Kategórie
Humanizmus Knihy

Čaro skutočnosti

Ako vieme, čo je skutočne pravda?

The Magic of Reality: How We Know What's Really True

Ako vznikol svet? Odkiaľ všetky veci pochádzajú? Kto boli prvý muž a prvá žena? Prečo sa strieda deň s nocou a zima s letom? Čo je Slnko? Čo je dúha? Čo je zemetrasenie? Sme tu sami? Už oddávna ľudia na celom svete vymýšľali rôzne príbehy, aby si odpovedali na zásadné otázky. Už ste počuli príbeh o tom, ako sa Slnko vyliahlo z vajca emu? A čo príbeh o veľkom sumcovi, ktorý na svojom chrbte niesol celý svet? Už vám niekto tvrdil, že zemetrasenia spôsobuje kýchajúci obor? Tieto mytologické príbehy sú zaujímavé. Ale aká je skutočná odpoveď na tieto otázky?

Na otázky o vesmíre, čase, evolúcii a mnohom inom vám prináša vedecké odpovede kniha Čaro skutočnosti: Ako vieme, čo je skutočne pravda, ktorej autorom je Richard Dawkins.

Kniha zaujme čitateľov všetkých vekových skupín – deti, mladistvých, dospelých, aj tých skôr narodených. Prostredníctvom pútavých viet a úžasných ilustrácií kniha opisuje skutočný príbeh o svete okolo nás a vťahuje nás do fascinujúcej vedeckej reality, ktorej čaro ďaleko prevyšuje staroveké mýty. Oboznámi nás s dúhou, našimi genetickými predkami, tsunami, padajúcimi hviezdami, rastlinami, zvieratami a mnohými inými charakteristickými javmi na tejto vedeckej výprave za poznaním.

Richard Dawkins spolupracoval s renomovaným ilustrátorom Davom McKeanom, ktorý ilustroval množstvo svetoznámych kníh a vytvoril stovky obalov pre knihy, komiksy a hudobné albumy. Tiež navrhol niekoľko postáv pre filmovú sériu Harry Potter a zrežíroval dva celovečerné filmy.

Richard Dawkins sa prvýkrát preslávil knihou Sebecký gén, ktorá patrí medzi najpredávanejšie vo svojej kategórii. Medzi jeho ďalšie významné diela patria Delúzia boha a Najväčšia šou na svete. Napísal tiež niekoľko televíznych dokumentov. Napríklad Velikán Charles Darwin z roku 2008, v ktorom aj účinkoval. Za svoj prínos v literatúre získal početné ocenenia a stal sa členom Kráľovskej spoločnosti pre literatúru. Do roku 2008 bol profesorom na Oxfordskej univerzite.

Richard Dawkins a Dave McKean vytvorili knihu, ktorá je oslavou našej planéty a bude cenným zdrojom informácií v nasledujúcich rokoch.


Richard Dawkins sa narodil 26. marca 1941 v Nairobi (Keňa). Je evolučný biológ, významný humanista, najhlasnejší svetový spisovateľ, rečník a moderátor popularizácie ateizmu – hlavne cestou kritiky náboženstva a propagáciou Darwinovej teórie prírodného vývoja. Čitatelia časopisu Prospect ho hlasovaním zaradili medzi troch najvýznamnejších súčasných intelektuálov sveta (s Noamom Chomskym a Umbertom Ecom).

Recenzia bola pôvodne uverejnená 10. 9. 2011.

2 odpovede na “Čaro skutočnosti”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *