykoch celého sveta, so zvláštnym dôrazom na celosvetovo uznávanú angličtinu. Sídli v texaskom Austine v USA.

Zdroj: Tebowing Accepted into English Language, 12. 12. 2011.

Pozri aj: Ben Cohen, The Wall Street Journal, The Godfather of Tebowing Tells All, 27. 10. 2011.

Článok bol pôvodne uverejnený 21. 12. 2011.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *