Kategórie
Tlačové správy

1. máj: Deň otvorených ateliérov 2022 opäť naživo a spolu!

Pozývame vás na potulky zákutiami Novej Cvernovky a bohatý sprievodný program. Na našom najnavštevovanejšom podujatí, po dvoch „zatvorených“ ročníkoch, opäť privítame všetkých, ktorých zaujíma, čím žije areál bývalej chemickej priemyslovky.

Nová Cvernovka

Okrem budovy školy sa tento rok po prvýkrát otvorí aj internát.

V čase „od desiatej do desiatej“ sa ateliéry výtvarníkov, kreatívcov, grafických a odevných dizajnérov, maliarov, fotografov, architektov, filmárov, ale aj hudobných skúšobní či remeselných dielní, otvoria a ich nájomcovia vám ukážu, čomu všetkému sa počas roka za zatvorenými dverami venujú.

Môžete sa opäť pozrieť na to, ako vzniká udržateľná móda, originálne výrobky z hliny či biologicky rozložiteľného plastu, a vyskúšať si okrem iného rôzne tlačiarenské techniky či absolvovať workshop fotografie.

Zábava

Hudobný program predstaví tvorbu viacerých rezidentov. Vystúpi Arleta, 52 Hertz Whale a svoje sety zahrá aj Whithe & BYG. O príjemný hudobný podmaz vonku sa postará MtotheG & Beyuz, večer tam svoj koncert odohrajú Saténové ruky. V suteréne si priamo zo svojej skúšobne zahrá Koleso nešťastia, hardcorová kapela Kultúra smrti alebo Dj-ka B-complex.

V Telocvični sa bude tancovať. Okrem workshopov a performance je pre odvážlivcov na programe dňa aj tanečné karaoke.

Svoj priestor tradične dostane aj literatúra, na čele s ikonickým Čau o piatej.

V Kabinete pomalosti je okrem diskusie o nezávislej kultúre pripravená aj prednáška Čiernych dier o industriálnej architektúre, čítačka knihy Listy mame alebo prednáška o budúcnosti Novej Cvernovky, v ktorej jej zakladatelia predstavia plány a súčasné projekty NC.

Z predstavenia pre deti

Z dvoch detských ihrísk bude mať jedno vlastný stejdž, na ktorom si na svoje prídu všetky zvedavé a tvorivé deti. Aj vďaka Nadácii VÚB, ako hlavnému partnerovi živej kultúry v Novej Cvernovke, bolo možné zorganizovať tak bohatý program pre rodiny s deťmi. Deti si tak vyskúšajú vlastnoručnú ekologickú výrobu recyklovaného papiera, v detskom stánku sa môžu návštevníci tešiť aj na spevavé predstavenie Džumelec. O zábavu pre malých aj veľkých sa postará aj divadlo Morgonrock, ktoré odohrá bábkovú hru zo série o Čertovi Kolofónovi.

Edudrama uvedie tri predstavenia, z ktorých jedno odohrajú dvojjazyčne pre všetkých malých aj veľkých ukrajinských divákov a diváčky. Bratislavský samosprávny kraj do areálu Novej Cvernovky, ktorú podporuje od jej vzniku, zastrešil program pódia na Lúke za Školou.

Nová Cvernovka

Súčasťou prvého mája bude tento rok aj Bagbet Swap, ktorý nájdete v našej komunitnej miestnosti. Prestávku medzi návštevami ateliérov tak môžete využiť na udržateľnú obnovu šatníka. Udržateľnosť je téma, ktorá v Novej Cvernovke rezonuje už dlho a spája tvorbu viacerých tunajších ateliérov od architektúry cez grafiku a dizajn až po projekty ako je Suť na park, v rámci ktorého sa odpadový materiál zužitkoval na revitalizáciu parku pod Palmou.

Okrem gastro zóny v parku nájdete aj terasu baru pod korunami rozkvitnutých stromov. Oddýchnuť si po celý deň bude možné aj v Ateliéri Svetlík.

Po celý deň sa bude premietať tvorba filmárov, ktorí majú v Novej Cvernovke svoje zázemie či štúdio. Tešiť sa môžete na dokumentárny, hraný aj animovaný film. Svoj priestor dostane aj výtvarné umenie. Okrem viacerých výstav prvomájová dramaturgia prinesie aj site specific inštaláciu a v suteréne sa predstavia aj naši ukrajinskí rezidenti a rezidentky.

1. máj

Chcete si byť istí, že sa k nám dostanete rýchlo a bez problémov? Zarezervujte si svoju vstupenku už teraz cez GoOut.

Príďte s nami osláviť sviatok práce do Novej Cvernovky. Pozri: Facebook.

Tešíme sa na vás!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *