Kategórie
Tlačové správy

Dnešný Svetový deň vody nám pripomína, že voda sa stáva vzácnosťou

Pre nás zatiaľ samozrejmosť, na Ukrajine chýba tisíckam ľudí.

Zelená škola

Naši východní susedia mali už pred vojnou v mnohých kútoch krajiny nedostatok pitnej vody a vojna tento problém ešte zvýraznila. Nie sú však jediní, ktorí pociťujú tento dôsledok klimatickej krízy. Svetová zdravotnícka organizácia predpokladá, že do roku 2025 bude až polovica populácie trpieť nedostatkom vody! Dnes si symbolicky pripomíname jej význam. 22. marec vyhlásila WHO za Svetový deň vody už v roku 1992, a po prvý raz sme ho oslavovali o rok neskôr.

„O vode sa, samozrejme, učia deti asi na všetkých typoch škôl a z rôznych uhlov pohľadu, no podľa mňa je dôležitá prax. A hlavne, nestačí o problémoch s jej nedostatkom hovoriť len raz za rok, počas Svetového dňa vody,“ vraví manažérka programu CEEV Živica Zelená škola Zuzana Gallayová.

Školy zapojené v programe Zelená škola nielenže učia inak, ale podnikajú i konkrétne kroky na jej ochranu.

„Pátrajú napríklad po tom, koľko vody sa na škole spotrebuje a ako sa s ňou hospodári. Na základe tohto skúmania si stanovia, čo chcú zmeniť – povedzme znížiť množstvo spotrebovanej vody o 15 %. K tomu potom robia konkrétne kroky – škola vymení batérie alebo toalety za úspornejšie a podobne. Vďaka dôslednému monitoringu takto prichádzajú často na veľké úniky vody, dávajú podnety na samosprávy a inšpirujú okolie,“ dodáva Zuzana Gallayová.

Viac ako 250 škôl, ktoré sú zapojené v programe Zelená škola zaviedlo mnohé environmentálne projekty, viaceré súvisiace s ochranou vody.

„Zadržiavajú vodu do sudov, aby ňou mohli polievať v čase sucha, budujú dažďové záhrady, prípadne kosia inak, aby zlepšili mikroklímu… Materská škola V. Clementisa v Prievidzi napríklad zavádza environmentálne čistenie, aby znížila množstvo chemikálií vypúšťané do vody. Možností, ako ochraňovať vodu a eliminovať jej zbytočný úbytok je mnoho. Stačí sa len inšpirovať dobrými príkladmi,“ uzatvára Zuzana Gallayová.

Odborníci a odborníčky programu Zelená škola vypracovali viacero návodov, ako učiť deti už od najmenšieho veku ochraňovať životné prostredie, vodné zdroje nevynímajúc. Začať možno v materských školách napríklad vypracovaním auditu spolu s deťmi. Návod nájdete na stránke Zelenej školy. Záujemcovia o vytvorenie dažďovej záhrady nájdu návod, ako na to, aj v zázname webinára Ako na dažďovú záhradu?

Foto:

Zelená škola
Zelená škola
Zelená škola
Zelená škola
Zelená škola

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *