Kategórie
Tlačové správy

Tuky a zlý životný štýl položia pečeň na kolená

V apríli (19. 4.) si pripomíname Svetový deň pečene.

Počas špeciálneho okrúhleho stola sme sa rozprávali s odborníkmi – so všeobecnou lekárkou pre dospelých, hepatológom a certifikovanou nutričnou poradkyňou nielen o pečeni a jej ochoreniach, ale aj o nesprávnych stravovacích návykoch a životnom štýle, ktoré nám spolu môžu privodiť nejeden zdravotný problém – napríklad steatózu pečene.

O nenahraditeľných funkciách pečene, jej ochoreniach, ale aj o životnom štýle a faktoroch, ktoré ju ovplyvňujú, rozprávali počas okrúhleho stola s názvom Tuky a zlý životný štýl položia pečeň na kolená lekári a výživová poradkyňa.

V utorok 5. apríla 2022 sa pri príležitosti Svetového dňa pečene, ktorý si pripomíname 19. apríla, stretli MUDr. Diana Baranová, všeobecná lekárka pre dospelých, prof. MUDr. Štefan Hrušovský, CSc., Dr. SVS, hepatológ a Katarína Grich, certifikovaná nutričná poradkyňa. Všetci traja sa pozreli na pečeň z rôznych uhľov pohľadu, pričom spoločným menovateľom boli tuky a životný štýl, ktoré na tento orgán so super schopnosťami vplývajú a zároveň sa viac zamerali aj na tému stukovatenej pečene.

Prečo sú tuky, životný štýl, životospráva a pohyb prepojené práve s pečeňou? Hepatológ prof. MUDr. Štefan Hrušovský v tom má jasno. Pečeň podľa neho spracováva všetky živiny, ktoré naše telo prijíma a pretvára ich na látky potrebné pre život. Ale to nie je všetko.

„Pečeň dodáva telu energiu pre pohyb, dodáva stavebné látky, stará sa o imunitu, o dobrú zrážanlivosť krvi, poskytuje žlč na vstrebávanie tukov. Pečeň je súčasne orgánom, ktorý spracúva splodiny metabolizmu a zabezpečuje ich vylučovanie,“ vysvetľuje prof. MUDr. Štefan Hrušovský, CSc., Dr. SVS, hepatológ.

Pečeň je podľa neho aj zásobárňou zdrojov, ktoré sa hromadia pri spracovaní živín.

„Zásoby sa v pečeni nezdržia dlho, no umožňujú bezpečne preklenúť obdobia, keď neprijímame potravu. Vtedy sa spracúvajú zásoby,“ pokračuje ďalej hepatológ, podľa ktorého, ak sa človek prejedá a prijíma nadmerné množstvo potravy, navyše často v nesprávnom zložení, sklady a zásoby presiahnu svoje kapacity a pečeň začína byť preťažená.

„Tak pri nadmernom kalorickom príjme vzniká aj najčastejšia pečeňová porucha a teda stukovatenie pečene,“ približuje vznik ochorenia prof. MUDr. Štefan Hrušovský.

Pečeň a jej tri super funkcie

  • Centrálny orgán látkovej premeny – metabolizmu
  • Odbúravanie nepotrebných splodín z tela
  • Recyklácia – využitie splodín metabolizmu na ďalšie účely

O pečeni sa hovorí ako o nenahraditeľnom orgáne v ľudskom tele, ktorému vďačíme za veľa. A prečo je taká dôležitá pre naše telo?

„Pečeň je ústredným orgánom látkovej premeny – metabolizmu. Prijíma čerstvé živiny, spracúva ich a svoje produkty poskytuje celému organizmu. Ide o energiu, stavebné látky pre všetky typy buniek, prvky imunity, faktory zrážanlivosti krvi a mnohé ďalšie látky,“ začína s vyratúvaním hepatológ prof. MUDr. Hrušovský.

Popri spracovaní a syntéze látok potrebných pre život organizmu má pečeň podľa odborníka aj druhú, rovnako významnú funkciu, ktorou je odbúravanie telu nepotrebných splodín.

„Pečeň ich spracúva na jednoduché látky, ktoré sa ľahko vylučujú žlčou alebo močom. Súčasťou tejto funkcie spracovania odpadu je životne dôležitá detoxikačná úloha – odbúranie toxických látok, vrátane tých, ktoré človek prijíma v potrave. Možno povedať, že všetky látky, aj tie, ktoré sú telu potrebné, stávajú sa toxickými, ak sa nahromadia v nadmernom množstve. Pri ich spracovaní má nezastupiteľnú úlohu práve pečeň,“ pokračuje prof. MUDr. Hrušovský.

Hepatológ pokračuje aj treťou funkciou pečene a tou je recyklácia – využitie splodín metabolizmu na ďalšie účely.

„Príkladom takejto recyklácie je tvorba žlče, jej vylučovanie do tráviacej trubice a využitie na vstrebávanie tukových látok,“ opisuje.

K lekárovi až s vážnym stavom?

Návštevy lekára pri problémoch s pečeňou, nie sú tak časté, ako tomu býva pri iných ochoreniach – pacienti tento orgán zvyknú podceniť a až pri väčších problémoch vyhľadajú odborníka.

„Človek sa veľmi nezaoberá pečeňou, pokým mu dobre funguje. Pečeň poskytuje dobré služby aj v čase, keď je preťažená. To môže byť pri nadmernom celkovom prísune živín alebo pri spracovávaní priveľmi jednostrannej ponuky, či pri chýbaní dôležitých zložiek potravy (vitamíny, minerály, stopové prvky). Pečeň je preťažená aj pri spracúvaní toxických látok, alebo pri ponuke toxických dávok inak spracovateľných látok. Typickým príkladom je alkohol,“ uvádza hepatológ, ktorý upozorňuje zároveň na to, že pečeň poskytuje perfektné služby aj v núdzovom stave.

„Aj preto kolegovia nazvali viaceré pečeňové choroby tichým zabijakom,“ vysvetľuje prof. MUDr. Štefan Hrušovský.

Pečeň si pacienti nevšímajú až do chvíle, kým nespozorujú vážne následky a prejavy na svojom tele.

„Keď človek ochorie na pečeňovú chorobu, skoré štádiá bývajú bezpríznakové. Pečeňové choroby sa často vyvíjajú dlhodobo. Pacient si všimne chorobu pečene, až keď sa naruší niektorá jej funkcia. Napríklad nedostatočné spracovanie bilirubínu v pečeni spôsobí žltačku – žlté sfarbenie kože a slizníc. Ďalším prejavom býva svrbenie v dôsledku ukladania žlčových kyselín do kože. Inokedy porucha zrážanlivosti vyvolá drobné krvácanie,“ hovorí prof. MUDr. Hrušovský.

Nápadnejšie príznaky? Na začiatku sú skryté

Ako môžu pacienti zistiť, či ich pečeň funguje správne?

„Žiaľ, pečeňové choroby v skorých štádiách nemajú nápadnejšie príznaky. Sú nešpecifické, teda bývajú aj pri iných chorobách. Medzi ne patrí unavenosť, rozličné poruchy trávenia, pri niektorých chorobách pečene svrbenie, inokedy pobolievanie kĺbov či svalov. Preto po pečeňových chorobách treba aktívne pátrať, osobitne u tých ľudí, ktorí majú zvýšené riziko. Sú to pacienti s obezitou, s poruchou metabolizmu tukov a cukrov (nealkoholová tuková choroba pečene pri diabetes mellitus, pri hyperlipidémii), pri nadmernej konzumácii alkoholických nápojov (alkoholová choroba pečene), osoby s drogovou závislosťou (vírusové hepatitídy),“ opisuje ďalej hepatológ prof. MUDr. Štefan Hrušovský.

Vyšetrenie pečene je podľa neho súčasťou preventívnych prehliadok a pečeňové parametre sa často vyšetrujú v súvislosti s inou návštevou lekára.

„Tu treba mať na pamäti, že každé, aj nepatrné zvýšenie pečeňových parametrov môže byť prejavom závažnej choroby,“ upozorňuje hepatológ.

Všeobecná lekárka pre dospelých: Nedostatok pohybu, pasivita či pohodlnosť? A k tomu nesprávne stravovacie návyky

Ostatné dva roky počas pandémie sa mohli odzrkadliť na návykoch a životnom štýle pacientov – zmeny stravovania, menej pohybu, viac stresu? Ako to vnímajú všeobecní lekári?

„Jednoznačne môžem potvrdiť za ostatné dva roky zvýšený počet pacientov, ktorí žijú nesprávnym, nezdravým a uponáhľaným spôsobom života. Nedostatok pohybu, pasivita a pohodlnosť spojená so zvýšeným energetickým príjmom kaloricky výdatnej a nutrične chudobnej potravy spôsobuje nárast hmotnosti so všetkými rizikami a komplikáciami, vrátane stukovatenia pečene,“ opisuje svoje skúsenosti aj všeobecná lekárka pre dospelých MUDr. Diana Baranová.

„Ak je v jedálnom lístku prevaha nezdravých potravín s vysokým obsahom nasýtených mastných kyselín, priemyselne spracovaných potravín – vrátane mrazených polotovarov a rýchleho občerstvenia, taktiež potravín s vysokým obsahom cukru (predovšetkým fruktózy) a soli a pacient žije sedavým spôsobom života, s minimom pohybovej aktivity, rozhodne je vystavený oveľa vyššiemu riziku ako ten, čo konzumuje vyváženú, pestrú, nutrične bohatú a plnohodnotnú stravu s dostatočným zastúpením základných živín a biologicky aktívnych látok,“ hodnotí ďalej lekárka.

Pravidelná pohybová aktivita ako taká potom podľa nej pomáha podstatným spôsobom udržiavať a kontrolovať primeranú telesnú hmotnosť a pozitívne vplýva na fyzickú aj psychickú kondíciu človeka.

Ak spomíname stravovacie návyky, tak je nevyhnutné si vedieť správne nastaviť stravovací režim. Zvlášť pacienti s metabolickým syndrómom a stukovatenou pečeňou musia sledovať nielen počet jedál denne, ale dôležité sú taktiež biologicky hodnotné bielkoviny, ktoré obsahujú fosfolipidy.

„Klienti s metabolickým syndrómom majú často rôzne pridružené ochorenia, ktoré je pri vyhodnotení stravovacích odporúčaní potrebné zohľadniť. S ohľadom na stukovatenú pečeň, pri stravovacích odporučeniach okrem už spomínaného obmedzenia na tri denné pokrmy, sú dôležité najmä biologicky hodnotné bielkoviny obsahujúce fosfolipidy ako sója a produkty z nej, vajcia, imunomodulačné huby ako shiitake, ale aj chudé hydinové, králičie či teľacie mäso a ryby. Zo zeleniny uprednostníme druhy bohaté na horké látky urýchľujúce pocit sýtosti a produkciu tráviacich štiav ako čakanku, rukolu, cigóriu, ružičkový kel, brokolicu a artičoky. Práve na jar sú to i jemné lístky divokých rastlín ako púpava, žihľava, žerucha a podobne,“ vymenúva Katarína Grich, ktorá sa venuje komplexnému individuálnemu plánu výživy a posilneniu metabolizmu ľudí.

Krivka pacientov, ktorých životných štýl a návyky nie sú ideálne, rastie aj podľa odborníčky.

„Podľa môjho názoru sa pod rastúcu krivku pacientov, žijúcich nesprávnym životným štýlom, za ostatné dva roky významnou mierou podpisuje aj stres a pandémia COVID-19. Za zásadný krok v liečbe považujem hlavne aktívny prístup pacienta k svojmu ochoreniu, čo znamená tri základné kroky – diétne opatrenia, zvýšená fyzická aktivita a komplexná zmena životného štýlu,“ radí MUDr. Baranová.

Na slovíčko o metabolickom syndróme

Na určenie diagnózy metabolického syndrómu slúži päť kritérií.

„Hlavným kritériom je obvod pása, ktorý by nemal presiahnuť 94 cm u mužov a 80 cm u žien (definícia WHO určuje príslušné maximá na 102 a 88 cm). Metabolický syndróm je prítomný, ak sú splnené ďalšie dve z nasledujúcich kritérií a to koncentrácia triglyceridov v sére nad 1,7 mmol/l, krvný tlak vyšší ako 130/85 mmHg, koncentrácia glukózy v krvi nalačno nad 5,6 mmol/l (alebo predtým rozpoznaná cukrovka), HDL-cholesterol menej ako 1,0 mmol/l u mužov a menej ako 1,3 mmol/l u žien,“ vysvetľuje certifikovaná nutričná poradkyňa Katarína Grich, ktorá pracuje aj s klientmi, ktorých trápi stukovatená pečeň.

„Rovnako ako u mnohých ďalších telesných chorôb, je tu súvislosť s nealkoholovou tukovou chorobou pečene. Výskyt tukovej choroby pečene u ľudí s normálnou hmotnosťou je 3 %. No nealkoholovú tukovú chorobu pečene má 66 % ľudí s BMI medzi 25 a 40, a 91 % ľudí s BMI nad 40. U pacientov s diabetes mellitus 2. typu je incidencia 50 %. Každý druhý pacient s týmto ochorením má preto stukovatenú pečeň. Takáto pečeň je v svojej činnosti limitovaná, zhoršená je látková premena tukov spolu so schopnosťou redukovať hmotnosť,“ opisuje ďalej certifikovaná nutričná poradkyňa.

A čo obvod pása?

„Väčšina ľudí si pod pojmom telesný tuk predstaví ‚faldíky‘ na bokoch, alebo u mužov známe ‚pivné‘ brucho. Viscerálny alias vnútro-brušný tuk, je tuk obaľujúci orgány v brušnej dutine. Jeho primárne ochranná úloha orgánov v dutine brušnej sa pre nové poznatky mení podľa toho z akého ‚uhla‘ pohľadu sa na tento tuk dívame. Ako je z názvu zrejmé, vnútro-brušný tuk nie je na prvý pohľad vidieť a vtom je aj ho zákernosť. Tukové tkanivo bolo v minulosti považované iba ako ‚skladovacie‘ tkanivo, ktoré zároveň chráni orgány pred chladom, tlakom a otrasmi. V súčasnosti stále viac výskumov ukazuje, že tukové bunky plné mastných kyselín môžu aj poškodiť naše zdravie,“ pokračuje v rozprávaní Katarína Grich, ktorá hovorí, že vekom sa energetický metabolizmus mení – spomaľuje, avšak potreba esenciálnych látok a mikroživín sa v skutku nemení, mení sa potreba kalórií.

„Prevencia spočíva v nutnosti predchádzaniu nárastu hmotnosti predovšetkým už v produktívnom veku,“ upozorňuje odborníčka z oblasti výživy.

Mužom idú kilá dolu rýchlejšie

Podľa rozloženia tuku rozoznávame podľa nutričnej poradkyne dva typy obezity a tým aj hlavné rozdiely medzi mužmi a ženami.

„Práve muži sú náchylnejší na ukladanie viscerálneho tuku. Nazýva sa to androidná obezita, pri ktorej telo nadobúda tvar jablka. Tento spôsob rozloženia tuku vedie k zvýšenému riziku kardiovaskulárnych chorôb, lebo tuk sa ľahšie mobilizuje, a preto sa môže ľahšie uvoľňovať do krvi. Výhodou tohto však je, že muži môžu chudnúť rýchlejšie ako ženy. V minulosti museli muži behať a loviť, preto potrebovali štíhlejšie horné časti končatín (stehná). Pre zásobárňu energie je preto brušná dutina s centrálnym ťažiskom vhodným miestom. Samozrejme, z pohľadu evolučných potrieb človeka v danej dobe. Aj keď je tento fakt dnes skôr kontraproduktívny, je potrebné ho brať v úvahu,“ hovorí Katarína Grich a hovorí, že ako sme na tom s viscerálnym tukom, môžeme jednoducho zistiť aj doma – napovie nám obvod pása.

„Ako veľmi jednoduchý a predsa spoľahlivý spôsob sa osvedčilo meranie obvodu pása. Pomocou napríklad krajčírskeho metra sa meria telesný obvod pása vo výške pupku,“ vysvetľuje Katarína Grich.

Namerané hodnoty je podľa certifikovanej nutričnej poradkyne Kataríny Grich možné vyhodnotiť nasledovne:

  • Nadváha: u mužov, ak obvod pása presahuje 102 cm, u žien, ak obvod pása presahuje 88 cm.
  • Zvýšené riziko metabolického syndrómu sa začína – u mužov od 94 cm, u žien od 80 cm.

Kto to chce vedieť presnejšie a proces určenia nadváhy chce mať jednoduchý, môže podľa Kataríny Grich svoj obvod pásu vydeliť telesnou výškou (WtHR = Waist to Height Ratio).

„Napriek jednoduchosti prevedenia tejto metódy má WtHR najväčšiu vypovedaciu schopnosť v súvislosti s nadváhou a následných ochorení a je dokonca presnejšia ako BMI. Vypočítaná hodnota by mala byť do 40. roku života pod 0,5 a platí ako pre mužov tak i pre ženy. Muž s telesnou výškou 180 cm a obvodom pása 90 cm má hodnotu WtHR 0,5. Žena s telesnou výškou 160 cm a obvodom pása 80 cm má takú istú hodnotu 0,5. Obaja sú na hornej hranici normálnej hmotnosti. Táto hodnota je závislá od veku a môže byť vo veku nad 50 rokov dokonca 0,6,“ hovorí ďalej odborníčka, ktorá tiež odporúča ako jeden orientačný pohľad a ním je pomer obvodu pása k obvodu bokov.

„Čím vyšší je pomer pásu k bokom, tým je väčšia pravdepodobnosť vysokého podielu vnútrobrušného tuku,“ poukazuje Katarína Grich.

Stukovatená pečeň a riziková skupina. Kto je náchylnejší?

  • Obezita/nadváha
  • Diabetes mellitus 2. typu
  • Hypertriglyceridémia
  • Vek nad 40 rokov
  • Hypertenzia
  • Ženy

Kto je rizikovou skupinou a koho môže postihnúť stukovatenie pečene? K ochoreniu vedú podľa MUDr. Diany Baranovej mnohé príčiny.

„Rizikovými faktormi pre rozvoj nealkoholovej tukovej choroby pečene (NAFLD) sú obezita/nadváha, diabetes mellitus 2. typu a hypertriglyceridémia. Dalo by sa teda povedať, že rizikovými sú obézni pacienti s cukrovkou a zvýšenou hladinou tukov v krvi. NAFLD spojená predovšetkým s DM 2. typu a metabolickým syndrómom je celosvetovo najčastejšie chronické ochorenie, ktoré postihuje 15 až 40 % svetovej populácie. Za ďalšie rizikové faktory sú považované vek nad 40 rokov, hypertenzia, ženské pohlavie,“ vyratúva MUDr. Diana Baranová, všeobecná lekárka pre dospelých.

Trpí nielen pečeň. Aké sú ďalšie riziká?

NAFLD nie je však podľa MUDr. Baranovej rizikom len pre samotnú pečeň, ale takisto zvyšuje aj kardiovaskulárne, metabolické a onkologické riziká sprevádzajúce obezitu a cukrovku.

Imunita a pečeň?

Imunita súvisí aj so správnym fungovaním pečene.

„Pečeň vykonáva množstvo životne dôležitých a rôznorodých funkcií a jednou z nich je aj imunitná, pričom pečeň býva označovaná ako vrodený imunitný – tzv. lymfoidný orgán. Okrem hepatocytov sa tu nachádza aj populácia buniek, nazývaných Kupfferove bunky, ktoré predstavujú 80 – 90 % tkanivových makrofágov/buniek RES-retikuloendoteliálneho systému/celého tela. Majú za úlohu odstraňovanie cudzorodého materiálu z portálnej krvi – ako sú baktérie, imunokomplexy. Najmä rozličné toxické inzulty vedú k zvýšeniu ich počtov s následnou aktiváciou tvorby mediátorov ako sú reaktívne kyslíkové radikály, cytolytické enzýmy a cytokíny,“ vysvetľuje MUDr. Baranová.

Imunologické funkcie pečene môžeme podľa nej klasifikovať na troch úrovniach:

  1. miesto udržiavania imunitných dejov
  2. terč imunitných mechanizmov
  3. odstraňovač produktov imunitných mechanizmov, pričom každá z týchto funkcií prebieha súčasne v danom okamihu v dynamickej rovnováhe a o výslednom stave rozhoduje tiež viacero faktorov – vyvolávajúca príčina, kondícia organizmu, prevaha reparačných alebo deštrukčných mechanizmov.

Čo nás nebolí, to nás netrápi

Pečeň nemá senzitívne nervy, a tak nás nebolí. Hepatológ to prirovnáva napríklad k bolestiam žlčníka, ktoré hneď spozorujeme.

„Ak sa v žlčníku vytvoria kamene, tie svojím tlakom dráždia steny žlčníka, v ktorých sú senzitívne nervy. Prostredníctvom týchto nervov sa signál bolesti dostáva do mozgu a vnímame intenzívnu bolesť. Bolesť sprostredkujú senzitívne nervy. Avšak v samotnej pečeni nie sú žiadne senzitívne nervy a dlhodobé chorobné procesy v pečeni bolesť nevyvolávajú. Tak sa často stane, že choroba pečene sa odhalí až v pokročilom štádiu, keď už má pacient rozličné komplikácie: ožltnutie, rozličné krvácania, úbytok svalov, nevládnosť či narastanie objemu brucha,“ opisuje prof. MUDr. Štefan Hrušovský.

Výnimku podľa neho tvoria akútne choroby pečene, pri ktorých sa prudko zväčšuje jej objem.

„Zväčšená pečeň tlačí na puzdro pečene, ktoré má senzitívne nervy. Pri akútnej hepatitíde preto pacient môže pociťovať tupú bolesť v pravom podrebrí,“ hovorí ďalej odborník.

Pozor na mylné predstavy, že obézni ľudia „znesú“ viac. Pacienti by nemali nič podceniť a obzvlášť pri konzumácii alkoholu platí, že ani kvapka – aj minimum môže urobiť nenapraviteľné škody.

„Stukovatená pečeň býva odrazom závažnej poruchy látkovej premeny, ako je obezita, porucha metabolizmu cukrov a tukov. Preto pri stukovatení pečene má pacient v spolupráci s lekárom odhaliť jeho príčinu. Vraví sa, že obézni ľudia znesú viac alkoholu. To je mylná predstava, stukovatená pečeň je často náchylnejšia aj na poškodenie alkoholom a trpí už pri striedmej konzumácii alkoholu. Ak pacient so stukovatenou pečeňou dostane inú chorobu pečene, jej priebeh a komplikácie sú závažnejšie než u iných pacientov. To sa týka nielen alkoholu, ale aj vírusových hepatitíd a ďalších chorôb pečene,“ upozorňuje hepatológ.

Pacienti si dokážu spojiť ochorenie pečene s alkoholom. Na druhej strane o stukovatenej vedia podstatne menej – ak vôbec.

„Je správne, ak si pacienti uvedomujú škodlivosť nadmernej konzumácie alkoholických nápojov, veď alkohol ostáva hlavnou príčinou chorobnosti aj úmrtnosti na choroby pečene. No rovnako správne je, aby si ľudia uvedomili, že je tu aj iná civilizačná choroba – nealkoholová tuková choroba pečene, ktorá súvisí predovšetkým s nadmernou konzumáciou a nesprávnym zložením potravy. Je menej smrtonosná než alkoholová, je však častejšia a nesie so sebou skryté riziká,“ priznáva prof. MUDr. Hrušovský.

Nestačí o tom len písať, dôležité je, aby pacienti vnímali túto problematiku.

„S potešením možno konštatovať, že vďaka moderným masmédiám je veľa dostupných informácií o chorobách pečene. Očakávania odborníkov sa však nenapĺňajú. Dostupnosť informácií ešte nezaručuje, že sa ľudia s nimi aj oboznamujú. Úžitok vzniká až vtedy, keď sa podarí sústrediť pozornosť verejnosti. Tu majú nezastupiteľnú úlohu masmédiá a osobitne novinári so zameraním na zdravie,“ hovorí hepatológ a pokračuje: „A dokonca ani vedomosti o pečeni, o jej úlohe v organizme, o škodlivých vplyvoch na pečeň, či o chorobách pečene nepostačujú. Mnohí ľudia vedia veľa vecí o pečeni, nevedia však nič o tej svojej. Práve na tomto poli vidím veľké rezervy. Najväčšou výzvou pre ľudí je nielen spoznávať svoj vlastný zdravotný stav, ale ho aj aktívne ovplyvňovať.“

Ak sa stukovatenie nerieši, môže prerásť do vážnych stavov

So stukovatenou pečeňou však súvisia aj iné zdravotné komplikácie, pričom môže steatóza spustiť aj ďalšie ochorenia.

„Stukovatenie pečene môže samo nadobudnúť agresívnu formu, ktorou je nealkoholová steatohepatitída, môže spôsobiť fibrózu pečene a v konečnom dôsledku aj cirhózu pečene a rakovinu. Pečeň postihnutá steatózou ťažšie odoláva iným útokom, ako je poškodenie alkoholom, toxickými látkami, vírusmi či autoimunitou,“ priznáva hepatológ.

Prečo tak tuk pečeni škodí a prečo má kľúčovú úlohu okrem iného aj v metabolizme tukov, hovorí aj všeobecná lekárka.

„Pri stukovatení pečene dochádza vplyvom rôznych faktorov ku zvýšenému hromadeniu tuku v hepatocytoch-pečeňových bunkách, alebo v ich okolí. Nahromadený tuk v pečeňových bunkách, resp. v tkanive pečene môže mať za následok poruchu funkcie pečeňových buniek. Steatóza-stukovatenie pečene je reverzibilný proces. To znamená, že správnym prístupom, režimovými opatreniami a liečbou sa dá zvrátiť a pečeň nezostane trvalo poškodená,“ vysvetľuje MUDr. Diana Baranová, všeobecná lekárka pre dospelých.

Ak však podľa MUDr. Baranovej naďalej dochádza k pôsobeniu negatívnych faktorov (ovplyvniteĺných alebo neovplyvniteľných), postupne nastávajú v tkanive pečene ireverzibilné – nezvratné zmeny. To vedie k zápalu a fibróze pečeňového tkaniva, pri ktorom sú pečeňové bunky postupne nahrádzané väzivom.

„Hovoríme o nealkoholovej steatohepatitíde (NASH – Non-alcoholic steatohepatitis), ktorá približne v 25 % smeruje k cirhóze pečene s následnými vážnymi komplikáciami,“ uzatvára MUDr. Diana Baranová.

Nepopulárne opatrenia a zákazy? Ale účinné…

Aké skúsenosti opisuje so stukovatením a inými ochoreniami pečene a samotnými pacientmi hepatológ? Dodržujú režim, ktorý im je odporúčaný a dodržujú aj liečbu?

„Uviedli sme, že pečeni chýba hlavný prinucovací prostriedok, a to je bolesť. Je paradoxom, že počas mesiacov i rokov pečeň funguje napriek tomu, že je dlhodobo poškodzovaná,“ priznáva prof. MUDr. Štefan Hrušovský.

Podľa neho nie sú odborné odporúčania veľmi populárne a obsahujú veľa zákazov, ktoré sa týkajú alkoholických nápojov, sladkých nealkoholických nápojov, sladkostí vo všeobecnosti.

„Sú zamerané na množstvo jedla, na jeho kvalitu a zloženie. Odporúča sa zdravá výživa a príslušná diéta: redukčná, diabetická, diéta pri poruche metabolizmu tukov a ďalšie. Odporúčania sa týkajú pohybového režimu, návykov, životosprávy,“ hovorí ďalej hepatológ.

Motivácia môže chýbať, na vine je absencia spomínanej bolesti.

„Chýbanie bolesti či dlhoročná neprítomnosť závažných príznakov pečeňových chorôb na jednej strane a potreba zmeniť životný štýl na druhej strane sú dôvodom nedostatočnej motivácie a odhodlania pracovať na svojom zdraví. Mnohí pacienti, s ktorými sa stretávam vo svojej praxi, sú však príkladom opačného prístupu,“ hovorí o svojich skúsenostiach prof. MUDr. Hrušovský.

Hepatológ však hovorí aj o pokrokoch, ktoré na Slovensku práve v odbore hepatológie sú.

„Chcel by som vyzdvihnúť pokroky v hepatológii, vysokú odbornosť a pripravenosť špecialistov na pečeňové choroby, systematické úsilie Slovenskej hepatologickej spoločnosti, prebiehajúce programy v oblasti alkoholovej choroby pečene, nealkoholovej tukovej choroby pečene či vírusových hepatitíd. V najbližšej budúcnosti sa uskutoční rozsiahly program Sirius 21+, ktorý vznikol predovšetkým z iniciatívy Banskobystrického hepatologického centra a ktorý má za cieľ komplexne zmapovať situáciu v pečeňových chorobách na Slovensku,“ vyratúva hepatológ.

Aj Slovensko je v nepopulárnom rebríčku. Ako sa ostatné roky odzrkadlili na aktuálnom stave a počte pacientov?

„Slovensko celosvetovo zaujíma neutešenú pozíciu v úmrtnosti na choroby pečene. Kritické obdobie, ktoré prežívame, sa pre mnohých stalo príležitosťou zamýšľať sa nad životnými prioritami, medzi ktoré isto patrí zdravie, medziľudské vzťahy, duchovný život či budúcnosť slovenskej spoločnosti. Mnohí si našli priestor na starostlivosť o svoje zdravie v kruhu blízkych či individuálne. Využime pozitívnym spôsobom možnosti, ktoré máme, i na poli civilizačných chorôb – choroby pečene, o ktorých sme hovorili, patria medzi ne,“ uzatvára problematiku hepatológ prof. MUDr. Štefan Hrušovský.

Vedeli ste, že…

…fosfolipidy sú malí pomocníci namáhanej pečene a zohrávajú tak podstatnú úlohu pri jej regenerácii? A tak okrem zdravej životosprávy a zdravého životného štýlu môžu podať pomocnú ruku práve esenciálne fosfolipidy.

Kde môžeme nájsť fosfolipidy?

Voľnopredajný liek Essentiale® 300 mg obsahuje esenciálne (základné) fosfolipidy, ktoré sú takmer identické ako fosfolipidy membrán pečeňových buniek. Pri pečeňových ochoreniach, pri ktorých dochádza k poruche látkovej premeny pečeňovej bunky, sú takto podané fosfolipidy prednostne využívané pečeňovými bunkami a zabudovávané do ich bunkovej membrány. Tým prispievajú k obnove štruktúry a funkcií pečeňových buniek. Vďaka tomu následne dochádza k urýchľovaniu regenerácie pečeňových buniek, úprave rovnováhy krvných tukov a stabilizácii žlče. Spomínaný liek môžu užívať dospelí, adolescenti a deti od 12 rokov (s hmotnosťou približne 43 kg), doba liečby nie je časovo obmedzená.

Voľnopredajný liek Essentiale 300 mg

Essentiale® 300 mg je liek na vnútorné použitie. Obsahuje esenciálne fosfolipidy. Pozorne si prečítajte písomnú informáciu pre používateľa a poraďte sa s lekárom alebo lekárnikom.

Foto:

prof. MUDr. Štefan Hrušovský, CSc., Dr. SVS, hepatológ
Prof. MUDr. Štefan Hrušovský, CSc., Dr. SVS, hepatológ.
Katarína Grich, certifikovaná nutričná poradkyňa
Katarína Grich, certifikovaná nutričná poradkyňa.
MUDr. Diana Baranová, všeobecná lekárka pre dospelých
MUDr. Diana Baranová, všeobecná lekárka pre dospelých.
Pohľad na zúčastnených (5. 4. 2022)
Pohľad na zúčastnených (5. 4. 2022).

Odborná spolupráca:
MUDr. Diana Baranová, všeobecná lekárka pre dospelých
prof. MUDr. Štefan Hrušovský, CSc., Dr. SVS, hepatológ
Katarína Grich, certifikovaná nutričná poradkyňa

Správu pripravila: Andrea Hinková, Senior PR Manager v spoločnosti Accelerate.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *