Kategórie
Humanizmus

Traja militanti

Militantný moslim, militantný kresťan a militantný ateista.

Autor: Bill Mutranowski (Atheist Cartoons)
Autor: Bill Mutranowski (Atheist Cartoons).

Militant je bojový zástanca nejakej myšlienky, hnutia alebo všeobecne ideológie. Najčastejšie sa vyskytuje výraz militantný, napríklad ak o niekom povieme, že k niekomu, alebo k nejakej veci, udalosti, nápadu, zaujal bojovný postoj, čiže militantný postoj.

Militantne sa dá správať rôzne. To znamená, že ľudská bojovnosť sa v spoločnosti môže prejavovať rôzne. Svoju bojovnosť, čiže militantnosť môžeme prejaviť pri útoku, ale i pri obrane.

Niekto nevie rozumne a pokojne presadiť vlastný názor, tak zvýši hlas, a snaží sa druhých prekričať. Zasa iný má pocit, že ho nikto neberie vážne, a tak použije násilie pri presadzovaní svojich myšlienok.

Napríklad v stredoveku bolo bežné, že nová náboženská viera sa šírila mečom. Znamenalo to toľko, že kto neprijal novú náboženskú vieru, zomrel, alebo bol nejako inak diskriminovaný, napríklad tak, že bol zajatý do otroctva, alebo mu vyplienili majetok, napríklad podpálili dom. Vtedy sa to rovnalo rozsudku smrti, lebo človek stratil možnosť obživy, a skôr či neskôr zahynul hladom, či v mraze.

Dnešné spôsoby militantných prejavov sa veľmi neodlišujú od tých v minulosti, len vďaka novším technológiám sú viac vylepšené, zdokonalené, modernejšie a hlavne ničivejšie.

Kedysi meč – dnes bomby, strelné zbrane.

Sú ľudia, ktorí si myslia, že sú bezmocní voči presile, a pomocou ozbrojeného násilia sa snažia dosiahnuť aspoň to, aby tí mocní nezasahovali do ich životov. Napríklad v islamských krajinách sú ľudia nespokojní so zasahovaním povedzme Spojených štátov amerických do ich miestnej politiky a kultúry. Ich nespokojnosť vyvrcholila teroristickým útokom na Svetové obchodné centrum (WTC) v New Yorku v roku 2001, udalosťou známou ako 9/11.

Útok na WTC
Útok na WTC

To bol prejav militantných moslimov.

Ďalší na úvodnej vtipnej ilustrácii je militantný kresťan.

Kresťanský terorizmus je náboženský terorizmus, ktorý je motivovaný interpretáciou kresťanstva. Militantní kresťania svoje skutky opierajú o Sväté písmo Starého i Nového zákona (Bibliu) alebo hľadajú opodstatnenie svojich násilníckych aktivít v teológii kresťanstva. Mnohí z nich snívajú o nahradení demokracie teokratickým režimom.

Teokracia je vládna forma, pri ktorej duchovenstvu, kňazstvu, prináleží bezprostredná politická moc, zverená mu vraj bohom, prípadne inou vyššou mocou.

Výrečná je Božia armáda (Army of God), zameraná proti prerušovaniu tehotenstva, proti interrupcii. Jej členovia majú na rováši celý rad zločinov, vrátane bombových útokov, strelieb a vrážd.

Priamo na stránke s odvolaním na Žalm 55, 15 z Biblie sa chvália, že lekár – gynekológ George Tiller už nikdy nebude môcť zavraždiť deti.

Psalm 55:15 “Let death seize upon them, and let them go down quick into hell: for wickedness is in their dwellings, and among them.

Now George Tiller will never murder another child.”

Žalmy 55, 16: „Smrť nech sa vrhne na nich a do podsvetia nech zídu zaživa, lebo zloba je v ich príbytkoch, je medzi nimi uprostred.“

Army of God

Logicky môžu „boží militanti“ tvrdiť, že Tiller už nikdy nebude zabíjať! Veď bol zavraždený. 67-ročný lekár George Tiller sa stal obeťou atentátu vo chvíli, keď sa nachádzal pred vchodom luteránskeho kostola. V čase vraždy mal vrah Scott Roeder 51 rokov. Roeder ohrozoval zbraňou aj dvoch ľudí, ktorí ho chceli chytiť. Polícii sa podarilo po troch hodinách páchateľa zadržať. Nakoniec ho súd odsúdil do väzenia. Za vraždu dostal doživotný trest. Rodina zavraždeného lekára uviedla, že Tiller napriek ustavičným hrozbám zasvätil svoj život ochrane zdravia žien. Jeho klinika bola často terčom útokov militantných bojovníkov v boji proti interrupciám.

Americký prezident Barack Obama hneď reagoval na zavraždenie lekára Georgea Tillera vyhlásením:

„Nech sú nezhody Američanov v takých závažných témach akou sú interrupcie akokoľvek veľké, nesmú sa riešiť takýmito ohavnými činmi.“

Božia armáda považuje vraha za amerického hrdinu (American Hero).

Ken Perrott z Hamiltonu na Novom Zélande má na svojej webovej stránke Open Parachute umiestnenú vtipnú ilustráciu, ktorá sa nachádza na začiatku tohto článku.

Ken Perrott nad ilustráciou cituje Tommyho Hollanda.

Tommy Holland má na svojej webovej stránke citát dňa:

“A Christian has to be Adolf Hitler to be called militant. All an atheist has to do is write a book.”

(With apologies to Marlo Thomas.)

Túto myšlienku by som voľne pochopil takto: Kresťana, ktorý sa bude správať ako Hitler, nazvú militantným. A všetko, čo môže spraviť ateista, aby ho nazvali militantným, je, že napíše knihu.

Ide o parafrázu myšlienky, ktorú vyslovila herečka Marlo Thomasová.

Americká herečka, producentka a sociálna aktivistka Julia Margaret „Marlo“ Thomasová sa narodila 21. novembra 1937.

Pôvodne v angličtine znie jej veta takto:

“A man has to be Joe McCarthy to be called ruthless. All a woman has to do is put you on hold.”

Zdroj: BrainyQuote.

To je asi tak všetko, čo som vám chcel dnes povedať. Myslím, že je to veľmi výstižná ilustrácia. Militantný ateista bude taký, ktorý si občas zájde na pivo, alebo (o čosi schopnejší) napíše dobrú knihu. Trebárs aké píše Richard Dawkins, ktorého neprajníci radi ohovárajú, že je militantným ateistom. Tom Chivers však o Richardovi Dawkinsovi tvrdí, že je viac než militantným ateistom.

„Je vynikajúcim spisovateľom, ktorý zmenil môj život,“ povedal Tom Chivers.

“Richard Dawkins is more than a ‘militant atheist’: he’s a magnificent writer who changed my life.”

Zdroj: The Telegraph, 24. marca 2010.

Pridávam sa k hlasu Toma Chiversa.

S láskou

Autor: Ján Parada.

Pôvodne to bolo uverejnené 4. 10. 2011.

Jedna odpoveď na “Traja militanti”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *