Kategórie
Tlačové správy

Spotrebiteľská poradňa poskytuje poradenstvo i v ukrajinčine

Spotrebiteľská poradňa dTestu začala poskytovať poradenstvo i v ukrajinčine. Najväčšia česká spotrebiteľská organizácia sa rozhodla Ukrajincom, ktorí do ČR utiekli pred ruskou inváziou, poskytovať pomoc pri riešení spotrebiteľských problémov či ťažkostí, ktoré súvisia s bývaním a pod.

Podľa oficiálnych štatistík bolo v ČR v polovici apríla cez 300 tisíc Ukrajincov utekajúcich pred ruskou inváziou. Udelené víza dočasnej ochrany im umožňujú v Česku zdržiavať sa až rok. Mnoho z nich sa skôr či neskôr dostane do situácie, v ktorej si ako spotrebitelia nebudú vedieť rady, a ponuku bezplatného právneho poradenstva v rodnom jazyku určite uvítajú.

„Pre našu spotrebiteľskú poradňu sa nám podarilo dohodnúť spoluprácu so študentmi právnických fakúlt, ktorí pochádzajú z Ukrajiny. Podrobne ich zaškoľujeme na spotrebiteľské právo. Najprv budeme poskytovať poradenstvo len online formou. Plánujeme ale služby rozšíriť a dúfame, že čoskoro spustíme i telefonickú poradňu v ukrajinčine,“ uviedla riaditeľka spotrebiteľskej organizácie dTest Eduarda Hekšová a načrtla, aké témy bude poradňa riešiť najčastejšie:

„Očakávame tradičné sťažnosti na reklamácie tovaru a pomoc s výpoveďou nevýhodných zmlúv s poskytovateľmi služieb a pod. Samostatnou kapitolou potom najskôr bude poradenstvo pri uzatváraní zmlúv na bývanie.“

Svoje otázky a opis problémov môžu záujemcovia napísať v ukrajinskom jazyku priamo do formulára spotrebiteľskej poradne dTestu. Späť potom dostanú odpoveď i s návrhmi možných riešení.

Spotrebiteľská poradňa dTestu od svojho spustenia v roku 2010 poskytla rady už státisícom spotrebiteľom. Online či telefonické konzultácie najrôznejších spotrebiteľských problémov s právnymi poradcami časopisu dTest sú k dispozícii každý pracovný deň od 9. do 17. hodiny a sú bezplatné. Pokiaľ sa spotrebitelia na poradňu obrátia prostredníctvom linky 299 149 009, zaplatia len cenu bežnej tarify volania.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *