Kategórie
Tlačové správy

Pozrite si dôkazy toho, ako plyn ničí našu klímu

Určite tiež vnímate, že sa teraz veľa hovorí o tom, ako plyn pomáha financovať vojnu, ktorá ničí životy ľudí na Ukrajine.

Aj o tom, že by sme mali čo najskôr upustiť od ruského plynu. Sme totiž svedkami toho, ako naše platby za ruský plyn pomáhajú udržiavať Putinovu vojnu na Ukrajine naďalej v chode. Napriek tomu sa nám plynárenské spoločnosti stále snažia nahovoriť, že bez plynu to nejde a propagujú ho ako „ekologické a zelené palivo“, ktoré je riešením klimatickej krízy. O čom sa však už tak nahlas nehovorí je, ako plyn prispieva k zhoršovaniu klimatickej krízy.

Preto sme pred pár týždňami priniesli na svetlo sveta viditeľné dôkazy, ktoré dosvedčujú, že fosílny plyn skutočne prispieva k ničeniu našej klímy. Pýtate sa ako? Odpoveďou sú nebezpečné emisie metánu.

Čo je metán?

Možno sa často opakujeme, ale metán je silný skleníkový plyn, ktorý je jednou z hlavných príčin klimatickej krízy, okrem známeho CO2. Dokáže pritom za 20 rokov otepliť našu planétu až 82,5× viac ako CO2 a je zodpovedný za približne štvrtinu súčasného otepľovania. Metán uniká pri ťažbe, preprave aj skladovaní plynu. Jeho koncentrácia v atmosfére rastie najrýchlejšie za ostatných 50 rokov. A ako bonus je neviditeľný a navyše bez zápachu. Je to preto akoby sme prilievali olej do ohňa klimatickej krízy.

Recept na zviditeľnenie neviditeľného metánu?

Budete potrebovať špeciálnu infračervenú kameru, technické vybavenie, zahraničného experta na metánové úniky, Jamesa Turitta z organizácie Clean Air Task Force a dávku trpezlivosti pri pozorovaní.

A s týmito ingredienciami sme sa vydali po stopách metánu naprieč celým Slovenskom. Asi vás neprekvapí, že emisie metánu sme skutočne aj našli. A ešte koľko! Za 5 dní sme prešli 7 miest a našli spolu až 31 únikov. Niekde to syčalo, niekde to potichu unikalo, niekde to robilo „puf“ každé 4 sekundy.

Pozri: Na stope metánu.

Prvý krok?

Teraz, keď máte v rukách dôkazy je dôležité si uvedomiť, že plyn spôsobuje klimatickú krízu nech k nám prúdi odkiaľkoľvek. Preto by malo byť ukončenie našej závislosti od ruského plynu prvým krokom, ako konečne otvoriť dvere investíciám do energetických úspor a masívnemu rozvoju obnoviteľných zdrojov tepla a energie, akými sú napríklad tepelné čerpadlá, solárne kolektory či geotermálna energia.

Musíme sa začať zbavovať našej závislosti od fosílneho plynu raz a navždy. Zmeniť „dealera“ a nahradiť ruský plyn plynom z inej krajiny alebo ho začať ťažiť u nás doma predsa nie je riešenie.

Čo môžete urobiť vy ako prvý krok k zbaveniu sa fosílneho plynu?

Podpísať petíciu

Foto:

Koláž
Koláž.
Meranie
Meranie.
Detail na prístroj
Detail na prístroj.

Autor: Greenpeace Slovensko.

Greenpeace

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *