Kategórie
Tlačové správy

Živica získala nomináciu na ekologického Oscara!

Projekt Centra environmentálnej a etickej výchovy Živica s názvom ElektroodpadDopad získal nomináciu na enviro cenu Atlas, ktorá vyzdvihuje a oceňuje výnimočné projekty zamerané na ochranu životného prostredia.

Projekt Centra environmentálnej a etickej výchovy Živica s názvom ElektroodpadDopad

Odovzdáva sa symbolicky na Deň Zeme (22. apríla). Projekt ElektroodpadDopad bol nominovaný v kategórii „Osveta“, pretože je zameraný na vzdelávanie žiakov a jeho dopad má byť dlhodobý.

„Veľmi sa tešíme z tejto nominácie. Sme radi, že aj vo svete odborníkov registrujú naše projekty a oceňujú ich. Povedomie o nebezpečnosti elektroodpadu, o tom, kde končí, aké dopady má na životné prostredia ja u nás, žiaľ, stále nízke. Mnohí ľudia dokonca nevedia ani to, kde vlastne máme elektroodpad odvážať. Myslíme si, že je potrebná celková zmena prístupu k tejto téme, a preto sme sa zamerali na školy,“ vraví manažérka projektu z CEEV Živica Lesanka Blažencová.

Spotreba elektroniky v Európskej únii aj na Slovensku stále rastie. Len za rok 2020 sa na trh v SR uviedlo 86-tisíc ton elektrozariadení, na recykláciu sa vyzbieralo iba 46-tisíc ton.

„Cieľom nášho projektu teda je zaškoliť pedagógov i žiakov z celej SR v téme životný cyklus elektrospotrebičov od ich výroby cez každodenné používanie až po likvidáciu, dôsledky na životné prostredie a životy ľudí. Keďže Živica sa snaží aj o celkové zmeny vzdelávania na Slovensku, aj tento projekt robíme modernou a zaujímavou formou – prinášame do škôl rôzne aktivity, modelujeme situácie, robíme s videami, fotkami, mapami, aplikáciami,“ dodáva Lesanka Blažencová.

Jedna z foriem, ktoré sa na týchto hodinách používajú a patrí k tým, ktoré deti najviac zasiahnu, je premietanie filmu Vitajte v Sodome. Ide o pútavý dokument o najväčšej skládke elektroodpadu a zároveň o jednom z najtoxickejších miest sveta – Agbogbloshie v Ghane. Na tomto mieste končí ročne 250-tisíc ton elektroodpadu z celého sveta. Ilegálne. Vďaka CEEV Živica, ktorá naň zakúpila práva až do marca 2023, si ho záujemcovia môžu pozrieť bezplatne. Stiahnuť sa dá zo stránky projektu Projekt ElektroODPAD-DOPAD.

V tomto školskom roku je do projektu ElektroodpadDopad zapojených 20 základných a stredných škôl z celého Slovenska.

Foto:

Atlas
Vyučovanie o elektroodpade
Vyučovanie o elektroodpade.
Elektroodpad
Elektroodpad.

Projekt ElektroODPAD-DOPAD realizujeme vďaka podpore firmy SEWA, a.s.

SEWA, a.s.

Autor: CEEV Živica.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *