Kategórie
Tlačové správy

Fondy 365.invest sú pred vývojom ruských finančných trhov v bezpečí

V podielových fondoch 365.invest môžu investori bezpečne zhodnocovať svoj majetok tak ako doteraz.

Máme radi Ukrajinu

Celkovo dnes akciové trhy zaznamenávajú pokles o 2 až 5 %, čo však nie je neobvyklé alebo výnimočné. Skôr to poukazuje na fakt, že trhy zatiaľ stále nepanikária a panike by nemali podliehať ani investori. Rovnako bez zmeny so svojimi investičnými stratégiami pokračujú v chode aj správcovské spoločnosti, ktoré nemajú priamu expozíciu v spravovaných fondoch voči žiadnemu ukrajinskému či ruskému cennému papieru. Medzi také patrí aj naša správcovská spoločnosť 365.invest.

Vyplýva z toho, že majetok fondov v 365.invest nebude znášať priame dôsledky poklesu hodnoty ruských akcií a ruských aj ukrajinských dlhopisov. Pre investorov to zas znamená, že sa nemusia obávať priameho vplyvu ukrajinsko-ruského konfliktu na ich úspory v podielových fondoch.

Dianie v kontexte tohto lokálneho geopolitického konfliktu sa ako nepriamy dôsledok čiastočne odráža na chovaní finančných trhov a ich výkyvoch, ktoré sa dejú a budú diať v najbližšom období. No práve to je moment, keď panika nie je na mieste a napriek negatívnej povahe udalostí prináša investorom príležitosť na vyšší potenciálny výnos.

Pre akciové trhy je väčšou témou inflácia

Vychádzajúc z histórie, ohraničené vojnové konflikty majú časovo obmedzený dopad na vývoj trhov. Z nárastu cien niektorých komodít v dôsledku konfliktu na Ukrajine, konkrétne ropy, zemného plynu či pšenice, niektoré časti a sektory trhu dokonca profitujú. Aktuálne trhy počítajú s ukončením bojov v dohľadnej dobe, nasledovane s vyjednávaním o prímerí. Zmeny vo výhľade by sa prejavili opätovnými výkyvmi trhov, najmä v Európe. Svetové akciové trhy však ďaleko viac trápi a ovplyvňuje vysoká inflácia a blížiace sa prvé zvýšenie sadzieb americkou centrálnou bankou, než konflikt na Ukrajine.

Čo znamená aktuálne dianie pre investora?

Ak bude konflikt eskalovať alebo trvať pridlho, trhy budú započítavať možné negatívne scenáre do cien, no i tak investorov viac momentálne trápi vysoká inflácia a blížiace sa prvé zvýšenie úrokových sadzieb americkou centrálnou bankou.

Stratégia správcovských spoločností sa upína v prvom rade k monitorovaniu situácie na trhoch a príprave adekvátne reagovať na vývoj situácie. Ani napriek najnovším udalostiam by to však nemalo investorov lákať konať pod vplyvom paniky. Naopak, poklesy či výkyvy trhov majú dočasný charakter a sú príležitosťou investovať ďalej.

Aj napriek tomu, že hovoríme o veľmi osobitom type vplyvu, akým je geopolitický konflikt, ostáva pravidlom, že poklesy trhov prinášajú investičnú príležitosť a pri pravidelnom investovaní majú pozitívny efekt na celkovú profitabilitu investovania, nakoľko znižujú priemernú nákupnú cenu podielov a neskôr počas rastu trhov prinášajú o to väčšie celkové zhodnotenie investorom. V tomto čase by preto investori svojim investíciám nepremyslenými krokmi a stiahnutím sa do konania pod vplyvom paniky skôr ublížili.


Autor: Matej Varga, 365.invest, 8. marca 2022.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *