Kategórie
Tlačové správy

V konzervách s rajčinami testy odhalili zdraviu škodlivé látky

Rajčiny sú základom pre celý rad obľúbených talianskych pokrmov a asi len máloktoré dieťa ohrne nos nad „červenou omáčkou“ s cestovinami.

Rajčinová konzerva
© Moving Moment (Adobe Stock).

O to závažnejšie je zistenie, že takmer tretina konzerv s nasekanými rajčinami, ktoré nechala testovať spotrebiteľská organizácia dTest, obsahovala rizikové látky. Pri štvorici z jedenástich testovaných výrobkoch laboratórne testy odhalili problémy s mykotoxínmi a pri niekoľkých ďalších sa našli i pesticídy. Kompletné výsledky nájdete v májovom vydaní časopisu dTest, alebo na stránke www.dtest.cz.

Rajčinové konzervy sa do regálov obchodov vo väčšom meradle na rozdiel od kečupov a paradajkových pretlakov dostali až s rastom obľuby talianskej kuchyne. Podle talianskych zvyklostí sa i u nás predávajú v niekoľkých rôznych formách. V konzervách spotrebitelia môžu nájsť rajčiny celé lúpané, krájané alebo v podobe jemného pyré. dTest do laboratória poslal krájané lúpané rajčiny v bežnej i biokvalite nakúpené predovšetkým v obchodných reťazcoch.

Testy sa najprv zamerali na prítomnosť jedovatých produktov metabolizmu plesní rodu Alternária a odhalili prítomnosť kyseliny tenuazonovej a mykotoxínu alternariol. Kyselina tenuazonová sa objavila vo všetkých testovaných vzorkách od koncentrácie 19 µg/kg u značky NaturFarm až po viac než dvadsaťnásobných 490 µg/kg u Happy Frucht. Bezpečná denná dávka kyseliny tenuazonovej je pritom 1,5 µg na kilogram telesnej váhy, čo u priemerného 70-kilového stravníka predstavuje 105 µg.

„V takom prípade by pri značke Happy Frucht k naplneniu dennej bezpečnej hladiny stačila len polovička jedného balenia,“ uviedla znepokojujúce zistenie šéfredaktorka časopisu dTest Hana Hoffmannová a dodala, že pri výrobkoch Lidl/Freshona Chopped Tomatoes in Tomato Juice a dmBio Tomaten Stücke Natur by bezpečnú dávku naplnili necelé dve konzervy.

Druhou menovanou zdraviu škodlivú látku – mykotoxín alternariol – laboratórium odhalilo vo výrobkoch Lidl/Freshona Chopped Tomatoes in Tomato Juice a Happy Frucht Gewürfelte Tomaten.

„Žiaľ, nejde o malé čísla. Bezpečná hodnota príjmu alternariolu je 0,18 µg na kilogram telesnej hmotnosti, čo by pri značke Lidl/Freshona v prípade rovnako dospelého človeka naplnilo 60 g výrobku, pri Happy Frucht dokonca iba 17 g,“ tvrdí šéfredaktorka dTestu.

Negatívny vplyv na zdravie

Plesne rodu Alternária ľahko napadajú ovocie, zeleninu, obilniny alebo olejnaté semená. Medzi nežiaduce účinky alternáriových mykotoxínov patrí narušovanie hormonálneho systému a genotoxicita (poškodzovanie molekúl DNA) a skúma sa i ich potenciálna karcinogenita. Všetky negatívne vplyvy na ľudský organizmus však ešte nie sú kompletne preskúmané.

„Pro alternáriové mykotoxíny zatiaľ neexistujú záväzné legislatívne limity, preto sme nami zistené nálezy porovnávali s bezpečnými hodnotami ich príjmu stanovenými Európskym úradom pre bezpečnosť potravín EFSA,“ vysvetlila šéfredaktorka dTestu Hana Hoffmannová.

Nepríjemným faktom je, že spomenuté jedovaté látky v napadnutom materiáli ostávajú i po zániku samotnej plesne a sú odolné voči vysokým teplotám, takže dokážu prečkať i tepelné opracovanie. Štúdie zamerané na príjem týchto mykotoxínov ukázali, že bezpečné dávky prekračujú najmä malé deti, ku ktorým sa alternáriové mykotoxíny dostávajú predovšetkým z obilných výrobkov. Ostatné vekové skupiny tieto látky konzumujú najmä v rajčinách a výrobkoch z nich, preto je prekročenie bezpečného príjmu pravdepodobnejšie u vegetariánov a vegánov.

Pesticídy v biovýrobkoch

Laboratórne testy však pod viečkom rajčinových konzerv učinili i ďalšie nepríjemné zistenie v podobe rezíduí (pozostatkoch) pesticídov. Väčšina testovaných výrobkov bola úplne čistá alebo splnila povolené limity, ale dvojica výrobkov Alnatura Tomaten Stücke Natur a dmBio Tomaten Stücke Natur priniesla rozčarovanie. Laboratórium v nich navzdory biocertifikácii zistilo pozostatky pesticídov.

„Išlo vždy o jednu látku a vo veľmi malom množstve, avšak pre bio výrobky platia v tomto ohľade prísnejšie kritériá,“ uzavrela Hana Hoffmannová.


Autor: dTest.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *